Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Helpot sämpylät jokaiseen aamuun

Syksy tuo aina kiireet mukanaan ja välillä tuntuu että työt puskevat kaiken muun edelle. Ihmisen on kuitenkin syötävä (ja laitettava ruokaa), oli aikaa tai ei. Herkullinen aamiainen antaa hyvän potkun päivälle, hektiseen arkeen ja viikonlopun leppoisteluun. Viime keväänä sain ystävältä suosituksen ”maailman helpoimmista sämpylöistä”. Ajattelin ensin, että voiko olla – ja vielä hyviäkin kuulemma! Mutta niin siinä kävi, että Sikke Sumarin sämpyläohje on päässyt meillä ihan suosikkileipomusten joukkoon. Ja yhtään huijaamatta voin sanoa, että nämä ovat paitsi helppoja myös ehkä maailman parhaita sämpylöitä!

Parasta näissä rapeakuorisissa sämpylöissä on, että niitä ei tarvitse juurikaan kohottaa (toki saa, jos haluaa) ja taikinakin tekeytyy itsekseen yön aikana. Tämän ohjeen avulla voi vaivattomasti nauttia tuoreista sämpylöistä päivittäin.  Alkuperäisohjetta on hiukan mukailtu kaapista löytyneiden tarvikkeiden mukaan. Pääsääntöisesti käytän leivässä erilaisia siemeniä ja jyviä tuomaan makua (ja onhan niissä kaikkea muutakin ihmiselle hyödyllistä;).

Laita siis taikina tulemaan, anna nousta yö jääkaapissa ja laita uuni päälle aamulla herätyskellon soidessa. Reilun puolen tunnin päästä koti tuoksuu aivan taivaalliselta ja aamusta on tullut taas astetta maukkaampi.

terkuin, Ilona

 

Rapeat sämpylät Namasten tapaan

7,5 dl vettä
25-30g tuorehiivaa (tai 1,5 pss kuivahiivaa, tällöin lämpimään veteen)
1 1/2 rkl suolaa
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
1,5 dl  ruisjauhoja
1,5 dl  grahamjauhoja
n. 10 dl vehnäjauhoja, mutta älä laita kaikkea kerrallaan, koska jauhojen kuivuusaste vaihteee ja taikinan pitää olla melko löysää.

Sekoita hiiva ja suola veteen, lisää joukkoon auringonkukansiemenet tai haluamasi jyvät. Sekoita vähitellen joukkoon jauhot. Hyvä sitko edellyttää, että vehnää on vähintään puolet, muuten voit vaihdella taikinan jauholajikkeita mielesi mukaan. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Vaivaa taikinaa hetki, peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.

Kun olet valmis laittamaan sämpylät uuniin, ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, ripottele päälle jauhoja (tai unikon-, kurpitsan, auringonkukansiemeniä), tee ristiviilto ja paista kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min.

Vaikka sämpylät ovat kovia uunista tullessaan, ne ovat sisältä ihanan pehmeitä. Älä missään tapauksessa peitä niillä liinalla. Muuten katoaa rapeus!

Nauti voin ja lisukkeiden kera. Seuraksi reilu kuppi lempiteetä tai -kahvia.

Tulosta resepti

 

Kommentoi