Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Hei, let's eat together!

Kutsuisitko sinä vieraita ihmisiä syömään luoksesi? Entä miltä tuntuisi istua pöytään, josta et tunne etukäteen ketään ja ainoa yhdistävä tekijä on yhdessä syöminen?  Let’s Eat Together Helsinki on yhteisö, jossa tämä on mahdollista. Ajatus on koota tuttuja ja tuntemattomia syömään yhdessä omaan kotiin tai vaikkapa ravintolaan. Idean takana on ennen kaikkea tarve tavata ihmisiä, mutta luonnikkaalla tavalla.

Yhteisö toimii ryhmänä Facebookissa, jonka kautta kutsut lähtevät eteenpäin. Käytännössä päätät minä päivänä haluat tehdä ruokaa, kuinka monelle ja mitä aiot tarjota. Lisäät tapahtuman ryhmän sivulle ja näin olet kutsunut kotiisi monta kymmentä ihmistä. Nopeimmat ilmoittautuneet saavat paikat.

Voit lisätä tietoihin haluatko vieraiden tuovan mukaanaan jotain tai veloitatko illasta raaka-aineiden hinnan. Tavallisin tuominen tuntuu olevan pullo viiniä. Kokkauspakkoa ei kuitenkaan ole, vaan voit myös vierailla syömässä muiden kutsumana.

Risotolle oli eilen kokoontunut iso pöydällinen väkeä, tuttuja ja tuntemattomia.

Let’s Eat Together on toiminut muutaman kuukauden ajan, ryhmään on voinut kutsua mukaan asiasta kiinnostuneita ystäviään. Nyt ryhmä on julkinen ja kaikille avoin.

Yhteisön ideoija ja kokoaja on Ravintolapäivän ja We Love Helsingin perustajana ja toiminnanjohtajana tunnettu Timo Santala. Idea syntyi kaveripiirin illalliskutsujen ja Ravintolapäivän tunnelman yhdistämisestä.

– Pääpaino on nimenomaan yhdessä syömisessä. Jos haluaa ja ehtii, niin totta kai saa tehdä juhlaillallisiakin, mutta ihan tavallinen arkiruoka riittää hyvin – tärkeintä on syödä yhdessä muiden kanssa.

Santala arvelee tällaisten avoimien yhteisöjen vähentävän kaupunkilaisten yksinäisyyttä ja ehkäisevän syrjäytymistä.

– On urbaani paradoksi, että samaan aikaan kun elämme niin lähekkäin ja muiden ihmisten keskellä, jäämme entistä helpommin sosiaalisen elämän ulkopuolelle ja tunnemme olevamme yksin. Baareissa, harrastuksissa ja tapahtumissa kohtaamiset jäävät helposti pinnallisiksi. Uusia ihmisiä tapaa lähinnä vanhojen ystävien kautta, mutta miten tapaat, jos olet vaikka juuri muuttanut kaupunkiin muualta, eikä ystäväverkostoa ole vielä olemassa? Kaupungit tarvitsevat enemmän luontevia tapoja ja paikkoja tavata ihmisiä, kun julkinen tila ei siihen rohkaise, kertoo Santala.

Me olemme yhdessä ja erikseen syöneet alkuvuoden aikana muun muassa raglettejuustoa perunoiden kera, tulista kanakeittoa, espanjalaista munakasta ja viimeisimpänä eilen kevätentusiasteille keitetyltä parsa-pistaasirisottoa. Lähtökohtaisesti emme ole tunteneet ihmisiä. Kaikkia yhdistää kiinnostus hyvään ruokaan ja innostus tutustua uusiin ihmisiin.

Voisi kuvitella että tilanne on vaivaantunut kun pöytään istuu puolituttuja ja tuntemattomia. Näin ei ole kertaakaan ollut, vaan pöytien ääressä on naurettu ja ystävystytty, puhetta on ollut ruoasta ja paljon myös sen sivusta. Enemmänkin jopa sen sivusta. Vaikka toki ruoka tarjoaa varman keskustelunaiheen.

Jälkiruoaksi porukka nautti Ilonan tuliaisina tuomaa marenkikakkua.

Itse olemme ottaneet ryhmästä omat vuoromme kokata kerran kuussa tahoillamme, tähän mennessä tarjolla on ollut linssikeittoa, chili con carnea ja kasvislasagnea. Aivan lähiviikkoina kutsu käy jälleen Let’s Eat Together -ryhmässä.

Tätä ei voi kuin suositella; hyvän ruoan ja seuran lisäksi yhdessä syöminen on erittäin hauskaa. Kun aina ei ole mahdollisuutta matkata satojen kilometrien päähän syömään oman perheen kanssa kotikaupunkiinsa, toimii tämä sen korvikkeena.

Tähän asti järjestettyjen syöminkien jälkeen on syntynyt kipinä tehdä maittavia illallisruokia myös jälkeenpäin. Ryhmässä heitettiinkin idea reseptipankista, jossa voisi vaihtaa ohjeita. Eilen saimme maistaa Merjan mainiota parsa-pistaasirisottoa. Jälkkärinä syötiin Ilonan tuliaisina tuomaa marenkipiirakkaa. Ohjeet löytyvät alta.

Toivottavasti yhdessäsyömisestä innostutaan myös muualla Suomessa. Me lupaamme järjestää Let’s Eat Together Turku -piknikin kesällä, kuulette siitä varmasti myöhemmin. Jos innostuit, mutta et asu Helsingissä ja haluaisit mukaan, katso Let’s Eat Together:n sivulta onko paikkakunnallasi omaa ryhmää. Jos paikkakunnallasi ei vielä ole Let’s Eat Together -yhteisöä, ota yhteyttä ryhmän kautta  ja saat apua ryhmän kokoamiseen.

edit
Nyt on Turulla myös oma Let’s Eat Together -ryhmä Facebookissa. Tervetuloa mukaan!

 

Terkuin, Lotta ja Ilona

Parsa-pistaasirisotto

neljälle nälkäiselle tai kuudelle lisukkeeksi

Liemi

10 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

1/2 dl sitruunamehua

1 tl raastettua sitruunankuorta

2 dl kuivaa valkoviiniä

 

2 salottisipulia

2 valkosipulinkynttä

50 g voita

4 dl risottoriisiä

500 g vihreää parsaa

125 g parmesaanijuustoa

kourallinen kuorittuja pistaasipähkinöitä

3 kevätsipulia

Mittaa liemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Jätä liemi porisemaan hiljalleen liedelle.

Hienonna salottisipulit. Sulata voi kattilassa ja kiehauta siinä sipulisilppu. Lisää riisi ja sekoittele, kunnes riisi muuttuu kuultavaksi. Lisää riisiin kauhallinen lientä kerrallaan ja anna kypsyä miedolla lämmöllä. Aina, kun neste on melkein imeytynyt riisiin, lisää lientä, kunnes kaikki liemi on käytetty. Sekoittele risottoa usein valmistuksen aikana.

Huuhtele parsa ja leikkaa pois puiset tyviosat. Lisää valmistuksen loppuvaiheessa paloiteltu parsa ja anna kypsyä vielä noin 5 minuuttia.

Sekoita lopuksi risottoon juustoraaste, pistaasit ja hienonnettu kevätsipuli. Risoton kypsymiseen menee kaikkiaan noin 20 minuuttia. Kokeile maistellen riisin sopivaa kypsyyttä.

Kaada parsarisotto tarjolle isoon kuumennettuun kulhoon ja tarjoa heti. Seuraksi sopii hieman hapokas kuiva valkoviini.

Tulosta resepti

Sitruuna-marenkipiiras

Pohja

3 dl vehnäjauhoja

150 g kylmää voita

2 rkl vettä

Täyte

4 dl vettä

1 dl sokeria

1 dl maizenaa

1 rkl voita

4 munankeltuaista

1 sitruunan mehu

1/2 sitruunan kuori

Marenki

4 munanvalkuaista

1 1/2 dl sokeria

Valmista ensin taikina. Sekoita taikinan ainekset monitoimikoneessa tai sähkövatkaimen taikinakierteillä. Anna taikinan seistä vähän aikaa jääkaapissa. Paina taikina voideltuun piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan (ø 24-26 cm). Pistele haarukalla reikiä pohjaan ja laita pakastimeen muutamaksi minuutiksi. Esipaista pohjaa uunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Valmista sitten täyte. Sekoita kattilaan vesi, sokeri, maizena ja sitruunamehu. Kuumenna seos kiehuvaksi sekoittaen muutaman minuutin ajan. Nosta kattila levyltä. Sekoita kiisseliin munankeltuaiset ja voi. Aseta kattila lämpimälle levylle ja anna kiisselin sakeutua. Kun kiisseli on jäähtynyt, lisää sitruunankuoret.

Viimeiseksi tehdään marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten.

Kaada sitruunakiisseli piirakkapohjalle ja levitä marenki sen päälle. Kypsennä uunissa 180 asteessa 8-10 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin vaalean ruskea. Tarjoa piiras haaleana.

Tulosta resepti

 

Kommentoi