Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Entisen jokilaivakokin silakat

Kesälomaviikolla mökillä paisteltiin ja maisteltiin silakoita. Saaristossa silakka on lähiruokaa parhaimmillaan, kunhan vain niitä saa jostain. Naapurista löytyy suhteita tuoreiden silakoiden hankkimiseen suoraan kalastajilta, joten niillä herkutellaan täällä vähän väliä.

Tässä kaksi (kilpailevaa) silakkareseptiä, jokilaivakokin ja tullimestarin. Jokilaivakokin versio on perinteisempi, tullimestarin silakoihin tulee mausteeksi loraus punaviinietikkaa jossa kalat saavat hetken hautua. On liki mahdoton valita kumpi annos on parempi!

Silakka jakaa mielipiteitä, mutta oikein laitettuna ja tuoreena se on yksinkertaisen hyvää ja edullista ruokaa. Syömisessä ongelmia aiheuttaa piikit – kuuluuko ne syödä vai ei? Allekirjoittaneilla mieltymykset menevät tässä ristiin. Mutta kun makuun pääsee ei syömistä malttaisi lopettaa lainkaan, ruodoilla tai ei. Silakan tietää olevan tuore siitä, että sen liha on pehmeää ja pannulla kokonaiset silakat kipristyvät lähes kaarelle, kuin pomppien.

Suolaisten silakkojen seuraksi sopii perunamuusi ja raikas salaatti. Muuta ei täydelliseen kesäpäivän ateriaan tarvita.

Ja se perkaus, tässä Kalatalouden keskusliiton linkki oikeaoppiseen kalan perkaukseen, jos se ei luonnistu ihan itsestään.

Terkuin, Ilona ja Lotta

Entisen jokilaivakokin silakat saavat potkua sitruunasta.


Entisen tullimestarin silakat paistetaan muurikassa.

Entisen jokilaivakokin silakat

vähintään 7 silakkaa syöjää kohti

suolaa

pippuria

ruisjauhoja

voita paistamiseen

sitruunanlohkoja

tilliä

Perkaa silakat. Sekoita ruisjauhot ja mausteet keskenään. Kuumenna pannu ja ruskista nokare voita. Leivitä silakat ruisjauhoseoksessa ja paista kohtalaisella lämmöllä, kunnes kypsiä. Ripottele päälle tuoretta tilliä. Tarjoa sitruunalohkon ja perunamuusin kera.

Tulosta resepti

 


Entisen tullimestarin silakat

tuoreita silakoita

suolaa

valkopippuria

kalamaustetta

voita paistamiseen

punaviinietikkaa (salaista viinietikkaa isoisän kellarista)

Putsaa silakat (jätä päät paikoilleen halutessasi). Lisää reilu voinokare muurinpohjapannulle. Laita silakat pannulle ja ripottele päälle mausteet. Paista kaloja molemmin puolin parin minuutin ajan. Kaada päälle punaviinietikka ja anna hautua muutaman minuutin ajan kannen alla. Tarjoa heti sellaisenaan sormisyötävänä tai perinteisesti perunamuusin kanssa.

Tulosta resepti

 

 

 

4 vastausta artikkeliin “Entisen jokilaivakokin silakat”

 1. Tuplaespresso

  Olen yrittänyt etsiä silakoita, mutta joka paikasta ilmoitetaan että Suomen silakkakiintiö on täynnä ja ravintoloissakin silakkafileet tulevat kuulemma tällä hetkellä pakasteesta, Mielenkiintoista, että jossain on kuitenkin tarjolla tuoretta silakkaa?…


 2. tillipulla

  Tuplaespresso, nämä silakat on tosiaan saatu suoraan tutuilta kalastajilta ja kuulemma muu saalis päätyy jäädytyksen kautta markkinoille. Eli harvinaista herkkua siis tuore silakka. Mutta myös pakastamatonta silakkaa on esimerkiksi Kustavin suunnalla näkynyt kaupoissa välillä. En tiedä miten on silakan laita esimerkiksi Turun torilla? Mutta muikkua voi kokeilla silakoiden korvaajaksi tässä reseptissä 🙂


 3. Tuplaespresso

  Ei ollut ainakaan viime viikolla Turussa missään tiskissä eikä edes tiskin alla. Mökkiseudulla olisi jokunen tuttu kalastaja, mutta ne on ihan liian kaukana. Täytyisi vissiin hankkia joku sellainen kalastajakaveri täältä Helsingistäkin 🙂
  $¤@#*!&n silakkakiintiöt! Kuulemma silakan verkkopyynti on nytkin luvallista, mutta paljon hankalampaa kuin rysäpyynti.


Kommentoi