Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Chili con carne ja itse paistettu jauheliha

Viime päivinä on kohistu kauppoihin ilmestyneestä valmiiksi paistetusta jauhelihasta. Tuotetta valmistavan Wurstin mukaan lihaa on mennyt kaupaksi sen verran, että sitä kannattaa valmistaa. Suosio kuulemma selittyy ihmisten kiireellä ja uusavuttomuudella.

On vaikea uskoa että kenelläkään on niin kiire, ettei ehdi edes jauhelihaa paistaa itse. Jauhelihan oikeanlaisessa paistamisessa toki on omat niksinsä, siihen vinkkejä alla. Niistä voi olla hyötyä myös kokeneemmille kotikokeille.

Kun jauheliha on saatu paistettua, voi sen käyttää esimerkiksi makaronilaatikkoon tai pizzaan. Me päädyimme kokeilemaan talvista herkkua, chili con carnea. Texasista lähtöisin oleva chili con carne on sopivan tulista ja helppoa talviruokaa. Sitä kannattaa valmistaa kerralla kunnon satsi ja kutsua ystävät syömään!

Terkuin, Lotta ja Ilona

Chili con carne muuntuu helposti arkiruoasta illanistujaisten tarjottavaksi lisukkeita vaihtamalla.

 

Paistettu jauheliha

400 g jauhelihaa

mausteita

sipulia

valkosipulia

Myös jauhelihassa, kuten muissakin lihoissa, on tärkeää, että liha ei ole liian kylmää paistettaessa. Ota liha siis huoneenlämpöön ajoissa. Kylmä lihamassa viilentää pannun eikä se ruskistu hyvin.

Varaa tarpeeksi iso pannu tai paista liha tarvittaessa pienissä erissä. Kuumenna pannu ennen lihojen lisäämistä. Rasvainen liha, kuten sika-nauta, ei tarvitse erikseen rasvaa tai öljyä paistamiseen. Liian rasvan voi kaataa ennen mausteiden lisäämistä pannulta pois. Älä kuitenkaan kaada sitä viemäriä tukkimaan, vaan roskikseen.

Lisää jauhelihat kuumalle pannulle ripotellen, älä kaada koko lihamassaa suoraan pannulle kerralla. Tavoitteena on saada liha pannulle melko tasaisena mattona. Kun kaikki kypsennettävä liha on pannussa, älä sekoita vaan anna sen kypsentyä rauhassa. Näin liha ruskistuu, eikä vain kiehu nesteessä. Jos tässä vaiheessa alat sekoittaa jauhelihaa, on tuloksena harmaata massaa.

Kun liha on ruskistunut, käännä se puulastalla mahdollisimman yhtenäisenä palana. Ajatus on, ettei lihaa vielä sekoiteta. Kun myös toinen puoli on kypsentynyt ja ruskistunut, voit sekoittaa lihan lastalla. Kun liha on sopivasti ruskistunut, voit tarvittaessa kaataa ylimääräisen rasvan pois.

Nyt voit lisätä pilkotut sipulit ja mausteet mukaan ja kuulottaa niitä hetken. Pataruoassa sipulit pehemenvät hyvin myöhemmin sen muhiessa, mutta voit halutessasi kuulottaa sipulit kunnolla myös etukäteen ja lisätä ne seokseen erikseen. Seoksen voi käyttää tämän blogin chili con carnessa tai vaikka makaronilaatikossa.

Tulosta resepti

 

Chili con carne

400 g jauhelihaa

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

1 tlk paseerattua tomaattia/tomaattimurskaa

0,5 dl  tomaattipyreetä

1 tlk kidneypapuja

kasvisliemikuutio

ripaus suolaa

ripaus sokeria

paprikajauhetta/chilijauhetta

(oman maun mukaan esim. jeeraa, oreganoa, tuoreta chiliä…)

Paista jauheliha yllä olevan reseptin mukaisesti. Lisää joukkoon tomaattimurska, pyree, huuhdellut pavut ja kasvisliemikuutio. Mausta ja annan hautua 20–30 minuuttia. Voi tarvittaessa lisätä vettä, jos chili con carne on liian kuivaa. Tarjoile keitetyn riisin kanssa, tai tortillojen lisukkeena.

Tulosta resepti

Yksi vastaus artikkeliin “Chili con carne ja itse paistettu jauheliha”

Kommentoi