Testikeittiö

MAINOSBLOGI | Testikeittiö

Testikeittiön 7. jakso – Kieku Optima -kananmunat


Katso uusin Testikeittiö-video!

Testikeittiössä kokeillaan tällä kertaa, miten Kieku-kananmunat taipuvat ruoanlaittoon ja juomasekoituksiin. Keittiömestari Jesse Söderlund ideoi kananmunan ympärille ruokaisat aamupalaleivät ja baarimestari Sakke Mäkinen sekoitteli alkoholittoman mocktailin.

Kieku Omega OptimaD+ -kananmunat tekevät hyvää terveydelle, sillä ne sisältävät runsaasti tyydyttymätöntä pehmeää rasvaa, omega-3 rasvahappoja ja D-vitamiinia. Näistä kaikista on pulaa suomalaisten ruokavaliossa. Kiekun kananmunissa on 20 prosenttia vähemmän kolesterolia peruskananmunaan verrattaessa. Tuote on taatusti kotimainen: yrityksen omistavat 16 tuottajaperhettä ympäri maakuntaa, ja munat pakataan Loimaalla.

Jessen käsissä kananmunasta syntyivät herkulliset aamupalaleivät. Leipäviipaleeseen saa kauniin kuvion, kun apuna käyttää piparkakkumuottia. Makua annokseen tuo parsasta, parmankinkusta ja punasipulista sekoitettu täyte.
– Leipien kanssa voi tarjota hollandaisekastiketta. Helppo kastike syntyy suoraan kattilassa ja valmistuu vesihaudetta nopeammin, Jesse vinkkaa.
Sakke sekoitteli munanvalkuaisesta muka-cocktailin eli mocktailin. Se saa makua sitruunamehusta, sokeriliemestä, omenasta ja inkivääristä. Drinkin voi ravistaa kotona kannellisessa astiassa, esimerkiksi punajuuri- tai hillopurkissa.
– Valkuaisen käyttö drinkeissä on nyt trendikästä. Sokerin kanssa yhdistämällä siitä saa aikaiseksi vaahdon, joka tuo juomaan samettista suutuntumaa, Sakke kertoo.

Alkoholiton sour
mocktail
2 cl sokerilientä
4 cl omenamehua
4 siivua omenaa
3 pientä palaa inkivääriä
puolikkaan sitruunan mehu
1 kananmunan valkuainen
jäitä
kanelia

Valmista sokeriliemi: sekoita keskenään 1 osa kuumaa vettä ja 1 osa sokeria.
Murskaa omena ja inkivääri ravistimessa.
Lisää kaikki muut ainekset kanelia lukuun ottamatta ja ravista voimakkaasti jäiden kanssa. (Ravistimeksi käy mikä tahansa kannellinen purkki.)
Siivilöi lasiin ja lisää päälle jäitä halutessasi.
Sirottele kaneli juoman päälle tulen läpi, joka tuo juomaan hyvän aromin. Voit käyttää avuksi esimerkiksi sytkäriä.

Jesse aamupala
aamupala
Kananmuna-paahtoleipä
1 paahtoleipäviipale
1 kananmuna
voita

Ota leivän keskeltä piparkakkumuotilla palanen pois.
Laita pannulle voita. Laita leipä pannulle ja riko kananmuna leivän keskellä olevaan reikään.
Paista miedolla lämmöllä niin kauan, että kananmuna hyytyy.

Paistos
2 vihreää parsaa
2 parmankinkkusiivua
½ punasipuli
voita
mustapippuria

Kuori ja pilko parsa pieniksi paloiksi.
Suikaloi parmankinkku ja punasipuli.
Paista kaikki voissa ja mausta tarvittaessa mustapippurilla.

Hollandaise-kastike
2 rkl vaaleaa balsamicoa
2 rkl vettä
3 keltuaista
200 g voita

Laita kattilaan balsamico, vesi ja keltuaiset.
Kuutioi voi.
Kuumenna koko ajan sekoittaen.
Kun seos on paksua, ota kattila pois liedeltä.
Lisää voita kuutioina koko ajan sekoittaen. Kastike on valmista, kun sen rakenne muuttuu paksuksi.

Kommentoi