Testikeittiö

MAINOSBLOGI | Testikeittiö

Sotkuinen, ihana punajuuri!

Vuohenjuustosalaatti

Tiedäthän; lautasen reunalla odottaa ihana, pieni punajuuripallero. Lähestyt sitä hieman huonosta kulmasta aavistuksen tylsällä veitsellä ja hopsan, siellähän se pallero odottaa, lattialla valkoisen karvamaton reunalla, sen ihmeellinen lento- ja liukurata täysin jäljitettävissä.

Jotta lisukearki punajuuren kanssa ei olisi tätä, valmistetaan punajuuria hyvin monessa muodossa: kokonaisena, viipaleena, kuutioina, suikaleena, lohkona ja tietysti myös kokonaisina. Lohko ja viipale pysyvät useimmiten paremmin haarukassa, kun taas kokonainen on hyvä kaveri ruoanlaitossa. Kuutiot säästävät silppuamisen vaivalta ja suikaleet ovat salaattia jo sellaisenaan.

Punajuuren joskus rasittava värjäävä ominaisuus on kotonaan, kun väriä halutaan. Jo pieni tilkka värjää kermavaahdon ihanaksi eikä etikkaliemen maku ole niin vahva, etteikö syntymäpäiväkakkua voisi kuorruttaa vaaleanpunaisella vaahdolla.

Orkla Foods Finlandilla (joka Felix-punajuuria valmistaa) on sopimus seitsemän satakuntalaisen punajuuriviljelijän kanssa. Sopimusviljely tarkoittaa yhteistyötä siemenestä juureksen nostoon ja sitä, että viljelijät jatkuvasti kehittävät parempaa, puhtaampaa ja laadukkaampaa raaka-ainetta yhdessä valmistajan kanssa.

Orklan tehtaalla Turun Urusvuoressa on juuri nyt punajuurisesonki kuumimmillaan ja punajuurta valmistetaan kolmessa vuorossa. Punajuuria tuodaan lavoittain suoraan pellolta. Lopullinen lukema riippuu toki sadon laadusta, mutta tuotantokauden aikana pakataan n. 5,5 miljoonaa kiloa punajuurta!

Punajuuri taipuu ruoanlaitossa moneen. Sen kirpeys täydentää niin suklaan kuin juuston. Punajuuresta saa fetan kanssa pastakastikkeen, vuohenjuuston kanssa alkusalaatin ja pippurisen tuorejuuston pehmentämänä vaaleanpunaisen keiton.

Punajuuri on yksinkertaisesti liian hyvää jäädäkseen vain lautasen reunalle!

Kommentoi