Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Vuosi 2014 alkuun hummerilla

Päätimme päättää epäonnisen vuoden 2013 komeasti ja törsäsimme eläviin hummereihin. Sijoitus oli arvonsa väärtti: mitään näin herkullista en muista milloinkaan syöneeni.

Hummeriateriaan päätyminen ei ollut kuitenkaan pitkän suunnitteluprosessin tulos. Satuimme Herra Raadelman kanssa katsomaan televisiosta edellisviikonloppuna tanskalaista “Price & Blomsterberg” -ruokaohjelman uudenvuodenjaksoa. Ohjelmassa James Price valmisti hummeria Thermidor, ja me istuimme kotisohvalla kuola suupielistä valuen. Oli siis aivan pakko päästä kokeilemaan ohjetta!

Tanskankielisen reseptin löysin netistä pitkien sompailujen jälkeen, ja huomasin, ettei James Price noudattanut sitä ohjelmassa. Reseptistä puuttui täysin kuiva vermutti. Tässä siis oma versioni:

Hummeria Thermidor

(pääruokana 2 annosta)

2 kpl hummeria
6 l vettä
175 g karkeaa merisuolaa

100 g voita
2 kpl hienonnettua salottisipulia
1,5 dl valkoviiniä

sakeaan béchamel-kastikkeeseen:
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl voita
n. 3 dl täysmaitoa
0,5 dl kermaa
100 g gruyerejuustoa raasteena
50 g parmesaania raasteena
2 rkl hienonnettua persiljaa
1-2 tl dijoninsinappia
n. 1 rkl kuivaa valkoista vermuttia, mielellään  Noilly Prat
suolaa ja pippuria myllystä

Keitä hummerit hyvissä ajoin ennen ruoan valmistamista. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suola. Pudota hummerit kiehuvaan veteen. Älä poista niistä saksien kumilenkkejä ennen keittämistä.  Keitä noin 10 minuuttia ja jäähdytä nopeasti jäävedessä tai kylmähauteessa. Jos keität hummerit tarjoilua edeltävänä päivänä, voit jäähdyttää ne suolaliemessään.

Halkaise jäähtyneet hummerit: paina iso kokkiveitsi hummerin niskassa näkyvän ristikuvion keskelle ja paina veitsi pyrstöä kohti. Halkaisen sitten pää. Irrota hummerin lihat ja siirrä sivuun. Aivan hummerin silmien takana päässä olevaa mahalaukkua ja pyrstön suolta ei käytetä, muuten melkein koko hummeri syötävää. Napsauta saksien kuoret halki, avaa ne jo ota lihat talteen. Puhdista hummerin vartalokuoret ja jätä odottamaan.

Valmista bechamel-kastike: sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja kiehauta ne voissa. Lisää maito, kiehauta ja sekoita kastike sileäksi. Hauduta kastike kypsäksi, noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla, tarkista maku ja jätä odottamaan. Lisää jäähtyneeseen kastikkeeseen kermatilkka. Kastike saa jäädä sakeaksi, creme fraichen -paksuiseksi.

Paloittele hummerin liha suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Sulata voi paistokasarissa, lisää hummerinliha ja kääntele palasia hetki pannulla. Hummeri ei saa sitkistyä, joten lyhyt paistoaika riittää. Ota lihapalat pois ja pidä lämpimänä.

Lisää pannulle hienonnetut salottisipulit ja kuullota niitä hetki. Lisää sitten valkoviini ja hienonnettu persilja, keitä hiljakseen kunnes jäljellä on 4-5 ruokalusikallista nestettä. Lisää joukkoon enin osa bechamel-kastikkeesta ja kiehauta, seos saa jäädä edelleen sakeaksi. Lisää dijonisinappi, vermutti ja suolaa ja pippuria tarvittaessa. Ota kastike pois levyltä.

Lisää raastettu gruyere ja anna sen sulaa kastikkeeseen. Lisää hummerin palat kastikkeeseen ja sekoita hyvin.

Asettele hummerinkuoret uunivuokaan ja jaa seos niihin. Ripottele hieman raastettua parmesaania pinnalle ja nosta vuoka kuumaan uuniin tai grillivastusten alle. Ota pois, kun hummerit ovat on gratinoituneet. Tarjoa välittömästi. Aterialle sopii lämmin patonki ja paras Chardonnay, jonka löydät.

Tulosta resepti

 

Rouva Raadelmasta jatkaa Turun Sanomien ruokabloggaajana pitkälti samoilla linjoilla kuin tähän asti eli kertomalla rakkaimmista kotiruokalajeistaan ja suomalaisesta sesonkiruoasta. Pienenä lisänä esittelen noin kerran kuukaudessa jonkin klassikkoruokalajin. Hummeri Thermidor saa nyt edustaa tätä reseptigenreä ja avata klassikko-osaston.

Oikein onnellista vuotta 2014 teille kaikille!

Yksi vastaus artikkeliin “Vuosi 2014 alkuun hummerilla”

  1. glögi resepti valkoviini | loma-lahjat.com

    […] Vuosi 2014 alkuun hummerilla | TS RuokaLisää pannulle hienonnetut salottisipulit ja kuullota niitä hetki. Lisää sitten valkoviini ja hienonnettu persilja, …Katso lisää sivuilla […]


Napsauta peruuttaaksesi vastauksen.

Vastaa käyttäjälle glögi resepti valkoviini | loma-lahjat.com Peruuta vastaus

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo