Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Varsinais-Suomi ja kalakukko, siinäpä yhdistelmä!

Lähimarketin kalatiskillä oli kauniita, pieniä Kuusamon muikkuja, enkä voinut vastustaa kiusausta. Muikkukukko on käsittämättömän herkullista ja sulaa varsinaissuomalaisessakin suussa.

Siis anteeksi savolaiset, mutta täällä siviilirohkea Rouva Raadelmasta ja muikkukukon valmistusohje.

Muikkukukko

kuoritaikinaan:
5 dl jääkylmää vettä
2 tl merisuolaa
100 g voita (huoneenlämpöistä)
n. 9 dl ruisjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja

täytteeseen:
1 kg muikkuja, mielellään pienikokoisia
n. 500 g siansivua viipaleina
2-3 tl suolaa

Valmista taikina: mittaa kaikki aineet kulhoon ja vaivaa sekaisin. Tuloksena on muovailuvahaa muistuttava elastinen köntti. Jätä taikina odottamaan siksi aikaa, kun perkaat muikut.

Katkaise muikuista päät ja puhko kalat eli poista sisälmykset vetämällä ne pään mukana. Voit myös perata muikut silakoiden tapaan saksilla: leikkaa päät pois ja avaa saksilla kalan vatsa. Vedä sisälmykset pois. Huuhtele peratut muikut nopeasti kylmällä vedellä. Nosta ne lävikköön valumaan ja suolaa kevyesti.

Kauli taikinasta levy, joka on reunoiltaan keskustaa ohuempi. Ripottele keskelle taikinalevyä  noin ruokalusikallinen ruisjauhoja tai puuroriisiä. Sen tarkoituksena on imeä turhat kosteudet kukosta.

Lado täyteaineet kukkotaikinalle: kerroksittain muikkuja ja siansivua. Ripota siansivulle suolaa, muikuissahan suolaa jo on. Jätä päällimmäiseksi kerrokseksi siansivua.

Ummista kukko: käännä taikinalevyn liepeet täytteen päälle. Ummista sauma sormin nipistelemällä. Käytä tilkka kylmää vettä apuna ja hiero kukon pinta sileäksi. Leikkaa tarvittaessa kukon päistä ylimääräistä taikinaa pois ja säästä se. Jos kukosta pääsee tihkumaan paistovaiheessa nestettä, voi ylijäämätaikinalla paikata kukkoa.

Ripottele kukon pinnalle vähän ruisjauhoja. Nosta kukko kaksinkertaiselle leivinpaperille.

Kuumenna uuni 250 C. Itse käytän paistoalustana pizzakiveä, mutta uunipelti toimii myös hyvin. Pellin voi kuumentaa lämpenevässä uunissa kuumaksi. Nosta kukko leivinpapereineen joko pizzakivelle tai uunipellille. Paista kukkoa kuumassa uunissa niin pitkään, että pinta kovettuu ja saa vähän väriä. Tämä vaihe vie vajaan tunnin.

Aloita kukon hauduttaminen: kääri kukko leivinpaperiin ja sen jälkeen alumiinifolioon. Jos kotona sattuu olemaan ns. kinkkufoliota (jossa on paperinen vuori) sopii se tähän oikein hyvin.

Laske uunin lämpötila noin 125 C, ja hauduta kukkoa miedossa lämmössä neljästä kuuteen tuntia. Anna kukon levätä kääreessään hetki, tai jäähdytä kukko ja tarjoa vasta seuraavana päivänä. Kalakukon syöminen aloitetaan leikkaamalla kukon korkeimmasta kohdasta kämmenen kokoinen pala kuorta. Täytettä kauhotaan oman maun mukaan joko kuorenpalaselle tai suoraan suuhun. Jotkut haluavat sivellä kukkoviipaleelle voitakin.

Kylmä piimä menee kyytipoikana, olut myös.

Tulosta resepti

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo