Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Valmista itse oma lasagnesi!

Rouva Raadelman kotitalousopettajan sydäntä on raastanut muutama viime aikojen ruokauutinen.

Ensinnäkin uutuuselintarvike: ”äitien” valmiiksi kypsentämä ja maustama jauheliha. Mikä mahtanee olla tämän eineksen käyttäjäkohderyhmä? Enin osa aikuisista suomalaisista on käynyt peruskoulun (tai vastaavan) aikana, jolloin kaikille yhteiseen opetusohjelmaan on sisältynyt kotitalousopetusta.  En voi käsittää, miten yksikään oppilas olisi voinut läpäistä kotitalousopetuksen kypsentämättä ja maustamatta itse jauhelihaa (vegaaneja ei nyt lasketa tähän)? Uusavuttomuudellakin on rajansa, ja minun mielestäni se on juuri tässä.

Toiseksi: kohu hevosen lihan löytymisestä valmislasagnesta. Ymmärrän elintarvikeyrityksen huolen siitä, että tuotantoketjun valvonta ei ole ollut aukoton, raaka-ainehankinnan laatuvaatimukset eivät ole olleet kyllin tarkkoja tai niitä ei ole noudatettu. Mutta entä itse hevosen liha, mitä pahaa siinä on (ratsastajat jäävät tällä erää ihmettelyni ulkopuolella)? Varsinais-Suomessa hevosmakkara on aivan arkinen ja tavanomainen elintarvike, kiitos Hvitfeltin hevospaistimakkaran, joka on Rouva Raadelmankin lemppareita.

Ugh, olen puhunut ja ihmetykseni ihmetellyt. Jospa pakastelasagnen ystävät kokeilisivat nyt ihan itse valmistaa lasagnea, jolloin välttyisi huolelta raaka-aineiden alkuperästä ? Lasagne ei ole ruoanvalmistuksellisesti kummoinenkaan ruokalaji, siinä tarvitaan vain kaksi kastiketta. Sooseja ladotaan uunivuokaan kerroksittain pastalevyjen kanssa. Lasagnea valmistuu samalla vaivalla parin kolmenkin aterian verran, eikä se kärsi pakastamisesta, kuten tunnettua. Pakastapa siis itse oma lasagnesi!

Tämä tonnikalalasagnen ohje on aikoinaan bongattu Kodin Kuvalehdestä, mutta olen muokannut sitä. Jos tonnikala ei miellytä, voi sen korvata esimerkiksi jauhelihalla – vaikka sillä valmiiksi maustetulla…

TONNIKALALASAGNE

(6-8 annosta)

1-2 rasiaa kirsikkatomaatteja halkaistuina tai 1-2 kpl viipaloitua tomaattia
3 kpl salottisipulia tai 2 kpl makeaa salaattisipulia
3-4 prk tonnikalaa öljyssä
1 prk (50 g) kapriksia
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1-2 tl sitruunapippuria
suolaa, ripaus sokeria
1 dl persiljasilppua tai 2 rkl kuivattua persiljaa

noin 12 kpl lasagnelevyä

Valkokastikkeeseen:

50 g voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoja
9 dl kevytmaitoa
suolaa
muskottipähkinäjauhetta
rouhittua mustapippuria

Väliin ja pinnalle:
3-4 dl raastettua punaleimaista Emmental-juustoa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele lasagnevuoka. Halkaise kirsikkatomaatit.

Valuta tonnikalojen öljy ja kuullota pieneksi silputtu sipuli öljyssä. Lisää tonnikalat ja sekoita hyvin. Mausta. Valuta kapriksista neste ja lisää joukkoon tomaattimurskan kanssa.

Aloita valkokastikkeen valmistaminen kuumentamalla rasva. Lisää jauhot ja kypsennä sekoitellen minuutti tai kaksi. Lisää maito vähitellen, koko ajan sekoittaen. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää vähän maitoa.

Kokoa lasagne: Levitä ohut kerros tonnikalaseosta vuoan pohjalle ja sen päälle kerros lasagnelevyjä. Levitä levyjen päälle uusi kerros tonnikalaseosta ja myös valkokastiketta. Asettele tomaatit kastikkeen päälle leikkauspinta ylöspäin ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Täytä seuraava kerros samalla tavalla.

Levitä päällimmäisen lasagnelevykerroksen päälle vain kerros valkokastiketta. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja asettele tomaattipuolikkaita koristeeksi.

Paista uunin alatasolla 30–40 minuuttia. Anna vetäytyä 10-15 minuuttia ennen tarjoamista. Tarjoa vihersalaatin kanssa.

Tulosta resepti

 

 

 

Hyvä lasagne on pehmeää ja mehevää, kuten kuvasta voi päätellä.

2 vastausta artikkeliin “Valmista itse oma lasagnesi!”

  1. Mervi Oikonen

    En ymmärrä miksi pitää haukkua ihmisiä heti uusavuttomiksi, jos ei ole aikaa tai taitoa jauhelihan paistamiseen. Onko se jotenkin sinulta pois, jos minä saan ostaa kaupasta mitä tykkään? Entä jos on käsi kipsissä, Parkinsonin taudin takia spastisuus käsivarsissa, MS-taudin tuoma lihasheikkous, nivelreuma sormissa tai olkapäässä pahat kulumat – pitääkö syödä lihat raakana vai? Lisää vain uusia tuotteita ja vaihtoehtoja kuluttajille, kiitos.


Kommentoi