Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Vahingossa syntyneet minifocacciat

Kevään juhlasesonki koittaa tuota pikaa. Pienet suolaiset palat tekevät yleensä hyvin kauppansa niin kahvin kuin kuohujuomankin kumppanina.

Perinteiset voileipäkakut tuntuvat helposti kovin raskailta ja rasvasilta, ja siksipä kannattaa kokeilla näitä minifocaccioita. Niissä on juuri kahden suupalan verran syötävää. Jos haluaa lisätä tarjoiluun täyteläisyyttä, voi minifocaccioiden kera tarjoilla antipasto-herkkuja tai vaikkapa juustoja. Mutta maistuvat ne sellaisenaankin mainioilta!

Minifocacciat syntyivät kotikeittiössäni aivan vahingossa. Yritin leipoa bageleita, mutta niistä tuli kasa ruttuisia ja epämääräisenmuotoisia taikinasoiroja. Onneksi olin kuitenkin latonut bageleiden sydämet (eli taikinapyörylät rinkeleiden keskeltä) minimuffinipellilleni. Sutaisin niiden pintaan oliiviöljyä ja koemielessä tungin muutamaan oliivinkin,  ja tadaa, näin olivat minifocacciat syntyneet! Bageleita en ole sen koommin yrittänyt leipoa, mutta minifocaccioita useasti!

Minimuffinipelti helpottaa pienten focaccioiden leipomista, mutta ilmankin pärjää.

Minifocacciat

(n. 60 kpl)

4 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
4 dl durum-vehnäjauhoa
3,5- 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä

pinnalle: oliiviöljyä, hiutalesuolaa, oliiveja, aurinkokokuivattuja tomaatteja, pepperonia jne

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää suola ja sokeri. Alusta taikina kimmoisaksi durum- ja vehnäjauhoilla. Lisää alustamisen loppuvaiheessa oliiviöljy. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Vaivaa sitä kuitenkin huolellisesti. Peitä taikinakulho liinalla ja kohota taikinaa vedottomassa paikassa noin 20 minuutin ajan.

Voitele minimuffinipellin koloset oliiiviöljyllä. Valuta valitsemasi täyteaineet.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivintasolle. Painele taikina noin 1,5 cm paksuiseksi levyksi. Ota taikinaleikkurilla focaccia-taikinasta pieniä pyörylöitä, halkaisija noin 2 cm. Nostele pyörylät minimuffinipellille ja anna niiden kohota kymmenisen minuuttia. Myös silikoniset minimuffinimuotit toimivat paistoalustana, mutta niitä ei tarvitse öljytä.

Sivele kohonneet minifocacciat kevyesti oliiviöljyllä. Painele niihin valitsemasi täyteaine ja ripota lopuksi pinnalle vähän hiutalesuolaa. Tuoretta, hienonnettua rosmariinia voisi käyttää myös maustamiseen. Nosta minimuffinipelti leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja sitten 225 C uuniin.

Kypsennä 10- 15 minuuttia tai kunnes minifocacciat saavat kauniin värin pintaansa. Kumoa minimuffinipelliltä lämpiminä. Tarjoa sellaisinaan tai vaikkapa juuston kera. Sopivat suupaloiksi skumppatarjoiluun eivätkä ole ollenkaan niin tuhteja kuin esimerkiksi miniquichet tai täytetyt tuulihatut.

Tulosta resepti

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo