Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Uusia tuulia tuulihatturintamalla

Tuulihattuja chilikatkarapu- ja sinihomejuustotäytteillä.

Tuulihatut ovat Rouva Raadelman heikkous. Voisin hyvin kuvitella nauttivani päiväkausia vain erilaisilla ihanilla suolaisilla massoilla täytettyjä tuulihattuja: muikunmäti-smetanaseoksella, sinihomejuustolla, katkarapumajoneesilla, kylmäsavulohimössöllä ja niin edelleen. Enkä nyreksi makeilla täytteillä lastattuja tuulihattujakaan, mansikkakermavaahto menettelee hyvin.

Tuulihattujen valmistamisessa on muutama niksi: taikinamassaa täytyy kypsentää kyllin pitkään kattilassa ennen kananmunien lisäämistä, ja samainen massa täytyy muistaa jäähdyttää ennen kananmunien lisäämistä. Ja paistovaiheessa ei saa rymistellä uunin läheisyydessä eikä turhaan aukoa uunin luukkua, koska muuten tuulihatut lässähtävät.

Tuulihattutaikina jaksaa ihmetyttää minua ruoanvalmistuksellisesti: miten joku on sen keksinyt? Onko kastikepohja mennyt vahingossa liian tiukaksi, ja epäonnistuneelle köntille on pitänyt kehittää käyttöä? Ja miten jonkun mieleen on tullut vatkata joukkoon kananmunia? Ja vielä sen jälkeenkin paistaa massaa uunissa? Vai onko tämä jokin kohokkaan valmistamiseen liittyvä “sattumakokkaus”?  Siinä tuntuu riittävän pohdittavaa yhdelle blondirouvalle lopuksi ikää.

Tuulihatut
(2 x 24 kpl)

2 dl vettä
75 g voita tai margariinia
1,5 dl vehnäjauhoja
3 kpl kananmunaa

Kiehauta voi ja vesi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita voimakkaasti. Kuumenna ja jatka sekoittamista kunnes massa irtoaa kattilan reunoista. Siirrä seos kulhoon ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Kuumenna uuni 225 C.

Lisää kananmunat yksitellen rasva-jauhoseokseen joukkoon sähkövatkaimella vatkaten. Siirrä taikina pursotuspussiin (tylla ei ole tarpeen). Pursota massasta nokareita leivinpaperilla peitetylle uunipellille tai todella näppärän krustadi/minimuffinipellin koloihin, jolloin pienehköjä tuulihattuja varten taikinaa ei saa olla enempää kuin puolet krustadipellin kolon syvyydeltä. Ensimmäiseen krustadipellilliseen menee puolet taikinasta.

Nosta uunipelti uuniin t(ai krustadipelti uunipellille) uunin keskitasolle. Kypsennä tuulihattuja noin 20 minuuttia tai kunnes tuulihatut ovat kauniisti ruskistuneet. Älä availe uunin luukkua paistamisen alkuvaiheessa, jolloin tuulihatut vielä kohoavat.

Ota tuulihatut uunista ja anna niiden jäähtyä ennen täyttämistä. Jos käytät krustadipeltiä, jäähdytä ensimmäistä paistoerää muutama minuutti ja kumoa ne krustadipelliltä leivinritilälle. Pursota loppuosa taikinasta krustadipellin koloihin ja kypsennä tuulihatut kuten edellä.

Suolaisia täytteitä:

Chilikatkaraputäyte
(n. 25 pienehköön tuulihattuun)

n. 180 g pakastekatkarapuja
n. 1 dl chilimajoneesia (esim. Auran)
0,5 dl hienonnettua tilliä
(suolaa)

Sulata katkaravut hitaasti jääkaapissa (esim. yön yli). Valuta ne siivilässä ja purista vielä talouspaperilla kuiviksi. Hienonna katkaravut karkeahkosti ja sekoita chilimajoneesiin. Lisää hienonnettu tilli. Tarkista maku, lisää tarvittaessa vähän suolaa.

Siirrä massa pursotuspussiin ja pursota täytettä halkaistuihin tai puhkottuihin tuulihattuihin (halkaistuihin pursottaminen onnistuu ilman tyllaa, puhkottuihin voi olla syytä käyttää sileäteräistä tyllaa).

Sinihomejuustotäyte
(n. 25 pienehköön tuulihattuun)

n. 170 g sinihomejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 0,5 dl kermaa tai maitoa
suolaa ja mustapippuri myllystä
(tilkka sitruunanmehua)

Lohko sinihomejuusto sekoituskulhoon ja lisää joukkoon tuorejuusto sekä tilkka kermaa tai maitoa. Aja sauvasekoittimella sileäksi massaksi. Lisää tarvittaessa kermaa tai maitoa. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku. Sinihomejuuston maku saattaa kaivata tilkan sitruunan mehua ”kirkastuakseen”.

Siirrä massa pursotuspussiin ja pursota täytettä halkaistuihin tai puhkottuihin tuulihattuihin (halkaistuihin pursottaminen onnistuu ilman tyllaa, puhkottuihin voi olla syytä käyttää sileäteräistä tyllaa).

Makeita täyte-ehdotuksia:

–          vaniljatuorejuustoa + tuoreita marjoja

–          kermavaahtoa + tuoreita marjoja tai hedelmäkuutioita

–          sulatettua suklaata ja kermavaahtoa

Tulosta resepti

Tuo valmistusohjeessa mainitsemani krustadi- tai minimuffinipelti on tämännäköinen kapine. Erittäin näppärä! Niitä saa Turun alueelta ainakin Kelovee-myymälästä Paraisilta.

Kommentoi