Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Tästä ei uunikana parane!

Yumikon kanan kanssa maistuvat haudutettu riisi ja kurkkusuikaleet.

Kun kysyn rakkaalta puolisoltani, Herra Raadelmalta, mitä hän haluaisi syödä, on vastaus melkein aina ”Yumikon kanaa”.  En lainkaan ihmettele valintaa, mutta tietysti välillä jokin muu toiveruoka toisi vaihtelua.

Yumikon kanan ohje on muokkaantunut vuosien varrella, mutta alkuperäinen ohje on kotoisin japanilais-amerikkalaiselta opiskelukaveriltani Yumikolta. Kanaohjeen marinadi on ruokalajin pääpointti, ja se lienee versio Teriyaki-kastikkeesta. Marinadin pääraaka-aineet ovat soijakastike, inkivääri ja valkosipuli. Kastikkeeksi muuntuvan marinadin maku syvenee sherrytilkasta ja sokerista. Kärkeä soosiin tuo chili, mutta sen voi jättää halutessaan poiskin.

Herkullisen kanaruoan raaka-aineet ovat Viskilän tilan kukonpoika, japanilaistyyppinen soijakastike, sherry- ja öljytilkat, inkivääri, valkosipuli, ruskea sokeri ja chili.

Tällä kerralla kanaksi valikoitui Viskilän tilan kukonpoika. Se on todellista herkkua verrattuna broilereihin, joita toki useimmiten käytämme. Niissäkin kannattaa suosia kokonaisia lintuja, joista saa näppärästi leikattua juuri sopivankokoisia palasia. Koipireisipalat toimivat  parhaiten, jos muuta ei ole tarjolla. Ne eivät kuivahda pitkänkään kypsennyksen aikana.

Ruoka on helppotekoinen ja taatusti hyvänmakuinen. Kanan ehdoton kumppani on haudutettu riisi. Tuore kurkku maistuu erityisen herkulliselta paistoliemen kera.

Kyytipoikana parasta on hyvä kylmä kotimainen olut, esimerkiksi Laitilan Kukko, joka nyt sopii nimensäkin puolesta aterialle.

Yumikon kananpoikaa ja haudutettua riisiä

1 kpl kananpoika tai broileri tai vastaava määrä (n. 1kg) broileripaloja

marinadi:

n.3 dl japanilaistyyppistä soijakastiketta (esim. Kikkoman)
3-5 kpl valkosipulinkynttä
pala juuri-inkivääriä
n.½ dl sokeria (mielellään ruskeaa sokeria, esim. Demerera)
n.½ dl rypsiöljyä
1-2 rkl kuivaa sherryä tai viinietikkaa tai sitruunan mehua
chiliä maun mukaan

Paloittele kananpoika tai broileri kahdeksaan osaan. Jos käytät valmiiksi paloiteltua lintua – esimerkiksi koipireisiä tai rintapaloja -, jaa myös ne pienemmiksi paloiksi. Laita kanapalat kulhoon ja kaada niille soijakastiketta niin paljon, että ne melkein peittyvät. Viipaloi valkosipulinkynnet ja kuutioi tai raasta inkivääri hienoksi. Lisää mausteet ja öljy kulhoon, ja sekoita aineksia niin, että kanapalat maustuvat tasaisesti. Jätä kulho huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi.

Kuumenna uuni 225 – 250 C. Laita kanapalat uunivuokaan, ja nosta vuoka uuniin. Kypsennä niitä uunin ylätasolla, kunnes kanapalat saavat kauniin paistopinnan (noin 10 minuuttia). Ota vuoka uunista, käännä kanapalat ja kaada marinadi vuokaan. Jatka kypsentämistä, mutta laske lämpötila n. 150 C. Kääntele kanapaloja välillä ja valuta niille uunivuokaan kertynyttä kastiketta. Kypsymisaika on noin tunti. Miedommassa jälkilämmössä broileripaloja voi kypsentää pidempäänkin. Tarjoa Yumikon uunikananpoikaa riisin ja kasvisten kera.

 

Haudutettu riisi

2-3 dl puuroriisiä
4-6 dl vettä

Mittaa riisit kattilaan. Huuhtele riisiä kylmällä vedellä niin pitkään, että vesi jää kirkkaaksi eikä riisin pinnasta enää irtoa tärkkelystä. Kaada kattilaan kylmää vettä niin paljon, että riisi peittyy ja pinnalle jää vielä reilu senttimetri vettä. Laita kattila liedelle ja nosta keitos kiehumapisteeseen. Sekoita kerran, kytke lämpö pois liedestä ja peitä kattila kannella.

Anna riisin hautua kypsäksi (noin 20 minuuttia). Ota kansi pois ja kuohkeuta riisiä haarukalla sekoittaen. Tarjoa uunikanan lisäkkeenä.

Tulosta resepti

3 vastausta artikkeliin “Tästä ei uunikana parane!”

  1. jari

    mulla tuli aivan liian makeaa


  2. 9gvanhempi

    Tuli tosi herkullista! Ehkä tekisin marinadin ensin, jotta sen maut osuvat varmasti kohdalleen, nyt sattui kyllä ihan nappiin. Teen varmasti uudelleen, käytin nyt broilerinkoipia jotka eroittelin reisipaloiksi ja koipipaloiksi ja toimi hyvin niillä.


Kommentoi