Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Syysomenat Tarte Tatiniin

 

Ihanan hapokkaat kotimaiset omenat sopivat jälkiruokaklassikko Tarte Tatiniin, joka suorastaan sulaa suussa.

Tarte Tatin-ohjeita löytyy varmasti jokaiselta kokilta, tämä on muokattu Jamie Oliverin reseptistä.

TS-blogien Jonna kokkaili oman versionsa viime syksynä, ja kannattaakin kurkata Jonnan video Tarte Tatinin valmistamisesta.

Rouva Raadelmasta päätti oikaista taikinan valmistuksessa ja nappasi murotaikinan kaupan pakastealtaasta. Toimii ihan hyvin!

Höyryävän kuuma Tarte Tatin valmiina.

Tarte Tatin on ranskalaisen keittiön klassikko, joka on saanut nimensä Tatinin sisaruksilta. Caroline ja Stpehanie Tatin pyörittivät 1800-luvun lopulla hotellia – Hotel Tatin – Lamotte-Beuvronissa Ranskassa. Toinen sisaruksista oli valmistanut omenapiirakan jotenkin epähuomiossa väärin päin, mutta kumottuaan tortun olikin todennut sen varsin herkulliseksi. Hotellin asukkaat olivat ihastuneet luomukseen, ja näin oli herkullinen torttu jäänyt ruokalistalle.

Vaniljalla maustettu kermavaahto ja Calvados-tilkka kruunaavat omenatorttunautinnon.

Tarte Tatin

1 pak valmista pakastemurotaikinaa (noin 400 g)

n.8 kpl pientä omenaa (noin 800g)
100 g muscovado- tai fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 dl Calvadosta
50 g voita kuutioina

Ota taikina pakasteesta ja jätä pehmenemään huoneenlämpöön. Kuori omenat (kotimaisia ei ole pakko kuori) ja poista niistä kodat. Puolita pienet omenat ja lohko isommat neljään osaan. Laita uuni lämpenemään 200 C.

Mittaa sokerit ja Calvados pannuun tai paistokasariin, jossa aiot tortun valmistaa. Kiehauta seos ja keitä sitä, kunnes pannuun muodostuu siirappimainen seos. (kuva 1.)

Lisää joukkoon omenat ja hauduta niitä noin viisi minuuttia. Kotimaisia omenoita ei kannata yrittää käännellä, koska ne muhentuvat todella herkästi. Nämä omenat ovat Paraisilta, ja ne olivat juuri sopivan hapokkaita. Kytke lämpö pois liedestä ja lisää pannuun nyt voinokareet. (kuva 2.)

Kauli murotaikinaa sen verran, että siitä tulee pannua hieman suurempi. Painele taikina omenoiden päälle ja pannun sivulle niin, että reunat menevät umpeen. (kuva 3.)

Nosta koko pannu uuniin ja kypsennä 25–30 minuuttia uunin alatasossa.

Ota kypsä paistos uunista ja anna sen jäähtyä muutama minuutti – ei pidempään, jottei sokeriseos ehdi kovettua. (kuva 4.)

Ota tarjoiluvati esiin ja laita patakintaat käteesi. Laita vati pannun päälle ja käännä pannu ylösalaisin. Varo, sillä omenatäyte on höyryävän kuumaa!

Tarte Tatin on nyt valmis tarjottavaksi. Vaniljakastike tai sulanut vaniljajäätelö sopivat täydentämään makua. Myös tilkkanen Calvadosta sopisi kumppaniksi.

Tulosta resepti

Kommentoi