Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Suuri lihapullasota ja sen seuraukset

Näin kesäaikaan ovat lehdet pullollaan parisuhdejuttuja. Leppoisat lomapäivät lienevät kriisialtista aikaa, mutta kyllä kunnon perheriidan saa kasaan ihan vain lihapullistakin. Puhun kokemuksesta!

Tarjoilin Herra Raadelmalle omatekoisia lihapyöryköitä yhteisen taipaleemme alkumetreillä. Olin valmistanut ne tutulla kermaviili-sipulikeittoainesohjeella, ja mielestäni ne olivat ihan hyviä. Ei mitään gourmetlihapullia, mutta kelpoisia. Herra R. suunnilleen sylki suustaan sapuskan ja haukkui lihapallerot lyttyyn. Yököttäviä litsukoita ja kuulemma kamalimpia lihapullia, joita hän oli ikinä maistanut. “Suuri lihapullasota” oli syttynyt.

Kieltäydyin vuosikausia valmistamasta lihapullia. Satuin kuitenkin kerran näkemään jossakin television ruokaohjelmassa Riitta Suomisen, taitavan riistaruokakokin, tekemässä hirvenlihapullia. Hän valmisti lihapullamassan aivan toisin kuin Rouva R:lle oli opetettu tämä proseduuri.

Perinteisessä ohjeessahan kehotetaan turvottamaan jatkeainetta (korppujauhoa tai vaaleaa kuoretonta leipää) kermassa, ja sitten lisäämään mausteet, kananmunan ja jauhelihan. Useimmiten tuosta turvotusvaiheesta seuraa sementinkaltainen kasa, johon ei enää uppoa mikään muu ainesosa. Riitta Suominen ikään kuin alusti lihapullataikinan ja lisäsi tarpeen mukaan jatkeainetta ja/tai kermaa (tai muuta nestettä). Lisäksi hän valisti siitä, että taikinan tulee olla jääkylmää samoin kuin kaikkien sen komponenttienkin, jotta pyörykät eivät tarttuisi paistovaiheessa pannuun. Eli jos haluaa käyttää muuta kuin raakaa sipulia, tulee sekin osanen massaa jäähdyttää.

Nyt alkoi ohjeen kehittäminen. Olin Herra R:lta salaa kokeillut keittokirjailija Mysi Lahtisen lihapullaohjetta, jossa erikoisuutena oli sipulin muhentaminen tunnistamattomaksi siltä varalta, että lihapullia tarjotaan jollekin sipulikielteiselle henkilölle (näitäkin maailmaan mahtuu).

Kombinoimalla Riita S:n ja Mysi L:n ohjeen pääsin varsin pitkälle omassa reseptikehityksessäni. Kysyin kerran Herra R:lta ohimennen, miten hän itse lihapullataikinan tekee. Vastaus oli yllättävä: kermaviili + sipulikeittoainespussi. Ja juuri niistä olin ne yököttävät litsukat itsekin tehnyt! Kun kyselin lisää, ilmeni, että Herra R. antaa lihapullataikinansa vetäytyä puolisen tuntia ennen sen pyörittämistä pulliksi ja kypsentämistä.

Ja tadaa: yhdistämällä nämä kaikki ohjeen osaset tein oman lihapullaohjeeni – jonka mukaan valmistetut pyörykät maittoivat Herra Raadelmallekin. Näitä lihapullia olen valmistanut myös tuttavaperheiden lapsille (paras testausyleisö), ja saanut niin sanotusti hyvää palautetta.

Lihapulla on keskeinen osa ruotsalaista kotiruokaperinnettä husmanskostia, josta se lienee rantautunut suomalaiseen ruokapöytään. Perunamuusi, puolukkahillo ja maustekurkut ovat jotenkin salaperäisesti yhteensopiva setti. Kermakastiketta lihapullien kanssa en oikein ymmärrä, eikä meillä sitä tarjotakaan.

Lihapullat ovat aivan parasta huikopalaa. Niitä kannattaa pitää valmiina jääkaapissa napsimisvarana, etenkin näin kesäkuumalla. Ja perheriidan varalta myös.

Huikeaa heinäkuuta kaikille!

The Lihapullaohje
(noin 50 pullaa)

sipuliseokseen:
1-2 kpl sipulia
1-2 rkl voita
1 tl grilli- ja yleismaustetta (voi jättää pois tai vaihtaa paprikajauheeseen)
1 tl sokeria
(ripaus suolaa)
1-2 rkl soijakastiketta (esim. Kikkoman)

lihapullataikinaan:
600 g naudan jauhelihaa (paistia tai vähärasvaista)
3 dl kermaa
3 kpl kananmunia
n.0,5 dl korppujauhoja
n.1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
(n. 0,5 tl jauhettua maustepippuria)

paistamiseen: voita ja rypsiöljyä

Hienonna sipuli(t) huolellisesti. Kuumenna kasarissa voi ja kuullota sipulisilppu. Lisää kuivat mausteet ja paahda hetki. Lisää soijakastike ja kiehauta seosta kunnes soijakastike on imeytynyt sipuliin. Jäähdytä seos.

Sekoita kulhossa jauheliha, sipuliseos, kerma, kananmunat, korppujauho ja mausteet (ainekset kuvassa 1.). Taikinasta saa tulla melko löysää.

Anna lihapullamassan tekeytyä huoneenlämmössä noin puoli tuntia (kuvassa 2.). Tarkista taikinan kiinteys: jos on löysää, lisää rippunen korppujauhoja, jos tiukkaa, liraus kermaa/vettä.

Pyörittele taikinasta kostutetuin tai öljytyin käsin lihapullia, ja lado ne leivinpaperille odottamaan paistamista (kuvassa 3.).

Kuumenna uuni 150 C. Paista pyöryköitä pinnoitetulla paistinpannulla kevyessä rasvassa sen verran, että pulliin tulee paistopinta. Siirrä pullat uunivuokaan ja laita ne uuniin. Pese pannu ja paista uusi erä. Lihapullat saavat olla uunissa noin parikymmentä minuuttia (kuvassa 4.).

Ohjetta on helppoa muokata jauhelihamäärän mukaan: 200 lihagrammaa kohti tulee aina 1 dl kermaa ja 1 kananmuna, sipulia ja mausteita ohjetta ja omaa makuaistia soveltaen. Korppujauhoja laitetaan vain sitomaan massaa, ei jatkeaineeksi.

Tulosta resepti

Kommentoi