Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Sunnuntaiaterian klassikko: lihakääryleet

Elämässä voi tulla eteen sellaisia hetkiä, jolloin tarvitsee lohturuokaa. Tällaisille semiseniileille keski-ikäisille tuollaista lohtua tarjoaa hyvään kermakastikkeeseen muhennettu peruna. Tiedetään, ei ole kovin kohteliasta muussata perunaa soosiin, mutta kun se on niiiiiiiin hyvää.

Muutamia vuosikymmeniä sitten perheet tapasivat kokoontua sunnuntaiaterialle. Tyypillisiä pyhäpäivän pääruokia olivat erilaiset paistit – patapaistit, palapaistit, uunipaistit – ja lihakääryleet eli pyyt. Päivitin vanhan kunnon lihakääryleohjeen tälle vuosituhannelle, ja kylläpä ruoka maittoi! Täytevaihtoehtoja voi miettiä omien mieltymysten mukaan: sieniä, palvikinkkua tai jotakin prosciuttoa, salamia. fetajuustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja ja niin edelleen. Chilipalkotäytteen idean sain chilipoppareista, ja se toimii.

Kannattaa kokeilla vaikka ensi sunnuntaina: kutsu väki kokoon, nauttikaa yhteinen ateria ja maailmakin hymyilee jälleen!

Lihakääryleet talon tapaan

800 g  naudan ulkofileetä tai sisäpaistia

täytteeseen:

8  kpl  mietoja chilipalkoja
n.150 g voimakasta sulatejuustoa, esim. Mustaa Koskenlaskijaa

kiinnittämiseen: cocktail-tikkuja

paistamiseen:  voita, rypsiöljyä

pataan:

½ tl  suolaa
1 tl paprikajauhetta
½  tl mustapippurirouhetta
2½ dl  punaviiniä
2 dl vettä
1-2 rkl soijakastiketta
n.1 rkl  kastikesuurustetta
2 dl kuohukermaa

Leikkaa lihasta vajaan sentin paksuisia viipaleita. Nuiji ne kaksinkertaisen muovin välissä ohuiksi lehtipihveiksi (tai osta valmiiksi nuijittuja naudanlihaleikkeitä). Puhdista chilipaloista siemenet ja tyvi, laita jokaiseen chilipalkoon pikkusormenpaksuinen suikale sulatejuustoa. Aseta jokaiselle lihapalalle täytetty chilipalko. Kääri lihapalat rullaksi ja kiinnitä cocktailtikulla.

Kuumenna paistinpannussa rasva kullanruskeaksi. Ruskista kääryleet muutamassa erässä, ja siirrä ruskistetut pataan. Ripota niille suolaa, paprikajauhetta ja mustapippuria. Kun viimeiset lihakääryleet on paistettu, lisää pannulle punaviini ja kiehauta se. Kaada pataan. Lisää pannulle nyt vesi ja soijakastike, kiehauta ja kaada pataan. Nestettä pitäisi olla sen verran, että noin puolet rullista peittyy, lisää tarvittaessa vettä.

Peitä pata kannella ja hauduta miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Haudutuksen voi tehdä myös 125 C uunissa.

Nosta kääryleet pois liemestä, ja poista niistä tikut. Pidä kääryleet lämpiminä sillä välin kun viimeistelet kastikkeen: nosta liemi kiehuvaksi, ripota joukkoon suuruste ja sekoittele ahkerasti, kunnes kastike sakeutuu. Lisää kerma ja maista kastiketta. Pieni tilkka viiniä täydentää vielä makua.

Tarjoile lihakääryleet joko kastikkeessaan tai molemmat erikseen. Lisäkkeeksi sopivat keitetyt perunat , porkkanat ja pavut tai parsakaali.

Tulosta resepti

Kommentoi