Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Smålannin silliä perintöohjeella

Perintöohjeen mukaan valmistuu herkullinen juhannussilli. Resepti on leikattu talteen 1950-luvulla jostakin ruotsalaisesta naistenlehdestä.

Juhannus poikkeaa muista juhlapyhistä ruokaperinteidensä osalta: ei oikeastaan ole yhtä ja ainoaa ruokalajia, joka ehdottomasti kuuluisi juhannuspöytään kuten kinkku jouluun tai suklaamunat pääsiäiseen. Grillimakkara kenties? Tai uudet perunat, voinokare ja silli?

Varhaisperunat ja silli on klassikkopari, mutta niistäkin silli jakaa mielipiteet rajusti kahtia. Me satumme kuulumaan sillin ystäviin, joten se kuuluu juhannukseemme.

Olen saanut äidiltäni perinnöksi Smålannin sillin ohjeen, ja siihen tulee palattua aina kesäisin uusien perunoiden aikaan. Oman ohjeensa äiti on leikannut talteen 1950-luvun loppupuolella Feminasta tai Damerna’s Världistä, ja tuon lehtileikeaarteen sain vuosia sitten omakseni. Smålannin sillin ohjetta ei googlettamalla löydä, joten ruotsalaisesta perinneruoasta tuskin on kyse. Länsinaapurimme nauttivatkin sillistä juuston ja snapsin kera, omalla erityisellä SOS-meiningillään (sill-ost-snaps).

Smålannin sillin erikoisuus on tomaattiliemisen sillin ja sipulin päälle levitettävä kermavaahto. Kuulostaa todella omituiselta, mutta maustamaton kermavaahto pehmentää mukavasti sillin suolaista makua. Kaprikset ruokalajin pinnalla taas tuovat kirpeyttä tähän komboon.

Rouva Raadelmasta toivottaakin nyt teille kaikille aurinkoista juhannusta, sillin kera tai ilman!

Smålannin silli

1 pak kevytsuolattua sillifileetä suupaloiksi paloiteltuina
1-2 kpl kesäsipulia renkaina

tomaattiliemeen:
3 rkl ketsuppia (alkuperäisohjeessa on käytetty tomaattipyreetä, mutta se kaipaa maustamista)
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl viinietikkaa
1 rkl vettä
suolaa ja mustapippuria myllystä
ipaus sokeria

pinnalle:
1,5 dl kuohukermaa vaahdotettuna
0,5 dl kapriksia

Lado silliviipaleet ja sipulirenkaat tarjoiluvadille. Sekoita tomaattiliemen ainekset keskenään, tarkista maku ja kaada sillien ja sipulien päälle. Anna vetäytyä vaikkapa seuraavaan päivään, mutta tuntikin riittää.

Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi uuri ennen tarjoilua. Lusikoi kermavaahto silliseoksen pinnalle. Ripottele päälle vielä valutetut kaprikset ja tarjoa silli varhaisperunoiden, ruisleivän ja oluen kera.

Tulosta resepti

Kommentoi