Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Salaattisesonkia odotellessa

Talvi se vaan jatkuu jatkumistaan. Kotimaisten tuoreiden vihannesten kaipuu alkaa jo kalvaa, mutta melko reippaat kilohinnat hillitsevät hankintaa. Salaattiateriat ovatkin jääneet odottamaan vuoroaan ja keväisempiä kelejä.

Onneksi aivan muutamallakin tomaatilla ja pienellä pätkällä kotimaista kurkkua saa aikaan kesän makua. Salaatin jatkeaineena pasta on aivan verratonta, kun vain marinoi sen maukkaaksi. Marinadi kannattaa lisätä lämpimään pastaan, jolloin maku imeytyy läpikotaisin.

Marinoitu pastasalaatti tuo mieleeni kesän 1997, jolloin Raisiossa olivat asuntomessut. Pääsin järjestämään messualueelle näytöskeittiön, jossa kotitalousopettajiksi opiskelevat nuoret neidot valmistivat neljästi päivässä malliaterioita. Yksi noista aterioista oli saanut pääruokalajikseen kylmäsavulohi-pastasalaatin, ja luulenpa, että se oli niin yleisön kuin näytöskokkienkin suosikki. Kesä kun sattui olemaan hyvin aurinkoinen ja lämmin, ja silloinhan viileä pääruoka on parhaimmillaan.

Pastasalaatit ovat myös mainioita eväs- ja nyyttäriruokia, sillä ne voi valmistaa hyvissä ajoin jääkaappiin vetäytymään eivätkä kärsi kuljettamisesta.

Valkoviini ja olut sopivat kylmäsavulohen makuun. Pala patonkia ja siinäpä se, herkullinen keväänodotusateria.

Kylmäsavulohi-pastasalaatti
(4 annosta)

n. 4 dl kuviopastaa
vettä ja suolaa keittämiseen

Marinadi:
1 dl rypsiöljyä
1  kpl sitruunan mehu puristettuna
n. 1/2 dl hienonnettua tilliä
1/2 rkl sinappia (tavallista, ei Dijon)
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl musta- tai sitruunapippuria
(1 valkosipulin kynsi murskattuna)

Salaattiin:
150 g kylmäsavustettua kirjolohta, mielellään Piipanojan
n. 10 cm pala kurkkua
2 kpl tomaatteja
2  kpl kevätsipulia tai pala purjoa tai nippu ruohosipulia
1/2 kerää jäävuorisalaattia
tilliä, sitruunaa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Yhdistä marinadin aineet keskenään. Sekoita pastan joukkoon ja anna marinoitua pari tuntia tai yön yli.

Leikkaa kurkku, kylmäsavulohi ja kevätsipuli suikaleiksi ja tomaatit lohkoiksi. Yhdistä salaattiaineet keskenään. Suikaloi jäävuorisalaatti ja levitä laakealle vadille. Kaada salaattiseos vadille ja koristele salaatti vielä tillilläja sitruunalohkoilla tai -viipaleilla.

Tulosta resepti

 

Kommentoi