Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Runsaasti raparperipiirakkaa

Alkukesä on parasta raparperisesonkia. Kasvimaan hapokas ja runsaskasvuinen vihannes on kasvukauden alussa vielä notkeaa ja mehevää, joten nyt siitä kannattaa nauttia niin kiisseleissä, paistoksissa kuin piirakoissakin.

Tämä murupiirakka tunnetaan nimellä ”Maisemakahvilan raparperipiirakka”, ja se on kätevä rohean annoskokonsa ansiosta. Samalla vaivalla valmistuu uunipellillinen muhkeaa piirakkaa, jota voi pakastaa kahvikestien varalta. Loppukesällä raparperit voi vaihtaa kotimaisiin omenoihin tai kirpakoihin karviaismarjoihin.

Muokkasin alkuperäistä ohjetta kohotusaineen osalta, sillä mielestäni on täysin turhaa ladata samaan taikinaan sekä ruokasoodaa että leivinjauhetta. Jälkimmäinenhän on valmistettu ensin mainitusta. Ruokasooda edellyttää toimiakseen hapanta taikinakomponenttia, joka tässä ohjeessa on siis pohjataikinan piimä. Piirakan pinnalle ripoteltavassa muruseoksessa hapanta ainesosaa ei ole, joten siihen käytin leivinjauhetta, jossa itsessään on jo mukana happo-osa (useimmiten natriumpyrofosfaatti).  Mitallinen ruokasoodaa vastaa kahta mitallista leivinjauhetta.

Raikas raparperipiirakkapala ja kupillinen tai kaksi vahvaa kahvia – kesäkuun alun paras  päiväkahvikombo!

Maisemakahvilan rapaperipiirakka 

(uunipellillinen eli noin 24 annosta)

muruseokseen:
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
250 g voita sulatettuna

pohjataikinaan:
6,5 dl muruseoksesta
2 tl ruokasoodaa
2 dl piimää
1 kpl kananmuna

täytteeseen:
1 l raparperia paloina (n. 600 g raparperia)
2 tlk maitorahkaa (à 250 g)
2 dl sokeria
2 kpl kananmunia
1 rkl vaniljasokeria

pinnalle:
3,5 dl muruseoksesta
2 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 175 C.

Valmista ensin muruseos: mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Kaada joukkoon sulatettu voi. Erota muruseoksesta pinnalle ripoteltava osa, ja jätä se odottamaan.

Sekoita jäljellejääneeseen muruseokseen ruokasooda ja keskenään yhdistetyt kananmuna ja piimä. Sekoita taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle tasaiseksi kerrokseksi.

Huuhtele ja kuori raparperit ja paloittele noin senttimetrin mittaisiksi. Levitä raparperit taikinapohjalle.

Sekoita rahkaan sokeri, kananmunat ja vaniljasokeri. Levitä rahkaseos raparperipalojen päälle.

Sekoita pinnalle levitettävän muruseoksen joukkoon leivinjauhe. Murustele tasaiseksi ja levitä rahkatäytteelle.

Nosta piirakka uunin keskitasolle ja kypsennä noin 45 minuutin ajan tai kunnes piirakka saa kauniin kullanruskean värin. Jäähdytä ja paloittele. Piirakka kestää hyvin pakastamisen.

Tulosta resepti

 

2 vastausta artikkeliin “Runsaasti raparperipiirakkaa”

  1. Heli

    Olenkin kaipaillut tätä nostalgista ohjetta, mutta en muistanut sen nimeä. Kiitos reseptitstä, tämä menee kokeiluun viikonloppuna! Terkukn Heli


Kommentoi