Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Nuukuusviikon tomaattikeitto

Tällä viikolla eli 15.- 21.4.2013 vietetään jälleen valtakunnallista nuukuusviikkoa. Luonnonvarojen säästäväinen käyttäminen on hieno tavoite, jota voi toteuttaa aivan arkisillakin keinoilla, kuten esimerkiksi ostamalla ja valmistamalla vain sen verran ruokaa kuin sitä syödään. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen ”Ruokahävikki suomalaisessa ruokaketjussa”-tutkimuksen mukaan ruoan päätyminen jätteeksi on ekologisesti ja taloudellisesti kestämätöntä, sillä raaka-aineiden tuotannosta ja prosessoinnista aiheutuneet ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan.

Nuukuutta voi harjoittaa myös oman kotitalouden näkökulmasta. Mitä vähemmän kotiin hankittavia ruoka-aineita on prosessoitu, sitä edullisempia ne ovat, ja jalostusarvon saa laskea omaksi eduksi eli palkkioksi tekemästään työstä. Esimerkiksi leipominen, jos mikä, lyö todellakin leiville.

Raadelman Rouvan säästöpäivänä valmistui kahdelle ruokailijalle pääruoaksi sopiva määrä tomaattikeittoa ja patonkia pariksikin päiväksi. Ja olivatpa molemmat edulliset ruokalajit vielä maukkaitakin!


Tomaattikeitto
(n. 4 annosta)

2 kpl sipulia
2 kpl perunaa
1 kpl punainen paprika
1 kpl chilipalko
n. 2 rkl oliiviöljyä
0,5 dl tomaattipyreetä
1 rkl hunajaa
suolaa maun mukaan
1 tlk tomaattimurskaa (mielellään Mutti-tomaatteja)
n. 5 dl vettä
0,5 dl hienonnettua tuoretta basilikaa
(1 rkl kanafondia)

tarjoiluun:
1-2 kpl tomaattia
n. 0,5 dl parmesaania raasteena
basilikaa

Kuori ja kuutioi sipulit ja perunat. Halkaise paprika ja chilipalko, poista siemenet ja kanta molemmista, kuutioi.

Kuumenna kattilassa tilkka öljyä. Freesaa kasviskuutioita kunnes sipuli pehmenee. Lisää kattilaan tomaattipyree ja jatka paistamista. Lisää hunaja ja suola sekä tomaattimurska. Huuhtele tomaattisäilykepurkki vedellä ja kaada vesi kattilaan. Nosta keitos kiehumispisteeseen ja hauduta sitten ainakin puoli tuntia miedolla lämmöllä. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.

Kun kasvikset ovat pehmenneet, soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää hienonnettu basilika. Tarkista maku, lisää tilkka kanafondia tai ripaus suolaa.

Kuutioi tomaatit ja jaa tarjoilukulhoihin. Levitä tomaateille parmesaaniraastetta ja kaada kulhoihin tomaattikeittoa. Nauti uunituoreen patongin kera.

Patongit
(3 kpl)

5 dl vettä
1,5 tl suolaa
15 g tuorehiivaa
2 dl durumvehnäjauhoa
n. 7 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

kaulimisvaiheessa: durumvehnäjauhoja

Mittaa kädenlämpöinen vesi taikinakulhoon. Lisää joukkoon suola. Murenna hiiva taikinanesteeseen. Alusta taikina pehmeännapakaksi durum- ja vehnäjauhoilla. Lisää alustamisen loppuvaiheessa oliiviöljy. Taikinaa saa vaivata reippaasti, jotta se irtoaa kädestä ja taikinakulhon reunoista.

Peitä taikinakulho liinalla ja nosta kohoamaan lämpimään vedottomaan paikkaan. Taikina saa kohota kolme tuntia.

Ota kohonnut taikina leivinpöydälle, joka on jauhotettu durumvehnäjauhoilla. Vaivaa taikina tasaiseksi ja jaa se kolmeen osaan. Litistele taikinapalat parin senttimetrin paksuisiksi levyiksi ja kääri ne rullalle. Nosta patonkipellille tai tavalliselle, leivinpaperilla peitetylle uunipellille saumapuolet alaspäin. Viillä patonkien pintaan muutama viistoviilto. Kohota patonkeja liinalla peitettyinä parinkymmenen minuutin ajan.

Kuumenna uuni 250 C. Nosta patongit uuniin ja paista noin kymmenen minuuttia. Laske lämpötila 200 C ja jatka paistamista toiset kymmenkunta minuuttia kunnes patongit ovat kypsiä.

Älä peitä kypsiä patonkeja leivinliinalla, ellet halua niiden kuorien pehmenevän.

Tulosta resepti

Kommentoi