Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Lyhytlieminen lohiseljanka

 

Talvi on keittojen parasta sesonkia, joten nyt kannattaa penkoa soppakattila esiin ja keittää lämmittävä ateria vaikka isommallekin porukalle. Itselläni ainakin keittoainekset tuntuvat siunaantuvan käsissä!

Perinteisen kermaisen lohikeiton sijaan kannattaa vaihteeksi kokeilla venäläistyylistä, tomaattiliemistä seljankaa. Seljanka-keittoa voi valmistaa niin lihasta, kalasta kuin sienistäkin, mutta ehkä perinteisin ja tunnetuin höyste keitossa on juuri lohi. Lohiseljanka mainitaan monesti myös marsalkka Mannerheimin lempiruokalajeiksi vorschmackin ja paistetun kuhan ohella.

Valmistin tämän keiton ilman liemitiivistettä, sillä olen alkanut vieroksua niistä leviävää tuoksua. Hyvä keittopohja paranee tilkasta valkoviiniä ja reippaasta määrästä aitoa suolakurkkua eli hapattamalla valmistettuja säilykekurkkuja. Ne ovat muuten herkkua ihan sinälläänkin, vaikkapa hunajan ja smetanan kera. Tämä keitto on myös lyhytlieminen eli nestettä on tavallista vähemmän. Jokainen soppakokki voi tykönään päättää lorauttaako lientä enemmän tai vähemmän ja laittaako mukaan liemitiivisteen vai ei.

Lohiseljanka maistuu ihanalta hapanleivän kera.

Makoisia keittoja ja mukavaa talvilomaa!

Lyhytlieminen lohiseljanka

2-3 kpl sipulia
1 dl tuoreita herkkusieniä (n. 80 g)
3 rkl ruokaöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
n. 1 dl tomaattipyrettä
1 tl sokeria
n. 5 dl vettä
(2 dl valkoviiniä)
pala juuriselleriä (n. 125 g)
1 palsternakka
2-3 kpl porkkanaa
n. 4 kpl perunaa
muutama oksa tuoretta timjamia
n. 1 tl kokonaisia valkopippureita
3-4 kpl laakerinlehteä
2 kpl venäläistä suolakurkkua
1 dl oliiveja
2-3 rkl kapriksia
700 g lohifileetä
0,5 npp tilliä hienonnettuna
(vettä ja haluttaessa kalaliemitiivistettä)

Kuori ja hienonna sipulit. Lohko herkkusienet neljään osaan. Kuumenna kattilassa tilkka ruokaöljyä ja kuullota sipulit. Lisää joukkoon herkkusienet ja jatka aineisten kuumentamista. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla.

Lisää kattilaan tomaattipyre ja sokeri. Jatka ainesten paahtamista vielä hetki. Kaada kattilaan vesi (ja valkoviini), kiehauta ja lisää kuoritut, kuutioidut selleri, palsternakka, porkkanat ja perunat sekä mausteet. Tarkista nesteen määrä ja lisää tarvittaessa vettä. Keitä kasviksia miedolla lämmöllä noin 20 minuutin ajan tai kunnes ne tuntuvat kypsiltä.

Kuutioi suolakurkut ja viipaloi oliivit. Lisää ne sekä kaprikset keitokseen. Nosta liemi kiehumapisteeseen ja lisää joukkoon ilman nahkaa kuutioitu lohifilee. Laske lämpöä ja hauduta keittoa, kunnes kala on kypsää (noin 10 minuuttia).

Tarkista seljankan maku, lisää tarvittaessa suolaa ja vettä, jos keitosta tuli todella sakea. Viimeistele keitto ripottelemalla pinnalle runsaasti tilliä.

Tarjoa seljankaa hapanleivän kera. Jos käytit keittoon valkoviiniä, tarjoa sitä tuokajuomana.

Tulosta resepti

Kommentoi