Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Lohi sai uuden takin

Aina ei tarvitse aloittaa kaikkea alusta, jos haluaa uuden makuelämyksen. Voi esimerkiksi kopioida hyvän makuaineyhdistelmän ja vaihtaa pääraaka-aineen, kuten teimme Herra Raadelman kanssa yhteisessä reseptikehityspuuhassamme. Otimme hyväksi havaitun Yumikon kanan marinadin ja vaihdoimme broilerin loheksi. Ja hups: saimme uuden hyvän ruokalajin!

Yumikon kanan makusuora rakentuu valkosipulista, inkivääristä, soijakastikkeesta ja chilistä. Se lienee teriyaki-kastikkeen perusta, ja googlettamalla teriyakilohta löytääkin useita reseptivariaatioita. Mielestäni kana ja kala imevät mausteita eri tavoin, ja niinpä loivensin maustekombinaatiota hieman. Maustekasvit poistetaan uunikypsennysvaiheessa, jolloin vaikutelma kevenee. Lohi kaipaa hieman enemmän hapokkuutta kuin broileri, joten ohjeeseen lisättiin limetin mehua. Myös sitruunan mehu sopisi, meillä vain sattui olemaan limettiä.

Lisäkkeeksi valikoitui nyt basmatiriisi, joka on aromaattisista riiseistä suurin suosikkimme. Kurkkusoirot saivat kaverikseen retikkaa ja lämpimäksi kasvislisäkkeeksi löytyi keltaporkkanoita – uusi piristävä tuttavuus!

Marraskuinen synkkyyskin hälveni hetkeksi näillä ”etelän hetelmien” aromeilla. Suosittelen lämpimästi.

Uunilohta Yumikon tapaan

noin 1 kg lohifileetä

marinadiin:
n.2 dl japanilaistyyppistä soijakastiketta (esim. Kikkoman)
1-2 kpl limetin mehu
1-2 rkl kuivaa sherryä tai viinietikkaa
1-2 kpl valkosipulinkynttä muutamaan osaan lohkottuina
pala juuri-inkivääriä (noin pingispallon kokoinen) kuorittuna ja lohkottuna
n.½ dl sokeria (mielellään ruskeaa sokeria, esim. palmusokeria tau Demerera-sokeria)
n.½ dl rypsiöljyä
chiliä maun mukaan

Huuhtele, kuivaa ja nosta kalafilee laakeaan uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada seos kalafileen päälle. Nosta fileetä, jotta marinadi menee myös nahkapuolelle. Jätä kala marinoitumaan huoneen lämpöön noin 20 minuutin ajaksi.

Kuumenna uuni 200 C. Valuta marinadi siivilän läpi kulhoon, jotta marinadin lohkotut raaka-aineet eivät päädy valmiiseen ruokaan. Nosta uunivuoka lohineen uuniin ja kypsennä 5-10 minuuttia. Ota vuoka uunista ja kaada marinadi takaisin uunivuokaan. Laske uunin lämpötila 150 C ja jatka kypsentämistä puolisen tuntia eli kunnes lohi on kypsää.

Ota vuoka uunista ja tarjoa uunilohta vaikkapa basmatiriisin ja keitettyjen porkkanasuikaleiden kera. Tuoreesta kurkusta ja retikasta valmistettu salaatti sopii myös lisäkkeeksi.

Tulosta resepti

 

Kommentoi