Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Kuninkaan kalaa

Kevääseen liittyy paljon huikean iloisia asioita, ja monet niistä kytkeytyvät ruokiin. Uuden satokauden odottelu on kenties mukavinta. Kohta maistellaan parsaa, sitten varhaisperunoita, pian salaattivihannekset ja yrtit saa kerätä kotiviljelmistä ja vihdoin, kesän jo koittaessa, kypsyvät mansikat, mustikat ja vadelmat.

Vaan vielä on matkaa huippusesonkiin, mutta sehän ei estä virittäytymistä kevyempään kokkailuun. ”Kuninkaan kala” on kesänmakuinen, helppo ruokalaji, joka maistuu kaikille. Se on eräänlainen kalapyttipannu, jonka ohje on napattu sisustusarkkitehti Marko Paanaselta. Marko puolestaan on saanut reseptin vanhemmiltaan, joiden ravintolaan sen kiikutti Ruotsin kuningaspari.

”Kuninkaan kalan” idea on raaka-aineiden hellävaraisessa kypsentämisessä. Perunat, herkkusienet, kesäkurpitsa ja paprikat paistetaan kevyesti, mukaan lisätään lohta, katkarapuja ja sinisimpukoita. Palaset asettuvat kokonaisuudeksi omenaisella kastikkeella.

Jos et usko ruokalajin herkullisuuteen, tule maistamaan sitä Skanssin Citymarketiin ylihuomenna, perjantaina 22. maaliskuuta. Valmistan ”Kuninkaan kalaa” siellä klo 14 ja 17. Tapaamisiin siis!

Kuninkaan kalaa

(4 annosta)

kastikkeeseen:
1 kpl hapahko omena

25 g voita
1-2 tl currya
0,5 dl vehnäjauhoja
2 dl kuivaa valkoviiniä
n. 2 dl kuohukermaa
suolaa, mustapippuri myllystä

kalapataan:
n. 500 g kypsiä (varhais) perunoita

1 kpl kesäkurpitsa
1 kpl punainen paprika
1 kpl keltainen paprika
200 g herkkusieniä (tuoreita)
n. 500 g lohta
250 g kuorettomia, raakoja tiikerikatkarapuja
n. 250 g sinisimpukoita (kypsiä, pakastettuja tai tölkissä)
suolaa, mustapippuria myllystä

paistamiseen: n. 50 g voita

Valmista ensin kastike: kuori ja kuutioi omena. Sulata voi kasarissa ja lisää joukkoon omenakuutiot sekä curry. Paahda aineksia hetki. Lisää vehnäjauhot, ja jatka kypsentämistä muutama minuutti. Kaada kasariin valkoviini ja kiehauta seos. Lisää kerma. Jätä kastike kypsymään miedolle lämmölle.

Kuutioi kypsät perunat. Huuhtele ja kuutioi kesäkurpitsa sekä paprikat. Viipaloi herkkusienet. Leikkaa lohesta kuutioita. Valuta sulatetut tiikerikatkaravut ja sinisimpukat.

Kuumenna laakea paistinpannu ja sulata siinä voi. Paista kaikki kalapadan ainekset erikseen voissa, pidä lämpiminä ja yhdistä lopuksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Soseuta kastike sauvasekoittimella. Tarkista maku. Tarjoa kastiketta kalapadan lisäkkeenä. ”Dippaa” kalapadan aineksia kastikkeeseen ja nauti hapokkaan, hedelmäisen valkoviinin kera.

Tulosta resepti

Kommentoi