Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Kultareunuksiset voileipäkakkuleivokset

Nyyttärikutsut ovat kenties mukavin tapa järjestää tapaaminen ystävien, sukulaisten ja kylänmiesten kesken. Kun kaikki tuovat lempiherkkunsa, ei illan menu voi epäonnistua. Rouva Raadelma osallistui jokunen viikko sitten naisyhdistyksensä illanistujaisiin ja pakkasi mukaan omaan nyyttäriosuuteensa voileipäkakkuleivoksia.

Jos katkaravut ja kylmäsavukirjolohi eivät miellytä, voi leivosten pääraaka-aineet vaihtaa vaikkapa savuporonpaistiin, kinkkuleikkeleeseen tai marinoituihin paprikoihin.

Leivosten idea on ruotsalaisesta Matplatsen-blogista – ja olisihan tuo pitänyt arvata, kun katsoo kuninkaallisen kultaisella reunuksella koristeltuja pikkusuolaisia! Kaunis reunapinta syntyy murskaamalla juustonaksuja eli juuri niitä omituisia, höttöisiä, roskaruoaksi luokiteltavia snackseja. Ne säilyttävät rakenteensa ja värinsä oikein kiitettävästi eivätkä maistu oikeastaan lainkaan hassummilta tässä tehtävässään.

Voileipäkakkuleivosten alkuperäisohjeessa leivospohjat tehtiin yksitellen paahtoleipäpaloista, mutta Rouva R. tukeutui sarjatuotantomalliin. Valmistin siis perinteisen voileipäkakkupohjan, jonka paloittelin annospaloiksi. Yksittäisvalmistettu leivos toimisi vallan hyvin, jos paakkelseja ei tarvitse muutamaa enempää.

Nyt vaan voileipäkakkupohja tekeille ja viikonlopun pikkujoulujuhlien tarjoilut valmistuvat suitsaitsukkelaan. Ja mikäpä sopisi paremmin ensi viikon itsenäisyyspäiväiltaan kuin hieman rojalistinen minileivos kuohuvan juoman kera?

Voileipäkakkuleivokset

(16 kpl)

36 viipaletta vaaleaa paahtoleipää

täyte 1:

n. 300 g kylmäsavukirjolohta
1 npp tilliä
200 g tuorejuustoa (esim. ruohosipulin- tai piparjuurenmakuista)
suolaa, mustapippuria myllystä
sitruunan mehua

täyte 2:

1 dl kermaa vaahdotettuna
1 dl majoneesia (ei kevytmajoneesia)
2-3 kpl kananmunaa kovaksi keitettyinä
suolaa, mustapippuria

täyte 3:

1 ras raejuustoa
1½ dl creme fraichea
1 npp ruohosipulia
suolaa, mustapippuria

pinnalle:

2-3 dl majoneesia
2-3 dl kermaa vaahdotettuna
2-3 dl murskattuja juustonaksuja
n. 350 g katkaravunpyrstöjä
tilliä

Leikkaa leivistä reunat pois. Valmista täytteet.

Täyte 1: kuutioi kylmäsavukirjolohi ja hienonna tilli. Sekoita ne tuorejuustoon, lisää mausteet, tilkka sitruunan mehua ja tarkista maku.

Täyte 2: vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita majoneesiin. Kuori ja kuutioi koviksi keitetyt kananmunat (keittoaika 8-10 minuuttia) ja sekoita kerma-majoneesiseokseen. Mausta ja tarkista maku.

Täyte 3: sekoita raejuusto ja creme fraiche, lisää hienonnettu ruohosipuli ja mausteet, tarkista maku.

Kokoa voileipäkakku: lado leivin- tai voipaperille 9 kpl leipäviipaleita. Levitä niille täyte 1. Peitä täyte uudella 9 leipäpalan kerroksella. Levitä leipäkerrokselle täyte 2. Peitä se jälleen leipäviipaleilla ja levitä kerrokselle täyte 3. Lado loput leipäviipaleet täytteen päälle.

Kääri voileipäkakun runko voipaperiin ja alumiinifolioon. Nosta paketti jääkaappiin, aseta sille esimerkiksi leikkuulauta ja sen päälle paino (n. 1 kg). Anna voileipäkakun vetäytyä viileässä seuraavan päivään.

Valmista pinnalle tuleva kuorrute: sekoita majoneesiin kovaksi vaahdoksi vatkattua kermaa. Murskaa juustonaksut esimerkiksi laittamalla niitä muovipussiin ja hakkaamalla pussia kaulimella. Sulata ja perkaa katkaravut. Irrottele tillistä lehtinippuja.

Ota voileipäkakku jääkaapista ja avaa paketti. Leikkaa kakkupohjan reunat suoriksi. Jaa kakkupohja 16 palaan. Levitä jokaiselle palalle reunoihin majoneesi-kermavaahtoseosta, ja taputtele niihin sen jälkeen murskattuja juustonaksuja. Jatka, kunnes kaikki leivokset ovat saaneet reunakoristeet. Jaa loppu majoneesiseos leivosten päällipinnoille ja siloittele ne. Levitä leivosten päälle katkarapuja ja koristele lopuksi tillillä.

Pidä leivokset jääkaapissa tarjoiluhetkeen asti.

Tulosta resepti

Kommentoi