Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Kolmenkokoisia suklaacupcakeja

”Normaalikokoinen” suklaacupcake.

Ruokamaailmassa on samanlaisia muoti-ilmiöitä kuin vaate- tai sisustuspuolellakin. Rouva R. kuvitteli, että cupcake-hullutus olisi nopeasti ohikiitävä päiväperho, mutta eipä siltä näytä. Nyt, kun markkinoille on putkahtanut jo pelkkiin cupcakeihin keskittyviä yrityksiäkin, oli ihan pakko ottaa selville, mistä cupcakeissa oikein on kysymys.

Ohjeen bongasin luotettavaksi osoittautuneesta leivontablogista. Valmistaminen sujuu nopeasti ja helposti eikä lopputuotteessa ole moitteen sijaa. Kuorrute on erityisen herkullista, ja mikä parasta, suurehkon tomusokerimäärän vuoksi se jähmettyy kiinteäksi.

Ja onpa näitä jo kahdesti tullut leivottuakin, joka kertonee siitä, että cupcake-villitys on vallannut vanhan konkarinkin. Ensimmäisestä taikinastani valmistin cupcaket normaali- ja keskikokoisina eli kahdella tai kolmella haukkauksella syötävinä.

Keskikokoiset suklaacupcaket.

Jälkimmäisestä taikinasta tein aivan pikkuruisia, kertahotkaisulla häviäviä.  Ne olivatkin melkein parempia kuin isommat, koska kuorrutetta oli sopivammassa suhteessa kakkuosaan. Sitä paitsi ne ovat suloisia!

Pikkuruiset minicupcaket.

”Ruoanvalmistus on taidetta, mutta leipominen tiedettä” on vanha sanonta, joka pitää edelleen paikkansa. Siinä, missä ruokaohjetta voi muokata jo ensikokeilulla raaka-aineita varioimalla tai mausteita muuntelemalla, on leivonnaisohjeessa pitäydyttävä tiukasti annetuissa mitoissa, lämpötiloissa ja valmistusaineissa. Hyvältä kotileipurilta vaaditaan enemmän pitkämielisyyttä ja huolellisuutta kuin luovuutta.

Itsekin leivonnaisohjeita koekeittiössä kehittäneenä tiedän myös sen, kuinka paljon aikaa onnistuvan kakun, tortun tai pullan reseptin kehittämiseen menee – ja kuinka monta koevedosta siihen tarvitaan!

Suklaacupcakes

(n. 15 kpl isohkoa, n. 30 kpl keskikokoista tai n.60 kpl pientä cupcakea)

3 kpl kananmunaa
2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g voita
1 dl kermaviiliä
2 rkl kylmää kahvia
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 rkl kaakaojauhetta
ripaus suolaa
100 g tummaa suklaata (70 % kaakaota sisältävää)

Kuorrutukseen:

125 g pehmeää voita
10 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl kaakaojauhetta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl kuumaa kahvia

Valmista cupcaketaikina: Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi ja sekoita se kermaviilin ja kahvin kanssa ja lisää kananmunaseokseen. Sekoita kuivat aineet ja kääntele varovasti seoksen joukkoon. Sulata suklaa ja lisää taikinaan.

Täytä 2/3 vuoasta taikinalla ja paista 175°C:ssa n. 20-25 min. Anna jäähtyä ennen koristelua.

Valmista kuorrute: Sekoita tasaiseksi seokseksi voi, tomusokeri, vaniljasokeri, kaakaojauhe ja tuorejuusto. Lisää lopuksi kahvi. Levitä tai pursota kuorrutetta cupcakeille ja koristele halutessasi esimerkiksi suklaarouheella.

Tulosta resepti

Kommentoi