Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Kokkailukokemus Skanssissa

Helit Nieminen (vasemmalla) ja Aalto Turun Sanomien Ruoka-tapahtumassa Skanssin Citymarketissa.

”Kaikesta sitä itsensä löytää” ajattelin viime perjantaina, kun sidoin esiliinan eteeni ja aloitin oman ruoanvalmistusesitykseni Skanssin Citymarketissa. Jännitti aivan kamalasti, mutta kivaa oli! Turun Sanomien kaima-Heli jutteli mukavia, maistiaiset tekivät kauppansa – ja olihan se ruokakin ihan hyvänmakuista.

Tuota esiintymistä edelsi toki muutamakin työvaihe. Kun sain jokunen viikko sitten kuulla, että voisin päästä mukaan Turun Sanomien Ruoka-sivuston kampanjaan, aloin heti pohtia toteuttamiskelpoista ruokalajia.

Kevät ja lähestyvä pääsiäinen oli yksi lähtökohta ruoan valitsemiselle, lyhyehkö kypsymisaika toinen ja melko tavanomaiset raaka-aineet kolmas. Seuloin läpi reseptiarkistojani kunnes muistin ”Kuninkaan kala”- reseptin, jota olin pohtinut joskus kokeilevani. Siinä se voisi olla.

Ensimmäinen kokeilukierros

Valmistin kalaruoan ensimmäisellä kerralla tiukasti alkuperäisohjetta noudattaen. Ruoka vaikutti jotenkin tylsältä, enkä pitänyt erityisemmin kastikkeen mausta, mutta ihme tapahtui ruokapöydässä: kun dippasi kalapataa kastikkeeseen, avautuivat maut. Paistetut kasvikset, lohi ja äyriäiset sekä omenainen currykastike täydensivät toisiaan mainiosti.

Keittokirjan ohjeessa kastikkeen omena raastetaan ja kuullotetaan voin sekä jauhojen kanssa. Se ei tuottanut sileää lopputulosta, joten päätin muokata ohjetta. Kun omena kuullotetaan kuutioituna ja kastike soseutetaan sauvasekoittimella, saadaan tasaisempi kastike.

Toinen kokeilukierros

Nyt oli siis ruokalaji valittuna, olin ottanut siitä valokuvia blogia varten ja kirjoittanut ohjeen uuteen muotoon kastikkeen osalta. Miten ruoka kannattaisi valmistaa yleisölle? Testataanpa!

Onneksi sain maaniteltua meille kotiin tutun porukan eli ryhmän kirjoittajakurssilaisia. Esivalmistelin raaka-aineet ja valmistin kastikkeen etukäteen, joten koti-show vastasi melko pitkälti oikeaa esiintymistilannetta. Rouvat antoivat palautetta, kannustivat ja pitivät ruoan mausta. Lupaavaa!

Valmistelut esityspäivänä

Skanssin Citymarket-kauppias Harri Mäki-Tanila oli koonnut valmiiksi raaka-aineet kahteen esitysruoka-annokseen, joka oli aivan huippupalvelua! Jopa perunat olivat kypsennettyjä! Keitin kastikkeet, paloittelin kasvikset ja kalan kotona tutuissa olosuhteissa. Pakkasin ainekset annosrasioihin ja otin mukaani.

Kun saavuimme Skanssiin, olivat esiintymispöydät paikoillaan ja kaikki kunnossa. Eipä muuta kuin esivalmistellut tuotteet esiin ja hommiin! Jännitys oli huipussaan.

Vaikka olen opiskeluaikoina saanut harjoitusta ruoanvalmistuksesta yleisön edessä, tuntuivat opit olevan hukassa. Ensimmäinen keitos meni vähän suhruisesti, mutta toinen sujui jo paremmin. Olisi pitänyt harjoitella enemmän…

Heli Nieminen jututtaa Rouva Raadelmaa – ja ruoka valmistuu kuin itsestään.

Onneksi esityksen aikana Turun Sanomien Ruoka-sivuston tuottaja Heli Nieminen haastatteli ja jututti niin ”Kuninkaan kalasta” kuin bloggaamisestakin, jolloin pahin jännitys karisi. Ruokakin valmistui siinä sivussa kuin itsekseen.

 

Yleisön kommentteja

Maistatuksen aikana oli hauskaa kuunnella yleisön ajatuksia. Eniten arvelutti kastikkeen valmistaminen: ”Pitääkö se tehdä itse?” taisi olla yleisin kysymys. Ehkäpä keskivertokuluttaja on jo tottunut hankkimaan kaiken valmiina tai ainakin ”lisää vain vesi”-tyyppisinä puolivalmisteina.

”Onko tässä xxx, yyy tai zzz?”-kysymykset taas kertovat yliherkkyyksien ja erityisruokavalioiden yleistymisestä. Monet karppaavat eivätkä siis syö kalapadan perunoita. Yllättävän vähän kyseltiin ruoan laktoosipitoisuudesta. Gluteenittomuus nousi vain kerran esiin.

Äyriäisiin suhtaudutaan yleensä ennakkoluuloisesti, mutta tiikerirapuja tai sinisimpukoita ei kukaan nyreksinyt Skanssissa. Eräs rouva jopa ihasteli, että niin kalliita raaka-aineita käytetään ruoassa ja tarjotaan maistiaisina.

”Väsynyt mutta onnellinen”

Kun jälkimmäinen esitys oli ohitse, keräsimme kimpsumme ja kampsumme Herra Raadelman kanssa. Suunniteltu oma kauppareissu jäi tekemättä ja suuntasimme kotiin. Kuuman suihkun ja kylmän oluen jälkeen olo oli auvoisa. Takana oli huippukiva päivä!

Kommentoi