Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Kikkailematonta kotiruokaa: merimiespihviä!

Helmikuussa voi alkaa jo tulevan kesän suunnittelemisen. Niin merimiehille kuin maakravuillekin maistuu vanha kunnon merimiespihvi. Se saattaa johdattaa  jo ajatukset aavoille ulapoille, mutta haittaako tuo?

Merimiespihvi on kikkailematonta kotiruokaa. Pataan ladotaan vuorotellen perunaviipaleita, paistettuja naudan paistipihvejä ja makeaksi kuullotettua sipulia. Liemi ja mausteet päälle, kansi kiinni ja uuniin – siinäpä se. Mitä pidempään pataa jaksaa hauduttaa, sitä muhevamman makuista merimiespihvistä tulee.

Tarinan mukaan olut on päätynyt osaksi merimiespihvin lientä siksi, että laivakokilla olisi ollut jäljellä enää yksi pullollinen olutta, ja tuota pulloa olisi himoinnut koko miehistö. Ratkaistakseen ongelmallisen tilanteen kokki kumosi pullon pataan kostuttamaan merimiespihviä. Uskokoon ken haluaa…

Merimiespihvi

n. 2 kg isokokoisia, jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
n. 1 kg naudan sisäpaistia (tai paahtopaistia)
nokare voita ja n. 2 rkl rypsiöljyä
mustapippuria ja suolaa myllystä
n. 5 dl lihalientä (= 5 dl vettä ja yksi liemitiiviste)
3-4 kpl sipulia
nokare voita ja 1 rkl rypsiöljyä
suolaa, ripaus sokeria, soijakastiketta
1 pullo keskiolutta
muutama laakerinlehti
muutama maustepippuri
pinnalle: persiljaa

Kuori perunat ja viipaloi ne paksuiksi viipaleiksi. Jätä odottamaan kylmään veteen.

Leikkaa paistista ohuita viipaleita. Paista ne nopeasti paistinpannulla ruskeiksi. Ripota pihveille suolaa ja mustapippurirouhetta, jätä odottamaan. Kiehauta paistinpannussa noin 5 dl vettä ja lisää joukkoon liemitiiviste.

Kuori ja suikaloi sipulit. Hauduta ne läpikuultaviksi padassa, jossa aiot valmistaa ruoan loppuun. Lisää sipuleille mausteet ja soijakastike, anna vetäytyä hetki. Ota muodostunut liemi talteen ja nosta sipulit vaikkapa lautaselle merimiespihviannoksen kokoamisen ajaksi.

Lämmitä uuni 200 C.

Kokoa ruoka: lado pataan alimmaiseksi kerros perunoita, sille kerros pihvejä ja sitten sipulia. Toista. Päällimmäiseksi pitää jäädä perunoita. Kaada pataan siivilän läpi paistinpannulla oleva lihaliemi sekä sipulin haudutusliemi. Kaada pataan lopuksi olut ja ripota pinnalle laakerinlehdet ja maustepippurit.

Peitä pata kannella ja nosta uuniin. Kypsennä ensin tunnin ajan 200 C, laske sitten lämpötila 150 C ja jatka kypsentämistä ainakin kaksi tuntia. Tarkista välillä, että padassa on riittävästi nestettä: ainekset eivät saa uida liemessä, mutta eivät myöskään kuivahtaa.

Tarjolle tuotaessa ripota merimiespihville persiljaa. Tarjoa maustekurkun ja etikkapunajuurien kera. Olut sopii kyytipojaksi.

Tulosta resepti

Kommentoi