Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Janssonin kiusausta

Rouva Raadelman ”Kunnon kotiruokaa”-sarja jatkuu nyt uuniruokien klassikolla, Janssonin kiusauksella. Sen valmistusohje löytyy varmasti joka ikisestä pakasteperunasipuliseospussista, mutta suosittelen kiusauksen valmistamista ihan aidoista raaka-aineista. Maku on aivan erilainen, samoin rakenne. Eikä kotiin leviä sellainen inhottavan kitkerä pakastesipulin katku, joka tapaa jäädä leijumaan perunasipulisekoitusta käyttäessä.

Perunat leikataan kiusausta varten tikkumaisiksi, mutta voi ne tietysti monitoimileikkurillakin silputa. Sipuli hienonnetaan ja kuullotetaan voissa, jolloin sen maku lempeytyy.

Maustekalaksi voi valita mieluistaan: kilohailista valmistettua anjovista, vassbukia eli maustekalaa (esim. Tiiraa, kilohailia sekin) tai pienikokoista sillifileetä, jota jopa myydään nimellä Jansson-filee. Myös matjessillistä saa hyvää Janssonin kiusausta. Sardellia en ole kokeillut – vielä. Mausteeksi valitaan vain suola ja maustepippuri.

Ainoa niksi, joka Janssonin kiusauksesta minulla on antaa, on paistosainesten kuivattaminen uunissa ennen kerman lisäämistä. Mielestäni se parantaa kiusauksen rakennetta. Kerma ei jää lillumaan erillisenä ainesosana uunivuokaan. Pitkä ja rauhallinen uunikypsennys on myös Janssonin kiusaukselle eduksi. Vaikka makuasioitahan nuo ovat: jos pitää vetisestä kiusauksesta, niin kannattaa kaataa kermat heti vuokaan ja kypsentää kiusaus kovalla lämmöllä ja nopeasti!

Janssonin kiusauksen keksijästä on väännetty vaikka mitä legendaa alkaen oopperalaulaja Pelle Janzonista aina lahkolaissaarnaaja Erik Janssoniin asti. Ensimmäinen kirjallinen dokumentti peruna-anjovisgratiinista on ilmeisesti Helsingin kasvatusopillisen ruoanlaittokoulun johtajattaren, Anna Olsonin Ruotsissa v. 1901 ilmestyneessä keittokirjassa. Mainittakoon, että tuon oppilaitoksen seuraaja on Rouva Raadelman “Alma mater studorium”.

Janssonin kiusaus

(n. 6 annosta)

1,5 kg hyviä, jauhoisia perunoita
1-2 kpl isoa sipulia
n. 25 g voita
2 rasiaa jansson- tai anjovisfileitä liemineen (125 g/81 g)
suolaa
maustepippuria
3-5 dl kuohukermaa
muutama nokare voita

Laita uuni kuumenemaan 225 C.

Kuori ja suikaloi perunat, huuhtele ne hyvin kylmällä vedellä ja valuta.

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se voissa.

Valuta kalafileet liemestään, ota liemi talteen.

Kokoa Janssonin kiusaus: laita voideltuun uunivuokaan puolet perunasuikaleista. Lado perunoille valutetut anjovikset. Ripota niiden pinnalle hieman maustepippuria. Levitä kuullotettu sipuli päälle ja loput perunasuikaleet. Tipauta muutama nokare voita perunoille ja nosta vuoka uuniin. Kypsennä noin vartti.

Ota vuoka uunista ja kaada vuokaan anjovisliemi sekä niin paljon kermaa, että se melkein yltää perunasuikaleiden yläpintaan. Jatka kypsentämistä 200 C noin puoli tuntia. Laske uunin lämpötila 150 C ja paista vielä noin 40 minuuttia tai pidempäänkin.

Tarjoa Janssonin kiusaus etikkapunajuurien ja maustekurkkujen kera. Olut on hyvä kyytipoika.

Tulosta resepti

4 vastausta artikkeliin “Janssonin kiusausta”

  1. Ulla

    Minulla näyttää olevan ajatusten kulku taas yhteneväinen Raadelman rouvan kanssa. Janssonin kiusausta on viikonvaihteen ruokalistalla. Ihan alusta asti tehtynä, oman maan perunat ja sipulit. Minä muuten käytän matjessilliä, olkoon sitten rikkomus tai ei 😉


    • Heli Aalto

      Matjessillistä tulee erittäin herkullinen Jansson, suosittelen! Huikealta kuulostaa oman maan sadon hyödyntäminen. Olen kateudesta vihreä 🙂


  2. Kati

    KIITOS!!! -ensimmäinen jansonin resepti JOSSA OLI MYÖS KALAN GRAMMA MÄÄRÄT!!! -minua kun ei hyödytä pelkät purkkien määrien maininnat, kun lähimpään kauppaan mistä saa esm ABBAn anjovisfileitä, on matkaa sellanen 2500km!!! 👍👍👍👍(eikä hajuakaan paljon purkissa on tavaraa…) -oletan, että tuo on yhden purkin sisältö grammoissa???😊😊😊


Kommentoi