Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Helppo ja herkullinen rieskakakku

Voileipäkakku kuulostaa jotenkin kulahtaneelta: mieleen nousevat vuosikymmenten takaiset lakkiaiset majoneesikuorrutteisine kakkuineen. Tuorejuustoja ei ollut saatavilla, joten täysrasvainen majoneesi oli suunnilleen ainoa vaihtoehto kakun pinnoittamiseen. Muistelen valmistaneeni ensimmäisen voileipäkakkuni täytteet ja kuorrutteet maitokastikepohjaan, johon sekoitettiin voita. Hmm. Kammottavaa.

Tuorejuustojen valikoima on viime vuosina moninkertaistunut niin makuvaihtoehtojen kuin rasvapitoisuuksien osalta. Nyt voileipäkakku syntyy kepeämmistä aineksista ja maistuu paitsi juhlakahvipöydässä myös pikkusuolaisena niin iltapalana kuin aterian alkuruokanakin.

Rieskakakku on perinteisiä vuokaleipäkakkuja helpompi vaihtoehto, sillä leipäkerrokset ovat jo valmiiksi ohuita. Täytteitä ja makuaineita voi vaihdella vaivattomasti ja oman maun mukaan.

Voileipäkakku kannattaa valmistaa päivää ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasaantua ja kakun rakenne asettua. Ja mikäpä sen kätevämpää vaikkapa pääsiäisateriaa ajatellen: ruoanvalmistustyöt voi jakaa useammalle päivälle ja lievittää kokkaajan stressiä, kun alkuruoka odottaa jääkaapissa enää koristeluaan.

Tervetuloa huomenna perjantaina 4. huhtikuuta 2014 maistelemaan rieskakakkua Citymarket Länsikeskukseen klo 14.  ja klo 16.

Marraskuussa 2012 julkaisin täällä TS Ruoka-sivustolla Kultareunuksisten voileipäkakkuleivosten valmistusohjeen. Kehä umpeutuu, kun nyt päätän bloggaamiseni Rieskakakku-ohjeeseen.

Kiitos kaikille Rouva Raadelman rakkaimmat reseptit -blogin lukijoille ja aivan erityisesti Turun Sanomien huikeille Ruoka-osion toimittajille yhteisestä taipaleestamme!

Rouva Raadelman reseptejä löytyy edelleen omasta blogistani www.rouvaraadelma.com

Rieskakakku

(n. 6 annosta)

4 kpl isoja perunarieskoja

täyte- ja kuorrutusseokseen:
3 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa

kananmunatäytteeseen:
n. 2 dl täyte- ja kuorrutusseosta
3 kpl kypsää kananmunaa
2 dl raejuustoa
suolaa ja mustapippuria myllystä

kylmäsavulohitäytteeseen:
n. 2 dl täyte- ja kuorrutusseosta
200 g ruohosipulituorejuustoa
n. 200 g kylmäsavustettua kirjolohta
1 dl hienonnettua tilliä
1 dl hienonnettua ruoho- tai kevätsipulia
suolaa ja mustapippuria myllystä

pinnalle: kylmäsavustettua kirjolohta, tilliä
Valmista ensin täyte- ja kuorrutusseos: vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto kermavaahtoon. Jaa täyte- ja kuorrutusseos kolmeen osaan. Siirrä kuorrutukseen käytettävä osa jääkaappiin odottamaan.

Valmista kananmunatäyte: keitä kananmunat kypsiksi ja jäähdytä. Kuori ja hienonna kananmunat. Sekoita kananmunamurska ja raejuusto täyte- ja kuorruteseoksen kolmasosaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku.

Valmista kylmäsavulohitäyte: sekoita täyte- ja kuorrutusseoksen kolmasosaan maustettu tuorejuusto. Hienonna kylmäsavukirjolohi, tilli ja ruoho- tai kevätsipulit. Sekoita ne kaikki tuorejuustoseokseen. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku.

Levitä yhdelle rieskoista puolet kananmunatäytteestä. Paina sen päälle toinen rieska, ja levitä sille kylmäsavulohitäyte. Nosta sen päälle kolmas rieska, ja levitä sille loppuosa kananmunatäytteestä. Paina viimeinen rieska päällimmäiseksi.

Kääri rieskakakku leivinpaperiin ja alumiinifolioon. Nosta kakku jääkaappiin ja anna sen vetäytyä ainakin tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään. Kakun päälle voi asettaa kevyen painon, jotta kerrokset kiinnittyvät toisiinsa.

Ota rieskakakku pois kääreistään ja nosta tarjoiluvadille. Levitä viimeinen täyte- ja kuorruteseoksen kolmasosa kakun pinnalle ja reunoille. Koristele rieskakakku kylmäsavulohella ja tillillä. Tarjoa kahvipöydässä pikkusuolaisena tai leikkaa rieskakakusta viipaleita ateria alkupalaksi.

Vinkki! Vaihda kylmäsavulohi kylmäsavustettuun poronpaistiin, katkarapuihin, palvikinkkuun tai muuhun makuaineeseen.

Tulosta resepti

Yksi vastaus artikkeliin “Helppo ja herkullinen rieskakakku”

  1. tsruoka

    Kiitos sinulle Rouva Raadelma hersyvistä jutuistasi ja herkullisista resepteistäsi! Aurinkoista kevättä! terveisin Heli ja muut


Napsauta peruuttaaksesi vastauksen.

Vastaa käyttäjälle tsruoka Peruuta vastaus