Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Hajutonta vaan ei mautonta

Jouluun kuuluu monenlaista touhua ja puuhaa, mutta myös paljon erilaisia aistielämyksiä. Silmille riittää katsottavaa kukissa ja koristeissa, suu saa maisteltavakseen makeita ja mausteisia herkkuja ja nenäkin pääsee nauttimaan moninaisista tuoksuista. Lantun haju ei kuitenkaan suuremmin houkuta Rouvaa Raadelmasta.

Onneksi kaupoista saa puolivalmisteena lanttusosetta, jonka avulla glögitarjoiluun sopivat pikkupiiraat valmistuvat vaivattomasti ja likimain tuoksuttomasti. Inkivääri, muskottipähkinä ja siirappi maustavat mukavasti piirakoiden täytettä – ja samoja mausteita löytyy jouluaaton lanttulaatikostakin. Jos lanttu ei innosta, voisi täytteeseen kokeilla bataattia. Sitäkin saa valmiina muusina.

Lanttupiirakat sopivat hyvin pakastettaviksi, mutta silloin kannattaa jättää voiteluvaihe väliin. Piiraista saa täysin maidottomia käyttämällä taikinanesteenä vettä.

Pienet lanttupiiraat

 (20 kpl)

taikinaan:
2½ dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
n. 4 dl vehnäjauhoja
½ dl sulatettua voita

täytteeseen:
1 pak valmista lanttusosetta (500 g)
½ dl sulatettua voita
½ dl siirappia
½ dl korppujauhoja
1 kpl kananmuna
n. 1 tl suolaa
½ tl muskottipähkinää
½ tl inkivääriä
ripaus valkopippuria

voiteluun: voisulaa

Valmista ensin piiraiden pohjataikina: lämmitä maito tai vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva taikinanesteeseen. Lisää joukkoon suola ja ruisjauhot. Alusta taikina vehnäjauhoilla. Lisää voisula alustamisen loppuvaiheessa. Peittele taikina leivinliinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.

Leivo kohonneesta taikinasta 20 pientä sämpylää. Siirrä ne kahdelle leivinpaperilla peitetylle leivinpellille. Peittele sämpylät leivinliinoilla ja nosta ne lämpimään paikkaan kohoamaan.

Valmista täyte: sekoita kaikki aineet keskenään. Tarkista maku. Täyte saa olla melko mausteista ja makeahkoa.

Paina kohonneisiin sämpylöihin esimerkiksi juomalasin pohja avulla syvennys. Laita syvennykseen lanttutäytettä. Paista lanttupiiraita 225 C uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes täyte saa kauniin kullanruskean värin.

Voitele lämpimät piiraat voisulalla ja pehmitä niitä liinalla peitettyinä. Jos haluat pakastaa osan lanttupiiraista, jätä voitelu pois ja tee se vasta sulattamisen ja lämmittämisen jälkeen.

Tulosta resepti

Kommentoi