Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Filmitähden lohilaatikko

Lohilaatikossa on rapea pinta ja mehevä sisältö.

Pitkien juhlapyhien jälkeen tuntuu oikein mukavalta palata tuttuun, turvalliseen arkeen. Vielä helpommaksi arjen vastaanottaminen muuttuu, jos jääkaapissa sattuu olemaan kunnon kimpale jääkellarin lohta (kuten Rouva Raadelmalla). Mutta onnistuu tämä Greta Garbon lempiruoka myös tuoreesta lohesta. Se kannattaa kuitenkin suolata kevyesti siksi aikaa, kun esivalmistelee muut raaka-aineet.

Jumalaisen Garbon kunniaksi lohilaatikko saa komean lisänimen.

Jumalainen lohilaatikko

(n. 6 annosta)

n. 2 kg hyviä jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
1 kpl iso purjosipuli
n. 2 rkl voita
ripaus suolaa
n. 400 g kevyesti suolattua lohta
1 npp tilliä

munamaitoon:
3 kpl kananmunaa
4 dl kermaa
2 dl maitoa
suolaa ( n. 1 tl jos lohi ei ole valmiiksi suolattua, muuten vähemmän)
valkopippuria

vuoan voiteluun: voita

Pese ja kuori perunat. Leikkaa ne mahdollisimman laakeiksi, noin puolen senttimetrin paksuiksi viipaleiksi. Jätä perunaviipaleet odottamaan kylmään veteen.

Halkaise ja huuhtele purjosipuli. Hienonna se ohuiksi viipaleiksi. Sulata kattilassa nokare voita. Kuullota purjosilppu voissa. Mausta se lopuksi suolalla ja jätä odottamaan.

Hienonna tilli. Jätä odottamaan.

Leikkaa lohesta ohuita viipaleita.

Valmista munamaito: vatkaa kananmunien rakenne kevyesti rikki. Mittaa joukkoon kerma, maito ja mausteet. Jätä odottamaan.

Valuta perunat. Laita uuni kuumenemaan 175 C.

Kokoa lohilaatikko: voitele laakea uunivuoka. Lado sen pohjalle puolet perunaviipaleista. Levitä niille haudutettu purjo. Lado lohipalat purjokerroksen päälle ja ripota pinnalle tillisilppu. Lisää vuokaan loput perunaviipaleet ja kaada koko komeuden päälle munamaito.

Nosta vuoka uuniin ja kypsennä lohilaatikkoa noin 1,5 tuntia. Pidempäänkin, jos maltat. Nauti lohilaatikkoa voisulan kera, mikäli et ole tehnyt uudenvuodenlupauksia painon pudottamiseksi… Ja nauti.

Tulosta resepti

2 vastausta artikkeliin “Filmitähden lohilaatikko”

  1. Pedantti kokki

    Greta Garbon lohilaatikko tehdään keitetyistä perunoista!


    • Heli Aalto

      Juu, niin kuulemma tehdään. Ajattelin lohilaatikkoa lähinnä yleisellä tasolla Greta Garbonkin lempiruokana. Kiitos täydennyksestä 🙂


Kommentoi