Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Etikkasilakoita

Adventtitunnelmia Raadelmasta: etikkasilakoita, ruisleipää, voita ja kauden ensimmäiset hyasintit.

Olen surkutellut marraskuuta ja väittänyt, ettei tämä ole minkään ruokalajin kannalta paras sesonki. Ja niin väärässä olen ollut: syksy on silakan parasta sesonkiaikaa! Vesien viiletessä silakat ovat pulskia ja niiden rasvapitoisuus on tapissa (8%). Siispä nyt silakkakaupoille, vaikkapa Turun kauppatorille!

Olen kuullut, että noin sata vuotta sitten nuoren saaristolaisnaisen tuli osata valmistaa silakasta sata erilaista ruokalajia ennen avioitumista ja elämää meren armoilla. Tiedä sitten, pitääkö paikkansa, mutta silakasta on kyllä raaka-aineeksi monenlaisiin ruokalajeihin.

Rapeaksi paistetut silakat ovat herkkua, samoin uunissa kypsennetyt, vaikkapa tomaattiliemessä haudutetut silakat. Suolasilakasta valmistuu mielestäni paras silakkalaatikko samoin kuin suutarin lohi. Savusilakoita voisi syödä sellaisenaan vaikka kuinka paljon – kuten halstrattujakin!

Meidän perheemme – ja etenkin puolisoni – suosikki ovat etikkaliemessä haudutetut silakat tai silakkarullat, jos sattuu hyviä silakkafileitä kohdalle. Itse valitsen kokonaisina kypsennetyt, koska niissä silakan maku on täyteläisempi. Toki rullat ovat kauniimpia.

Etikkasilakoiden kypsennysliemi on versio ruotsalaismallisesta 1-2-3 –liemestä. Länsinaapurit keittävät liemensä sokerisempana eli laittavat 1 osan väkiviinaetikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Rouva R. rakentaa silakkaliemen näin: 1 osa sokeria, 2 osaa väkiviinaetikkaa ja 3 osaa vettä. Voisihan tuota alkuaperäistäkin joskus kokeilla, ainakin se sopii tähteeksi jääneiden paistettujen silakoiden marinoimiseen paremmin kuin omani.

Etikkasilakat ovat parhaimmillaan vetäydyttyään kunnolla. Kun silakat keittää illalla, on seuraavan päivän lounas valmis: hyvää ruisleipää, kylmää olutta ja ihanan kirpeitä silakoita. Suosittelen!

Etikkasilakat

etikkaliemeen:
1 dl sokeria
2 dl väkiviinaetikkaa
3-4 dl vettä
n. 1 rkl suolaa
n. 10 kpl maustepippuria
n. 10 kpl valkopippuria
muutama laakerinlehti

etikkasilakoihin:
1 kg silakoita tai n. 600 g silakkafileitä
hienonnettua tilliä
1-2 kpl sipulia ohuina renkaina

Aloita etikkasilakoiden valmistaminen kiehauttamalla mausteliemi. Kuumenna vesi, lisää sokeri ja sekoita kunnes se sulaa. Lisää muut mausteet ja aivan lopuksi väkiviinaetikka. Jätä jäähtymään silakoiden perkaamisen ajaksi.

Perkaa silakat eli katkaise päät, avaa vatsat ja poista sisältö. Huuhtaise silakat nopeasti kylmällä vedellä ja valuta lävikössä.

Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi ja nosta ne laakean kattilan tai paistokasarin pohjalle. Hienonna tilli ja levitä puolet tillisilpusta keittoastian pohjalle. Lado silakat maustekasvisten päälle tiiviiksi rykelmäksi. Levitä loput sipulirenkaat ja tillit silakoille.

Kaada liemi kattilaan ja nosta keitos kiehumapisteeseen. Laske lieden lämpötila pienemmäksi ja hauduta silakkarullia 5-10 minuuttia miedolla lämmöllä. Liian kovalla lämmöllä keitettäessä silakat hajoavat helposti. Silakka muuttuu kypsyessään vaalealihaiseksi.

Jäähdytä keitos ja anna liemen makujen imeytyä silakoihin seuraavaan päivään. Nauti ruisleivän ja oluen kera.

Tulosta resepti

 

Kommentoi