Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Eat Cobb eli klassikkosalaatti ja reseptin muistisääntö

Cobbin salaatin kastikkeeksi sopii perinteinen vinaigrette. Sen voi tarjota erikseen tai kaataa valmiiksi salaatin joukkoon.

Salaateissakin on omat klassikkonsa, esimerkiksi Nizzan salaatti tonnikaloineen ja sardelleineen, Caesar-salaatti parmesaaneineen ja krutonkeineen, kreikkalainen salaatti oliiveineen ja fetajuustoineen ja länsirannikon salaatti äyriäisineen ja parsoineen.

Kotijääkaapin sisältöä katsellessani nousi mieleeni Cobbin salaatti, joka lienee amerikkalaisin klassikoista. Se on Hollywood Brown Derby -ravintolan nimikkoannos ja syntynyt tiettävästi jo 1930-luvulla.

Wikipedian mukaan salaatti on saanut nimensä ravintoloitsijan, Robert Howard Cobbin mukaan. Tarina kertoo, että salaatti olisi rakentunut keittiön ruoantähteistä tyydyttämään ravintoloitsijan nälkää ravintolan sulkemisaikaan eli puolilta öin.

Cobbin salaattiin ei ainakaan meidän varastoistamme ihan kaikkia aineita olisi löytynyt, mutta melkein. Ainesosia on nimittäin runsaasti! Salaattireseptin muistamiseksi onkin kehitetty sääntö: EAT COBB, jossa E viittaa kananmuniin, A avokadoon, T tomaattiin, C kananpoikaan, O sipuliin, ensimmäinen B pekoniin ja jälkimmäinen sinihomejuustoon.

Nyt onkin helppoa muistaa tarveaineet kauppareissulla. Tämä salaatti nimittäin jää meidän perheemme vakioruoaksi.

Cobbin salaatti

2-3 kpl keitettyä munaa
1-2 kpl avokadoa
2-3 kpl tomaattia
n. 300 g grillattua broilerin rintafileetä
1 npp ruoho- tai kevätsipulia
n. 150 g pekonia
100 g sinihomejuustoa
1 ps salaattisekoitusta tai rapeaa keräsalaattia, jäävuorisalaattia tai endiiviä
(minipaprikoita)

Kastike
1 rkl dijoninsinappia
0,5 dl punaviinietikkaa
2 rkl sitruunanmehua
1 tl sokeria
mustapippuria ja suolaa  myllystä
1-1,5 dl oliiviöljyä

Kuori ja lohko kananmunat ja avokadot. Paloittele tomaatit ja kypsät, jäähdytetyt broilerin rintafileet. Hienonna ruoho- tai kevätsipulit. Paahda pekonit rapeiksi paistinpannulla tai 200 c uunissa. Murustele sinihomejuusto.

Kokoa salaatti: levitä salaattisekoitus tai suikaloitu salaatti laakealle tarjoiluvadille. Asettele esikäsitellyt raaka-aineet salaattipedille sektoreittain tai sekoita ne keskenään ja levitä lehtisalaatille.

Valmista kastike: mittaa sinappi kulhoon, lisää joukkoon viinietikka, sitruunanmehu, sokeri, suola ja mustapippuri. Vatkaa ainekset sekaisin ja aloita oliiviöljyn lisääminen. Jatka vatkaamista. Sinapin avulla öljy ja nesteet emulgoituvat ja tuloksen on kauniin sileä salaattikastike. Tarkista maku.

Tarjoa salaatti ja kastike erikseen tai kaada kastike salaattiin. Nauti Cobbin salaattia valkoviinin ja patongin kera.

Tulosta resepti

Kommentoi