Rouva Raadelmasta

BLOGIT | Rouva Raadelmasta

Briosseja talvipäivän seisauksen kunniaksi

Lauantaina talven selkä taittuu ja vietetään talvipäivän seisausta. Pitkän ja pimeän syyskauden päättymisen kunniaksi voisi leipaista aamukahville tavallista parempaa leipää. Briossit valmistuvat näppärästi, koska taikinan voi tehdä jo edellisiltana jääkaappiin.

Briossitaikina poikkeaa tavallisesta vehnäleipätaikinasta runsaan kananmuna- ja voipitoisuutensa vuoksi. Taikina on hyvin leipoutuvaa, vaikka se suorastaan tursuaa ylellisiä raaka-aineita.

Kupillinen vahvaa kahvia, uunituore briossi, aprikoosimarmeladia tai sipaisu voita, nammmm. Ja kevättä kohti mennään – voiko olla parempaa?

Ihanat briossit

(n. 15 kpl)

2 dl maitoa
2 rkl hunajaa
1,5 tl suolaa
50 g hiivaa
4 kpl kananmunia
n. 1 l vehnäjauhoja
200 g voita

pinnalle: kananmunan keltuainen ja seesaminsiemeniä

Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen mausteet sekä hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää joukkoon kananmunat ja puolet vehnäjauhoista, aloita taikinan alustaminen. Lisää jauhoja ja jatka taikinan vaivaamista. Yleiskoneella taikinaa kannattaa vaivata ainakin kymmenen minuuttia jauhoja jatkuvasti lisäten.

Kun taikina alkaa olla kimmoisaa, aloita voin lisääminen siihen: ensin nokareittain, sitten isompina paloina. Lisää jauhoja, jos taikina tuntuu kovin vetelältä.

Peitä taikinakulho kannella tai tuorekelmulla, ja nosta kulho jääkaappiin yön ajaksi. Parin tunnin kohotuskin riittää.

Kaada taikina jauhotetulle leivintasolla ja vaivaa sitä hetki. Painele tai kauli taikina parin senttimetrin paksuiseksi levyksi. Kierrä levy rullalle ja pyöritä sitä hetki. Jaa taikinatanko noin 15 osaan. Pyörittele palat pulliksi tai nosta ne paperivuokiin ja siirrä leivinpaperilla vuoratulle leivinpellille. Peitä leivonnaiset liinalla, ja kohota niitä ainakin tunnin ajan.

Kuumenna uuni 200 C. Voitele briossit kananmunan keltuaisella ja ripota niille seesaminsiemeniä. Nosta pelti uuniin ja kypsennä noin 15 minuuttia tai kunnes briossit saavat kauniin kullanruskean värin.

Tarjoa briossien kera voita ja hyvää hilloa. Vahva kahvi täydentää makunautinnon!

Tulosta resepti

 

Kommentoi