Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Väriä ruokapöytään Kataloniasta

Parin viikon syvä hiljaisuus blogissani johtui matkasta Barcelonaan ja sen pohjoisrannikolle, Costa Bravalle. Tarkoituksena oli raportoida kokkailuista siellä, mutta keskityinkin liikaa lomailuun ja herkutteluun. Lupaan parantaa tapani ja kirjoitella juttuja taas herkuttelun lomassa.

Yksi matkan tärkeimpiä huomioitani oli yleinen värikkyys. Ruokailukokemukset matkalla olivat erityisen vaikuttavia neutraaleihin sävyihin kattauksissa ja usein itse ruoissakin tottuneelle suomalaiselle. Väri piristää ruokailukokemusta, ja matkasta inspiroituneena aion nyt heti lisätä väriä kotiruokailuun. Väriterapia sopii erityisesti syksyn kirpakoihin lounaisiin ja pimeisiin päivällisiin, eikö totta?

Päädyimme matkallamme Divuittrentaquatre-nimiseen hampurilaisravintolaan Blanes-nimisessä kaupungissa. Ravintola näytti kirkkaaseen keltaiseen ja muihin perusväreihin ihastuneen sisustusfriikin unelmalta.

Ruokalistaa vilkaistaessa kädet kuitenkin hieman hikosivat. Ei kasvisburgereita! Paikan tarjoilija-omistaja suorastaan syöksyi apuun ja naposteltuamme makoisia oliiveja, sain eteeni kerrassaan upean menyyn käsittämättömän hyvällä viinillä.

Alkuun napostelimme ihanan raikasta guacamolea, jota ei ollut soseutettu sileäksi, vaan avokadokin oli pieninä kuutioina. Selkeitä vihreitä ja punaisia väriläiskiä! Tähän dipattavaksi oli tarjolla keittobanaanista tehtyjä kunnon keltaisia sipsejä. Nam, nam ja nam!


Tilasin vuohenjuustosalaatin. Kuulostaa ehkä kovin tavalliselta, mutta siinä oli mukana muun muassa mangokuutioita, jotka tekivät siitä eksoottisen makuisen. Itse vuohenjuuston päällä oli rapeaksi paahdettu sokeripinta ja sen päällä balsamicokastike. Ihanan erilaista! Keltaista, punaista, vihreää.

Erikoisinta (hyvällä tavalla) ruoassani oli pinaatista valmistetut panelletit. Panelletit ovat perinteisesti katalonialaisia makeita palleroita, mutta tässä paikassa ne olivat suolaisia ja ah, niin pinaattisia. Ja muhkean vihreitä sisältä. Päätin heti, että näitä on valmistettava itse kotona, matkaikävän iskiessä. En vaan löydä sille ohjetta mistään. Ehkä minun on otettava yhteyttä tuonne ravintolaan vierotusoireiden kasvaessa…


Taas kerran oli mahtavaa huomata, että Espanjassa (ja muissakin Välimeren maissa) niin sanotuista liharavintoloistakin vege saa eteensä kulinaristisia elämyksiä. Ja ne värit, voi miten pirteää!

Kommentoi