Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Uusia eväitä keittiöön Kööpenhaminasta

 

No niin, nyt on joulukin sitten lusittu. Oli oikein mukavaa, sopivan hidasta ja rauhallista, mutta itselläni on näin tapsanpäivän iltana ainakin jo ikävä raikasta arkiruokaa. Joten olkoon nyt hyvä hetki kääntää ajatukset taaksepäin muutaman viikon takaiseen matkaani Kööpenhaminaan ja sen ruokatarjontaan.

Tanskalaiset voikkarit, ne smørrebrødit, eivät jotenkin koskaan olleet inspiroineet minua suuremmin. Eikä rehellisesti sanottuna tanskalainen ruoka. Oikeastaan en tiennyt, mikä sen erikoisuus näiden voikkareiden lisäksi olisi.

Tapahtui viikonloppu Kööpenhaminassa, ilman lapsia. Muutama erinomainen ravintola- ja kahvilavisiitti. Olen todella inspiroitunut. Niin ja tulipahan koettua myös aivan käsittämättömät smørrebrødit Aamannsilla. Ei voi muuta kuin suositella visiittiä tuon paikan deli-puolelle todennäköisesti maailman kauneimpia ja ehkä herkullisimpiakin voikkareita syömään!

Palatakseni siihen matkalla kokemaani inspiraatioon, en tiedä aiheuttiko sen itse tanskalainen ruoka vaiko se yhdessä Köpiksen rennon ilmapiirin ja kaikkien niiden niiiin ihanien fillareiden kanssa. Totta puhuakseni en vieläkään osaisi kertoa, mitä perinteinen tanskalainen ruoka pitää sisällään. Paitsi ne voikkarit. Reissussa sain kuitenkin syödäkseni monia ruokalajeja, jotka perustuivat niin yksinkertaisiin raaka-aineiseen, että sen yksinkertaisempaa ei voisi olla. Esimerkiksi puolikas valkokaali paistettuna, yksi kokonainen kukkakaali paahdettuna, silputtua juuriselleriä, ruusukaalia. Kuulostaako tylsältä?

Mutta, mutta, mutta… Näissä kaikissa perusraaka-aineista kasatuissa perusannoksissa oli aina jujuna jokin aivan tajunnanräjäyttävä kastike, majoneesi, marinaadi tai vain jokin yllättävä raaka-aine sivuosassa. Olen niin inspiroitunut, että tulen vielä yrittämään saada näistä mahdollisimman moni loihdittua kotona. Luulenpa, että aloitan kuorineen paahdetuista maa-artisokista, joita dipattiin ihanaan majoneesiin. En ole ollut tunnettu majoneesin pitämisestä. Olen siis muuttunut nainen.

Yksi ravintoloista jonne eksyimme ihan vahingossa, mutta täydellisen oikeaan aikaan, ansaitsee erityismaininnan ja monta kuvaa. Manfreds & vin on luomua ja lähiruokaa suosiva pieni ravintola eläväisellä Nørrebron alueella. Tunnelmaltaan lämmin, rento mutta kuitenkin jokseenkin trendikäs.

Lista vaikutti suhteellisen lihapainotteiselta, mutta seitsemän ruokalajin Chef’s special -mene onnistui saada pääosin kasviksiin perustuvana. Himolihansyöjä tulisi todennäköisesti tähän pettymäänkin, koska moni lautasellinen koostui yhdestä vihanneksesta ja kastikkeesta. Mutta minun mielestäni näissä oli niin paljon oivalluksia ja upeita makuja, että minulta pääsi useita ihailua osoittavia adjektiiveja ruokaillessamme.

Lisäksi satuimme pääsemään ruokailemaan baaritiskille suoraan ravintolan avoimen keittiön ääreen, josta näimme aitiopaikalta nelihenkisen keittiöhenkilökunnan sutjakkaa toimintaa. Ja sain tietysti hauskoja tilannekuviakin.

Chef’s special -kokonaisuus perustuu kauden raaka-aineisiin ja voi vaihdella päivittäinkin. Minun olisi pitänyt kirjoittaa näistä kaikki ylös yksityiskohtia myöten, mutta olin liian ihastuksissani, ja se jäi. Nyt en enää muista kaikkien annoksien kuvauksia, mutta seuraavassa kuvasarjassa muutamat parhaista.

Ja nyt ei muuta kuin kokeilemaan näitä kotona!

* merkityt kuvat Mikko Keto.

Manfreds & vin houkutteli jo ulkoapäin. *
Lehtikaalia ja saksanpähkinäkastiketta, suolattuja omenan paloja ja paahdettuja saksanpähkinöitä.
Tuore juuressalaatti (fenkolia, retiisiä ja jännää juuresta, joka taitaa olla tunnettu kiinalaisena artisokkana) ja vesikrassimajoneesia.

Vuoro vaihtuu keittiössä.
Kuorineen paahdettuja maa-artisokkia, anjovisdippiä (ei tiukoille vegeille siis).
Tässä valmistellaan hieman mustuneeksi paistettua purjoa, sinappivinegretteä ja sitruunamehua.
Manfreds & vin tarjoilee vain niin kutsuttuja luonnollisia viinejä.
Valkokaalia olutkastikkeessa.
Työn touhua keittiössä. *
Punajuurta ja vuohenjugurttia. *
Mikä makuelämys, mikä tunnelma! Näkemisiin, Manfreds & vin! *

 

Yksi vastaus artikkeliin “Uusia eväitä keittiöön Kööpenhaminasta”

  1. Ulla

    Kuulostaa herkulliselta tuo puolikkaana paistettu valkokaali… sitä reseptiä odotellessa 🙂


Kommentoi