Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Upea nuudelisalaatti ja raateluhampaat

Huh, tekipä tiukkaa olla pois netistä reilun viikon ajan. Yksivuotiaani on näemmä kasvattanut oikeat raateluhampaat, sillä eräänä hellepäivänä tässä hiljattain hän puraisi läppärini piuhan ”poikki”. Virta siis loppui kesken kaiken ja kesti tovin saada uutta. Mutta nyt kone pelittää taas, jee!

Hankin joku aika sitten julienne-leikkurin (tässä yksi vastaavanlainen) ja olen odottanut oikeaa hetkeä vihkiä se käyttöön. Se hetki oli pari viikkoa sitten, kun tein kerrassaan kauniin ja sitäkin maukkaamman nuudelisalaatin, jossa nuudelien paikalla on paljon muutakin kuin nuudelia. Seuraavaksi on testattava vihannesspagettia, joka maistuisi lapsillekin. Aika sille onkin Juuri Nyt, kun kauppoihin alkaa tulla niitä kaikkein parhaimpia, kotimaisia vihanneksia…

Julienne-leikkuri on muuten eräänlainen käsikäyttöinen raastinterä, jolla voi tehdä vihanneksista pitkiä, ohuita suikaleita. Tällä kapistuksella tein mukaelman nuudelisalaatista, jota nautin joskus muinoin brightonilaisessa Terre-á-Terre -kasvisravintolassa. Alkuperäinen ohje löytyy ravintolan kasvisruokakirjasta, itse mukailin sitä aika lailla.

Vihannesnuudeleiden ja kylmien soba-nuudeleiden lisäksi salaattiin tulee paistettua tofua, itse tehtyjä wasabipähkinöitä ja granaattiomenaa ja kaiken kruunaa japanilaismausteinen miso-kastike. Nam, nam ja vielä kerran nam! Eikä salaattia kyllä ole ulkonäölläkään pilattu.

Salaatin voi myös saada aikaan terävällä veitsellä ja hyvällä kärsivällisyydellä, vihannessuikaleiden kun tulee olla nuudelimaisen ohuita ja pitkiä.

Ohjeella 4 annosta, alla eri vaiheet valmistusjärjestyksessä

Wasabipähkinät

75 g cashew-pähkinöitä
20 ml vettä
reilu 2 tl sokeria
n 2 tl wasabitahnaa

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Paahda pähkinöitä kuumalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Keitä vettä ja sokeria pienessä kattilassa muutama minuutti, ota pois liedeltä ja lisää wasabi. Sekoita huolella. Lisää pähkinät seokseen, sekoittele ja sevitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 150 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes ne ovat kuivia ja rapeita (ei ruskeita). Anna jäähtyä.

Miso-kastike

70 g misoa
70 ml miriniä
30 ml seesamiöljyä
(1 tl vaahterasiirappia)
1 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl limetin mehua
1 rkl auringonkukanöljyä
n 1 rkl sokeria

Laita kaikki aineet tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta, kunnes seos on on tasaista.

Nuudelisalaatti vihanneksista

2 ”pötköä” soba-nuudeleita
3 porkkanaa
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
125 g sokerihernettä
1 granaattiomenan siemenet

Keitä soba-nuudelit paketin ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta huolella. Kun ne ovat kylmiä, siirrä nuudelit kulhoon ja sekoita joukkoon seesamiöljy huolellisesti.

Raasta porkkan ja kesäkurpitsa pitkittäin julienne-leikkurila tai veitsellä hyvin ohuiksi, nuudelimaisiksi suikaleiksi. Leikkaa sokeriherneet pitkittäin ohuiksi suikaleiksi.

Erottele granaattiomenan siemenet. Sekoita puolet niistä sekä vihannesnuudelit keskenään kulhossa. Kastike sekoitetaan salaattin aivan lopuksi.

Paistettu tofu

1 pkt kovaa tofua
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl soijaa

Leikkaa tofu sopiviksi suupaloiksi. Kuumenna seesamiöljy pannulla ja paista tofupaloja siinä muutama minuutti kummaltakin puolelta. Lisää soija ja jatka paistamista muutama minuutti. Pidä palat kuumina.

Salaatin kasaaminen

Sekoita varovasti keskenaan vihannesnuudeliseos ja soba-nuudelit. Lisää joukkoon osa misokastikkeesta makusi mukaan. Kasaa nuudelisalaattia suoraan ruokailijoiden lautasille korkeiksi ”keoiksi”. Koristele annoksia kastikkeella, wasabipähkinöillä ja lopuilla granaattiomenan siemenillä, sekä halutessasi esim viinisuolaheinän lehdillä. Asettele lopuksi päälle tofupalat ja tarjoile heti.

Tulosta resepti

Kommentoi