Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Thai-kurpitsakeitto ja terveelliset muffinit

Ihastuin kauppareissulla. Ensi silmäyksen jälkeen kaksi ihanan oranssia pientä Hokkaido-kurpitsaa lähtivät mukaani.

Mielessäni ei tässä vaiheessa vielä ollut mitään reseptiä. Vuosia sitten, asuessani Englannissa, olin kerran tehnyt kurpitsakeittoa ja kurpitsarisottoa. Nämä eivät päätyneet bravuuri-listalleni. Koto-Suomessa en juurikaan ollut törmännyt kurpitsoihin, etenkään näin yhtäkkiä ja yllättäen.

Purin oranssit pallerot kauppakasseistani ja käännyin muutaman suosikkiblogini pariin ohjeiden toivossa. Bingo! Thai-tyyppinen kurpitsakeitto löytyi Love and Lemons -blogista, sekä lisäksi sokerittomat ja vain pienen määrän oliiviöljyä sisältävät muffinit tyyliin Green Kitchen Stories päätyisivät menulle. Molempia muokkasin hieman.

Pisteenä ii:n päälle, meille oli tulossa vieras Yhdysvalloista, joten päätin kiusata häntä kurpitsalla näin Kiitospäivän jälkimainingeissa (kurpitsa kuuluu vahvasti tuon juhlapäivän pöytään).

Keitto oli kerrassaan upea makuelämys, kiitos kookosmaidon pehmeyden ja punaisen curryn. Sitä maiskuttelivat kovin mielissään kaikki. Uhmaikäinen tosin totesi sen olevan ”vähän väkevää”, joten ensi kerralla (pian!) käytän vähän vähemmän currya.

Muffinit kieltämättä näyttivät muffineiksi melko terveellisiltä, mikä lienee johtunut siitä, että käytin näissä kookos-, manteli- ja kokojyvävehnäjauhoja ihan kokeilumielessä. Koostumus oli jokseenkin perus-muffinista poikkeava, helposti mureneva. Mutta kaikessa mausteisuudessaan ja kosteudessaan ne kuitenkin maistuivat mukiinmeneviltä. Tuli mieleen, että tässä olisi täydellinen herkkupala silloin, kun haluaa välttää sokeria ja valkoista jauhoa. Maistui siis aikuisillekin, mutta nappi-valinta esimerkiksi perheen pienimpien juhliin.

Sekä kurpitsakeitto, että -muffinit sopivat muuten täydellisesti lumimyräkän myllertäessä ikkunan toisella puolella. Näitä nautiskellessa tuli jotenkin niin lämmin ja kotoisa olo!

Miina

 

Thai-vivahteinen kurpitsakeitto

2 Hokkaido kurpitsaa (muukin laji käy)
2 rkl kookosöljyä
2 keltaista sipulia silputtuna
3 valkosipulin kynttä paloiteltuna
n. 7 palaa kuivattua sitruunaruohoa (ei välttämätön=
1,5 rkl punaista curryjauhetta (oman maun mukaan)
2 tl raastettua, tuoretta inkivääriä
1 tlk (400g) kookosmaitoa
4 dl kasvislientä
3 rkl vaahterasiirappia
mustapippuria ja suolaa maun mukaan

1. Paahda kurpitsat. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita kurpitsat kokonaisina uuniin noin 20 minuutiksi, jonka jälkeen halkaise ne kahtia ja palauta uuniin paahtumaan leikkauspuoli ylöspäin noin 30 minuutiksi, tai kunnes sisusta on täysin pehmeää. Ota kurpitsat pois uunista. Anna jäähtyä. Poista siemenet ja siemenkodat helposti lusikalla. Lusikoi kurpitsan sisus astiaan.

2. Lämmitä kookosöljy kattilassa. Lisää silputtu sipuli ja kuullota muutama minuutti. Lisää valkosipuli, sitruunaruoho, curryjauhe  ja inkivääri. Paista sekoitellen muutama minuutti.

3. Lisää kurpitsa kattilaan ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Ennen kuin ne alkavat tarttua kiinni kattilan pohjaan, lisää kookosmaito ja kasvisliemi. Lisää vaahterasiirappi ja keitä matalalla lämmöllä, välillä sekoittaen kannen alla noin 25 minuuttia.

4. Poista sitruunaruoho ja sosteuta. Mausta suolalla ja pippurilla ja halutessasi koristele kookosmaidolla.

Tulosta resepti

 

Terveelliset kurpitsamuffinit
(n. 12 muffinia)

Kuivat aineet:
1 dl mantelijauhetta
1 dl kookosjauhoa
1 dl kokojyvävehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Kosteat aineet:
2 munaa
0.5 dl öljyä
0.5 dl vaahterasiirappia
1 dl kookosmaitoa
0.5 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
1,5 dl paahdettua kurpitsaa soseena (säästin tämän keiton kurpitsasta)
1 dl rouhittua pekaanipähkinää
pekaanipähkinöitä koristeeksi

1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään.

3. Vaahdota muna (vatkaa reilu minuutti). Lisää sitten loput kosteat aineet koko ajan sekoittaen.

4. Lisää kuivien aineiden seos kosteisiin aineisiin. Sekoita ja lisää lopuksi rouhitut pekaanipähkinät.

5. Jaa taikina muffinipellille asetettuihin muffinivuokiin. Vuoka saa tulla melko täyteen, muffinit eivät kohoa paljoa. Koristele kokonaisilla pekaanipähkinöillä.

6. Paista kullanruskeiksi uunissa noin 25 minuuttia, tai kunnes puutikulla kokeiltaessa siihen ei jää lainkaan taikinaa.

Tulosta resepti

 

5 vastausta artikkeliin “Thai-kurpitsakeitto ja terveelliset muffinit”

  1. Ulla

    Maukkaalle kuulostaa tämäkin kurpitsakeitto. Hyvää oli kyllä se viime viikolla tarjoamasi keittokin.


  2. poikonen

    Reseptit kuulostavat hyviltä + blogin kuvitustyylisi on täyttä mahtavuutta. Love it!
    Jaska


  3. kerttu

    Nam, keitto vaikuttaa tosi hyvältä! Pakko testata joku kerta 🙂


  4. tsruoka

    Samaa mieltä Jaskan kanssa! Kuvat ovat ihastuttavia. Jatka samaan malliin 🙂 terv. Vivi


  5. Miina

    @Ulla & Kerttu: kannattaa testata, lämmittää oikein mukavasti näin pakkasilla. Sitä lämmittävyyttä voi säädellä curryjauheen (tai tahnan) määrällä, syöjistä riippuen.

    @Jaska & Vivi: voi kiitos kovasti! Jatketaan toki samaan malliin, tämä on ihan liian hauskaa! Kuvien graafisten ”lisukkeiden” ideoinnista menee iso kiitos kaverille Ameriikkaan asti.


Kommentoi