Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Tee-se-itse vihreä thai-curry

En ole koskaan käynyt Thaimaassa, mutta olen ollut ihastunut maan keittiöön jo kauan. Samoin tuntuu olevan niin moni muukin.

Tämän ihastuksen vallassa olen yrittänyt tehdä vihreää currya kotikeittiössä lukemattomat kerrat. Välillä se on onnistunut ihan kohtalaisesti, mutta nyt hallussani on resepti, jolla onnistuin kirkkaasti paremmin kuin koskaan tähän asti. Wokkipannu putsattiin todella tarkkaan.

Ohje on peräisin – jälleen kerran – vegeruokaguru Tuija Ruuskan Thaimaalaisia kasvisruokia -kurssilta. Uskon, että itse tehdyllä currytahnalla on paljonkin tekemistä tämän odottamattoman makumenestyksen kanssa. Vaikka raaka-ainelista on jokseenkin pitkä, tahnan tekee noin 10 minuutissa ja sitä voi vaikka pakastaa. Tulipahan mieleen, että siinä olisi hyvä lahjaideakin thai-ruoan ystäville.

Toinen tämän kielen vievän curryn salaisuus lienee yhdistelmä limelehdet (saa esim Pirkka-maustehyllystä), thai-basilika ja limettimehu. Ne antavat ruokaan juuri sitä oikeantuntuista, omalaatuista vivahdetta.

Käytän kasviksia aina mieliteon mukaan curryruoissa, tällä kertaa mukaan pääsi mm. herkkusieniä ja munakoisoa. Mutta nämä voi korvata muillakin. Kasvikset eivät tässä reseptissä siis ole suoraan Tuijan reseptistä.


Vihreä currytahna

10-15 pientä thaichiliä tai 4-6 isompaa
2 sitruunaruohotankoa
1 dl ruohosipulia
1 dl tuoretta korianteria
2-3 valkosipulin kynttä
2 rkl raastettua inkivääriä
1-2 tl raastettua sitruunan- tai limenkuorta
2 rkl jauhettua korianteria
2 rkl jauhettua jeeraa
ripaus mustapippuria
1-2 tl suolaa
0,5 dl öljyä

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tahnaksi.

Tulosta resepti

Tofua ja kasviksia vihreässä currykastikkeessa
Pienet annokset neljälle

200 g kiinteää tofua
1 rkl kookosöljyä
1 porkkana
0,5 paprikaa
n. 10 keskikokoista herkkusientä
0,5 munakoiso
6 dl kookosmaitoa
1-2 rkl vihreää currytahnaa
3-4 limenlehteä (saa kuivattuna esim Pirkka-maustehyllystä)
2 rkl soijakastiketta
1 rkl sokeria
1 rkl limemehua
1 dl pilkottua tuoretta basilikaa
ripaus suolaa tai kalakastiketta

Paloittele tofu ja vihannekset isohkoiksi paloiksi ja suikaleiksi suutuntumasi mukaan. Kuivaa tofu talouspaperilla. Kuumenna kookosöljy paistinpannulla ja ruskista tofu siinä rapeaksi. Laita puolet kookosmaidosta wokkiin tai kattilaan. Lisää porkkanat, paprika, herkkusienet ja limelehdet ja kiehauta. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes neste on melkein haihtunut. Lisää munakoisot, currytahna, loput kookosmaidot ja mausteet. Hauduta hetki. Poista limelehdet ja tarjoile jasmiiniriisin kanssa.

Tulosta resepti

Yksi vastaus artikkeliin “Tee-se-itse vihreä thai-curry”

  1. Martti Kallio

    Missä on tuore kurkumajuuri, joka on curryn peruspilari


Kommentoi