Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Talvisen keväinen porkkana-linssikeitto

Tämän hetken kevätkelejä voisi osuvasti kuvata sanalla mielenkiintoinen. Aamulla (mikä meillä on suurin piirtein kukonlaulun aikaan) elohopea hipoo lukemaa ”hyytävä”. Ikkkunasta näkyy kuitenkin pian mitä aurinkoisin kevätsää ja kun astuu tästä näköhavainnosta hämääntyneenä ulos, nenänpää ilmoittaa virhearvioinnista saman tien.

Sitten alkaa tehdä mieli täyteläistä keittoa. Mutta jotakin keväisen pirteää ja aurinkoista. Porkkanaa? Kenties tuoretta inkivääriä? Ja sitä lämmikettä saadaan punaisista linsseistä ja kookosmaidosta. Resepti on kutakuinkin siinä.

Talvella sosekeitoista tulee herkästi tehtyä lusikoitavan paksua, mikä tämän keiton kohdalla on suotavaakin. Näin se maistuu erityisen hyvin niin pakkasen nipistelemille pienille punaposkille, kuin varpaansa palelluttaneille isommillekin ulkoilijoille.

Niin ja kyllä se kevät sieltä taas tulee. Siihen asti ihailen räystääseen lähes joka ilta sinnikkäästi uudelleen ilmestyviä pitkiä jääpuikkoja.


Porkkana-linssikeitto

2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
1 iso sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
500 g porkkanaa
n. 5 dl kasvislientä
1 dl punaisia linssejä
2 (+ 1) rkl raastettua inkivääriä
1 tlk kookosmaitoa
Suolaa ja pippuria

Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota sipulia siinä noin 5-7 minuuttia. Kuori ja paloittele porkkanat noin sentin paksuisiksi paloiksi. Lisää valkosipuli ja porkkanat kattilaan. Sekoittele niitä muutaman minuutin ajan. Lisää linssit, 2 rkl inkivääriä sekä kasvislientä sen verran, että vihannekset ja linssit peittyvät. Keitä noin 15-20 minuuttia (lisää hieman vettä jos linssit näyttävät imevän liikaa nestettä), tai kunnes porkkanat ovat pehmenneet. Lisää kookosmaito ja 1 rkl inkivääriä (jos pidät sen mausta kovasti), ja anna keiton kiehahtaa, mutta älä keitä sitä enää. Soseuta ja mausta suolalla ja pippurilla.

Tulosta resepti

Kommentoi