Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Takuuvarmat pinaatti- ja juustotäytteiset cannellonit

Pastaruoat tuntuvat olevan ikisuosikkeja ruokapöydässämme, tässä näkyy niistä kenties suosituin.

Italiassa viettämäni vuoden aikana opin, että on olemassa lukemattomia suussa sulavia kasvispastoja. Kuulostaa terveelliseltä, mutta toki niihin on huomaamattoman helpompaa upottaa kermaa, juustoa ja voita. Tällä kertaa kätkin meidän perheen pastaruoista kenties takuuvarmimpiin cannelloneihin lehtikaalia. Täydestä meni.

Cannelloni ovat siis täytettyjä pastaputkiloita ja niitä saa esikeitettyinä lähes kaikista hieman suuremmista ruokakaupoista. Perustäytteinä cannelloneissa käytän pinaattia ja juustoa ja kätken putkilot tomaattikastikkeeseen. Koko paketti kypsytetään uunissa.

Cannellonien valmistusprosessi sujuu minulta jo melko sutjakkaasti mutta tällä kertaa törmäsin ongelmaan. Täytän putkilot yleensä italialaisella ricottajuustolla, mutta juustorasia olikin hävinnyt jonnekin jääkaapistamme. Päädyin korvaamaan sen jämäjuustococktaililla, jossa oli maustamatonta tuorejuustoa, hieman mascarpone-juustoa ja levittyvää vuohenjuustoa. Taisi mennä nappiin tämä jämäjuusto + lehtikaalipiilo, koska tällä kertaa cannellonini sai erityiskehuja.

Tuosta upottavasta tomaattihauteesta johtuen annos ei muuten aina näytä täydellisen kauniilta. Mutta maku ei petä. Onneksi kuvatessa lautaselle ”plätsähtäneen” cannelloniannoksen saa ehkä näyttämään vähemmän räjähtäneeltä pastakasalta pienillä propseilla hämäten. Vai miltä tuo annos näyttää? Joka tapauksessa, kannattaa kokeilla!

Miina

PS. Ripaus ja hyppysellinen on nyt myös Facebookissa. Tykkää, jos haluat seurata postauksiani ja muita ruokahöpinöitäni sitä kautta: http://www.facebook.com/RipausJaHyppysellinen

Helppo tomaattikastike

Vuoalliseen cannelloneja

2 rkl oliiviöljyä

2-3 valkosipulinkynttä
(kiuvattua chiliä)
3 x 400g purkkia kuorittuja tomaatteja liemessään
1 dl vettä (huuhtele tällä tomaattipurkit)
kourallinen tuoretta basilikaa
2 tl sokeria
rouhittua mustapippuria
suolaa

1. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Lisää pilkottu valkosipuli sekä halutessasi rouhittu kuivattu chili. Paista niitä antamatta valkosipulin ruskistua. Lisää kuoritut tomaatit ja niiden tomaattiliemi sekä basilika. Huuhtele noin desillä vettä tomaattipurkeista kaikki tomaattimehut ja kaada kattilaan. Tämä siksi, että kastike saa olla melko ”juoksevaa”, koska osa siitä imeytyy pastaputkiloihin.

2. Anna kastikkeen hautua vähintään puoli tuntia matalalla lämmöllä, mutta siten että se kuplii selvästi. Itse haudutan kastiketta vähintään tunnin.

3. Loppuvaiheessa lisää sokeri, mustapippuri ja suola. Tarvittaessa lorauta mukaan vielä hieman öljyä. Jos kastike on kovin paksua, kevennä sitä hieman vedellä. Tosin italialaiset näkisivät punaista nähdessään jonkun ohjeistavan näin…

Cannellonit
n. 200 g cannelloniputkia
250 g tuoretta pinaattia
(75 g lehtikaalia)
250 g ricottaa tai muuta tuorejuustoa
1 kananmuna
suolaa ja pippuria
1 pallo mozzarellajuustoa

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

2. Huuhtele pinaatti (ja lehtikaali, mikäli käytät sitä) huolellisesti. Keitä niitä runsaassa vedessä muutama minuutti, kunnes pinaatti on mennyt hieman kasaan. Valuta ja anna jäähtyä.

3. Purista käsin suurin osa vedestä pois pinaatista (ja lehtikaalista) ja pilko jäljelle jäänyt ”pallo” karkeasti. Siirrä silputtu vihreä kulhoon.

4. Lisää sekaan juusto, kananmuna, suola ja pippuri. Sekoita huolellisesti.

5. Täytä cannelloniputket täytteellä. Helpoin tapa on pistää täyte pakastepussiin, leikata siitä kulma pois ja pursottaa  sitä putkea alaspäin. Putkien ei tarvitse olla tiiviisti täytettyjä. Lado putken yksitellen suoraan vuokaan vieri viereen. Jätä vähintään noin puoli senttiä tilaa putkien väliin.

6. Revi cannelloniputkien päälle mozzarellapaloja. Kaada tomaattikastike putkien ja mozzarellan päälle.

7. Paista vuokaa peitettynä noin 20-25 minuuttia ja ilman kantta toiset 20-25 minuuttia.

8 vastausta artikkeliin “Takuuvarmat pinaatti- ja juustotäytteiset cannellonit”

  1. anniina

    Niin hyvä ja perusteellinen ohje että taidan vihdoinkin uskaltaa kokeilla tätä kauan himoitsemaani herkkua! Pari kysymystä kuitenkin: annatko tomaattikastikkeen hautua kannen alla vai ilman ja montako suuta tällä ohjeella suunnilleen ruokkii?


  2. Miina

    Kiitos luotosta, toivottavasti lopputulos miellyttää! Annan itse tomaattikastikkeen hautua ilman kantta, jotta siitä tulee hieman paksumpaa. Tuo ohje ruokkii kevyesti ainakin nelihenkisen, hyvin nälkäisen perheen. 🙂

    Päivitin ohjeeseen vielä helpomman tavan täyttää pastaputket pakastepussin avulla.


  3. shmonja

    Kokeiltu on! Hyvää tuli! Nam! Tätä teen toistekin. Kaipasin kovasti tuota vuohenjuustoa, mutta kelpasi ihan ohjeen mukaan enemmän kuin hyvin 🙂 Lisäsin täytteeseen tuoreita herkkusieniä ja kastikkeesta melkein puolet oli jämäspagetinkatiketta (ihan vain tomaattikastike). Ja juu, ensi kerralla osaan lisätä hiukan nestettä että pasta keittyy hiukan enemmän


  4. Jarmo Petlin

    Pastaputket on helppo täyttää, kun tekee esim. mehutölkin kartongista tötterön. Sen voi kiinnittää muotoonsa teipillä tai nitojalla. Nestepakkaus kartonki kestää soosit hyvin ja on tukeva pidellä, kun täyttelee putkia. Lusikalla vaan soppaa tuuttiin 🙂
    t. IT-nörtti insinööri


Kommentoi