Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Ruskea mansikkakakku salaatilla

Elokuu tuo aina syksyistä tuoksua ja tunnelmaa kesään. Mutta kesä jatkuu edelleen, vaikka sitten sataisikin.

Meillä vietettiin 3-vuotissynttäreitä elokuisena hellepäivänä. Sankari toivoi ”ruskeaa mansikkakakkua”. Esitin hänelle kuvan Brita-kakusta, jonka bongasin viime vuotisesta (rakastamastani) Glorian Ruoka&Viini lehdestä (numero 5/2012).

Kakku notkuu marjoja (pääosaan siis mansikka) ja kakkupohjan kerrokset jätetään trendikkäästi näkyviin (ruskeaa?). Kuvan kakku kelpasi sankarille, jonka mielestä oli myös mukavaa, että kakussa oli ”salaattia”. Toisin sanoen sitruunaisessa kermatäytteessä on tuoretta basilikaa.

Kakku on melko makea, mutta samalla ihanan kirpeä sitruunaisen täytteensä ansiosta. Marjoja saa laittaa runsaasti, mikä tietysti tekee kakun leikkaamisesta ihan oman haasteensa, mutta näyttävyyttä saat näin sitäkin enemmän. Ja se basilika, se vaan toimii.

Nyt on muuten aivan loistava aika tehdä tätä kesäistä kakkua, sillä tällä hetkellä saatavat tuoreet viinimarjatkin maistuvat tässä taivaallisilta. Vähensin sokerin määrää kakussa hieman alkuperäisestä, mutta makeus oli silti kohdallaan.

Kuva: Mikko Keto


Marja-Brita sitruuna-basilikatäytteellä
(noin 20 palaa)

Pohja
150g voita
3 kananmunan keltuaista
1 kananmuna
1,5 dl sokeria (käytin itse 1 dl)
0,25 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta

Marenki
3 valkuaista
2 dl sokeria (itse käytin 1,5 dl)
1 dl mantelirouhetta

Sitruuna-basilikatäyte
2 kananmunaa
2 dl sokeria (itse käytin 1,5 dl)
1 luomusitruunan mehu
50 g voita
2 dl kuohukermaa
3 basilikanoksaa revittyinä ja leikeltyinä

Lisäksi
n. 1 l tuoreita marjoja
tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Valmista pohja. Erottele 3 kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Jätä yksi erottelematta pohjaa varten. Sulata voi ja anna sen jäähtyä.

Vaahdota keltuaiset, muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuiva-aineet kulhossa.

Lisää maito ja sulanut voi muna-sokerivaahtoon ja sekoita hyvin. Lisää kuiva-aineet varovasti taikinaan. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Tee marenki. Vatkaa hetki valkuaisia. Lisää sokeria lusikallinen kerrallaan, koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes seos on kiiltävää ja kiinteää, kunnes se ei valu kulhosta sitä käännettäessä. Levitä marenkitaikina pohjataikinan päälle ja ripottele päälle mantelirouhetta. Paista uunin keskitasossa noin 15-20 minuuttia.

Tee sitruunatäyte kakun paistuessa. Laita munat, sokeri ja sitruunamehu kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Älä missään tapauksessa anna sen kiehahtaa. Jäähdytä hetki. Vatkaa voi joukkoon. Jäähdytä kylmässä. Vaahdota kermavaahto ja sekoita se sekä revityt basilikan lehdet kylmän kiisselin joukkoon.

Kokoa kakku. Leikkaa pohja neljään osaan. Levitä täytettä ja marjat väleihin. Lopuksi nosta viimeinen pala kakun päälle marenkipuoli ylöspäin. Viimeistele kansi tomusokerilla, sekä halutessasi marjoilla ja basilikan lehdillä.

Tulosta resepti

2 vastausta artikkeliin “Ruskea mansikkakakku salaatilla”

  1. Ulla

    En kyllä uskaltaisi tehdä Brita-kakusta noin korkeaa. Tuota täytettä joutunee kokeilemaan. Kiitos!


  2. Miina

    Yllättävän hyvin se pysyi kasassa, palat eivät tietenkään aina näyttäneet täydellisen kauniilta kakkupaloilta. Hyvä tapa saada ihmiset ottamaan pieniä paloja, he he! 😀


Kommentoi