Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Ramenburgerit eksoottisesti lanttupihveillä

Ramenburgerit – hampurilaiset, joissa sämpylän virkaa ajaa ulkopinnaltaan rapeahkoksi levyksi paistettu nuudelikasa. Toisin sanoen yksi viime vuoden trendiruoista suoraan New Yorkista, Turkkaristakin näistä voi lukea viime syksynä.

Monenlaisia variaatioita näistä eksoottisen kuuloisista hampurilaisista on näkynyt blogeissa ja ruokalehdissä. Aina luotettava – sekä lukunautinnon että ohjeidensakin puolesta – Glorian Ruoka ja viini -lehti tarjoili muutama numero sitten oman ohjeensa ramenburgereiden vegeversioon. Ajatus ja lehtikuva siitä jäi mieleeni ja viimein pääsin toteuttamaan aiettani kokeilla tätä eksoottista konseptia tänä viikonloppuna.

Itse nuudelisämpylät tein muutaman eri ohjeen perusteella, eniten seuraten tätä videota (englanninkielinen). Nuudelisämpylät pysyvät kasassa kananmunan avulla – keitetyt, huoneenlämpöiset nuudelit sekoitetaan vatkattuun munaan ja siirretään jähmettymään jääkaappiin. Ensi kerralla annan tälle jähmettämisvaiheelle puoli tuntia vartin sijaan. Paistaminen olikin jokseenkin taitolaji. Tai lähinnä siis nuudelikasan kumoaminen pannulle ilman, että se leviää epämääräiseksi kyhelmäksi.

Pihvieni pääruoka-aineeksi valikoitui lanttu. Glorian Ruoka ja viinin ohjeeseen pohjautuen, lanttu sai makupareikseen myös porkkanaa, kikherneitä ja reippaasti inkivääriä. Inkivääri toimi tässä loistavasti, ensi kerralla laitan sitäkin hieman enemmän. Hienonsin pihvimassan aivan hienoksi, mutta burgereita mutustaessani kuitenkin mietin että pihveissä voisi olla hieman enemmän karkeutta. Ensi kerralla sauvasekoitin saa siis surauttaa hieman vähemmän. Mutta tämähän on makuasia ja näin ne ainakin maistuivat hyvin lapsillekin.


Loppuarvio: aivan loistava kombo. Mitä burgereihin tulee, normaalit sämpylät ovat mielessäni nyt selkeästi kakkosena. Kannatti siis nähdä hieman enemmän vaivaa ja jännittääkin hieman enemmän burgereiden valmistusvaiheessa.

Lisukkeiksi purilaisiimme päätyi avokadoa, kermaviiliä raastetulla inkiväärillä maustettuna, tomaattisiivuja, sipulisiivuja, kiinankaalia ja hieman soijakastiketta.

Ramensämpylät
(noin 6 isoa burgeria)320 g vehnänuudeleita
4 munaa
rypsiöljyä tms.

Keitä nuudelit ohjeen mukaan. Valuta hyvin ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa munat huolellisesti. Sekoita nuudelit munaseokseen. Sekoita huolellisesti. Annostele nuudeleita kulhoihin noin 2-3 cm paksuikseksi kerrokseksi (valitse kulhot siten, että niiden pohja on sopivan hampurilaissämpylän kokoinen). Vuoraa kelmulla ja aseita kulhot toistensa painoiksi, tai etsi muu sopiva paino. Tämä painuminen on tärkeää, jotta sämpylöistä tulee tarpeeksi kiinteitä. Siirrä jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi. Kuumenna paistinpannu ja kaada siihen suht reippaasti öljyä. Kumoa nuudelikasat pannulle (kokeile eri tekniikoita, itse sain ne helpoten “hivutettua” pannulle pitkin kulhon reunaa) ja paista molemmilta puolilta noin 3 minuuttia, tai kunnes ne saavat pintaansa kaunista ruskeaa väriä. Sanoisin, että öljyä saa olla melko reippaasti.

Lanttu-porkkana-inkivääripihvit*
(n 15 kpl)

puolikas lanttu kuorittuna ja hienoksi raastettuna
2 porkkanaa kuorittuina ja raastettuna
3 dl keitettyjä tai säilykekikherneitä valutettuina
puolikkaan (luomu)sitruunan mehu
2 rkl tahinia
n 80 g fetaa
kourallinen tuoretta korianteria
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 munaa
1 dl riisijauhoa (tai korppujauhoa)
suolaa ja mustapippuria myllystä
seesaminsiemeniä
öljyä paistamiseen

Sekoita kaikki ainekset kulhossa (paitsi seesaminsiemenet ja öljy). Hienonna sauvasekoittimella, kunnes koostumus on makuusi sopiva. Aseta jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi.
Pyörittele massasta kouraan sopivia palloja, litistä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Itse tein tämän täysin kämmenessä, ilman pihviraakileen laskemista työtasolle. Paista kuumalla pannulla öljyssä noin 4 minuuttia kummaltakin puolelta (ripottele seesaminsiemeniä yläpinnalle pihvien paistuessa ensimmäiseltä puoleltaan), tai kunnes pihvit saavat pintaansa sopivaa kullanruskeaa väriä. Pidä pihvit lämpiminä tarjoiluun asti.

Kasaa burgerit valitsemiesi lisukkeiden kera.

*Vahvasti Glorian Ruoka ja viinin ohjeen inspiroimana.

Tulosta resepti

Kommentoi