Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Punajuurihummus, joka parani vanhetessaan

Juurekset ovat in just nyt. Ja tällä viikollahan ne ovat oikein ruoka-ainesten parrasvaloissa, kun vietetään joulujuuresteen teemaviikkoa. Hyviä vinkkejä juuresten monipuolisesta ja kekseliäästä käytöstä luin tällä viikolla Turkkarista.

Minähän en vaan pääse siitä mihinkään, että punajuuri on ehdoton suosikkijuurekseni. Pari viikkoa sitten sattumalta kehittämäni punajuurilaatikko kuuluu meidän arkiruokien kestosuosikkeihin. Ja taas sain päähäni tehdä tuosta punapallerosta jotain – hummusta!

Punajuurihummus tuntui ajatuksena minullekin, vanhalle punajuurifanille, jokseenkin eksoottiselta. Ehkä se johtui juurikin siitä, että juures itämaisessa tahnassa tuntuu kovin epäitämaiselta. Mutta mitäpä siitä!

Arvoin pitkään, olisinko kokeillut tehdä hummusta raaoista punajuurista, mutta päädyin keittämään ne. Uskon, että se oli hyvä ratkaisu, koska tahnasta tuli näin sopivan pehmeää ja hyvällä tavalla makeaa. Nämä kokemukset kuitenkin koin vasta kolmantena päivänä valmistuksesta. Yön yli tekeydyttyään hummus oli “ihan ok”, seuraavana päivänä “parempaa”, mutta kolmantena päivänä painittiin jo eri liigassa. Ihanaa, sanoin.


Jos haluaa taas erilaista makua ja väriä leipänsä päälle, tätä kannattaa ehdottomasti testata. Ja sehän säilyy näemmä ainakin 5 päivää jääkaapissa (herkkuttelin sillä näet taas tänään, viidentenä päivänä).

Herkutellessani jouduin turvautumaan kännykkäkameraan tuon ”oikean” kameran ollessa lomamatkalla. Pahoittelut hieman huonommasta kuvien laadusta.


Punajuurihummus

2 keskikokoista punajuurta
2 tölkkiä kikherneitä (285 g tölkissä) huuhdeltuna
2 rkl tahinitahnaa
1 tl jauhettua kuminaa
3 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 sitruunan mehu
1-2 rkl vettä tarvittaessa
suolaa ja mustapippuria

Keitä punajuuret vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä (noin 25-30 min). Anna jäähtyä ja kuori. Pilko punajuuret karkeasti lohkoiksi.

Kuori valkosipuli ja paahda sitä puhtaalla paistinpannulla pari minuuttia, kunnes se saa hieman rusehtavaa väriä (näin sen maku on pehmeämpi tahnassa). Pilko hieman pienemmäksi.

Koko kaikki ainekset esim sauvasekoittimen kulhoon. Surauta tahnaksi. Notkista tarvittaessa vedellä. Tarkista suolaisuus.

Tulosta resepti

5 vastausta artikkeliin “Punajuurihummus, joka parani vanhetessaan”

  1. Tuula Kivistö

    Olen erilaisten hummusten suurkuluttaja, joten tätä ohjetta aionkin kokeilla heti tänään. Kiitos vinkistä käyttää hummukseen punajuurta. Tuo mainitsemasi punajuurilaatikko oli muuten äärimmäisen hyvää!


  2. Miina

    Hyvä kuulla, että laatikko maistui ja että tämä pääsee heti testiin. Maistelehan sitä sitten vielä parin päivän päästäkin (tästä ohjeesta tuleekin ihan reilu annos!), maku todellakin vaan paranee. Makoisan punaisia herkutteluhetkiä!


  3. Ulla

    Tätä täytyy testata, mutta jätän tuon kuminan pois 🙂 Osuuskunnan punajuuria on onneksemme vieläkin odottamassa käyttöä.


  4. Miina

    Punajuuria ei voi koskaan olla liikaa! 😉


  5. henna

    Nam, kuulostaa todella herkulliselta suorastaan! 🙂 Kiitos ohjeesta. Pitää todellakin päästä kokeilemaan.


Kommentoi