Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Poskettoman hyvät kukkakaalipihvit ja bye-bye

Lomahan loppuu aina kesken. Niin kävi tälläkin kertaa, vaikka tämä loma Englannissa kesti lähes neljä viikkoa. Onneksi sen viimeiset päivät sijoittuivat serkkuni ja hänen miehensä luokse lähelle Canterburya, sillä siellä vietetyt hetket ja kielen mennessään vieneet ateriat jättivät loman päätteeksi hymyn huulille. Etenkin nämä kukkakaalipihvit olivat odottamaton makuelämys.

Ammattikokin (serkkuni mies) rennosta otteesta keittiössä saa joka kerta muistutuksen siitä, että maukasta ruokaa saa aikaan helposti ja vähilläkin raaka-aineilla. Lisäksi häntä seuratessa inspiroidun aina säveltämään ja kokeilemaan omia ideoita ruoanlaitossa. Kolmas muistutus täällä syödessä on, että kattaus todella on puoli ruokaa. Katsokaa vaikka tätä alla olevaa salaattia. Ruohosipulinkukat ovat ihana, pehmeä koriste salaattikulhossa. Syödä niitä tuskin kuitenkaan kannattaa.

Pinaatti-herkkusienilasagne syntyi nopeammin kuin mikään tekemäni lasagne. Herra Kokki käytti siihen kuorittuja tomaatteja suoraan tölkistä, ilman että teki näistä ensin pitkään muhineen tomaattikastikkeen. Tätä on pakko kokeilla, sen verran oma arkikokkailuaika on kortilla tällä hetkellä. Jäkkärinä oli raparperi-vadelmacrumble. Sellainen juuri oikealla tavalla kirpeä.


Saimme myös nauttia huikeaa, itse tehtyä seljankukkasamppanjaa. Minua onkin jo jonkin aikaa askarruttanut tämä marjapensaan vähäinen käyttö Suomessa. Englannin lisäksi esimerkiksi Ruotsissakin juodaan paljon seljankukkamehua (jep, minäkin olen ostanut sitä Ikeasta). Käsittääkseni kasvi kuitenkin menestyy Suomessakin melko hyvin, mutta sitä pidetään lähinnä vain koristeena. Tämä kevyt samppanjamainen juoma olisi taatusti uusi suosikkisaunajuomani, jos sitä saisi säännöllisesti. If only…


Ja sitten ne ylistämäni kukkakaalipihvit. Päädyimme syömään näitä vihoviimeisenä iltanamme, sillä Guardian-lehden ruokaliitteeseen oli kerätty 10 kukkakaaliohjetta. Kukkakaali on juuri nyt parhaimmillaan Englannissa. Valitsimme ohjeeksi kukkakaalipihvit, joista tuli aivan käsittämättömän hyviä. Ohje oli itse asiassa jokin aika sitten hankkimastani kirjasta The Green Kitchen.

Muutimme pihvien ohjetta jonkin verran. Kirjan ohjeessa käytetään quinoaa, jonka korvasimme couscousilla. Samoin munien määrää vähennettiin hieman. Pihvit paistettiin stir-fry -öljyllä, joka on sekoitus seesami-, valkosipuli- ja inkivääriöljyjä. Söin näitä pihvejä aivan liikaa, en vaan voinut lopettaa… Toisaalta olen ehkä jo hieman tunnettukin kukkakaalifriikkinä.


Näillä eväillä ei voi muuta kuin hymyillä, vaikka mieli olikin haikea. Nyt tosin ei tunnu kovin pahalta, kun istun ulkona kirjoittamassa tätä kotimaisessa suvi-illassa ja odottelen, että oma yrttitarhani alkaa tuottaa runsasta satoa.


Kukkakaali-villivalkosipulipihvit

1 keskikokoisen kukkakaalin kukinnot
150 g cous cousia (tai quinoaa)
kourallinen pilkottua villivalkosipulia
3 munaa
150 g fetaa murennettuna
60 g kaurahiutaleita
öljyä paistamiseen (suosittelen maustettua öljyä)
suolaa ja mustapippuria

Keitä cous-cous ohjeen mukaan. Hienonna kukkakaali monitoimikoneessaa, kunnes sen rakenne muistuttaa riisiä. Sekoita hienonnettu kukkakaali, cous-cous, villivalkosipuli, feta, kauraryynit, muna ja mausteet kulhossa. Anna jäähtyä noin 15-30 minuuttia jääkaapissa.

Ota taikina jääkaapista ja muotoile siitä haluamasi kokoisia pihvejä käsillä. Lämmitä öljy paistinpannussa. Paista pihvejä kummaltakin puolelta 3-4 minuuttia, tai kunnes pihvien pinnassa on kaunis kultainen väri.

Tarjoile esim salaatin kera. Itse aion kokeilla näitä pian myös burgereissa.

Tulosta resepti

6 vastausta artikkeliin “Poskettoman hyvät kukkakaalipihvit ja bye-bye”

  1. Ulla

    Nam! Kuulostaapa hyvältä nuo pihvit, kuten myös tarinat muista ruuista. Mustaselja ei oikein pärjää täällä Suomessa, siinä lienee syy miksei sitä käytetä.


  2. Pirkko

    Keitetäänkö kukkakaali ennen kuin se hienonnetaan?


  3. Lumo

    Olen kyllä syönyt noita ruohosipulin kukkia, joita olen salaattiin laittanut. Laitan kukkia muutennkin salaatteihin; ruusun terälehtiä, horsman kukkia ja sireenin kukintoja. Kaunista ja ihan maittavaakin.


  4. Anniina

    Heippa! Löysin tämän reseptin ihan sattumalta etsiessäni kukkakaali-reseptejä. Ja onneksi löysinkin, koska pihveistä tuli todella maukkaita! Kiitos siis sinulle reseptistä!


Kommentoi