Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Pääsiäiseltä maistuva purjo-ricottapiiras

Rusinat kuuluvat mielestäni pääsiäiseen kuin nenä päähän. En kuitenkaan järkyttänyt minua tänään virponeita noitia ja pupuja antamalla heille palkaksi rusinoita, mutta pääsiäisen ruokajutut – ja ne rusinat – ovat tänään olleet mielessä.

Syy tuohon rusinat = pääsiäinen -assosiaatioon lienee pashassa tai muissa pääsiäisen rahkapohjaisissa jälkiruoissa. Bongasin purjopohjaisen suolaisen piiraan ohjeen (jälleen kerran) Kasvisruokamaanantai-keittokirjassa, joka tuntui sopivan pääsiäisen aikaan kenties juuri siksi, että siihen tulee rusinoita. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta ne toimivat.

Aluksi purjo höyrytetään ja kun se paistetaan yhdessä rusinoiden ja pinjansiemenien kanssa ricottajuustoon sekoitettuna, lopputulos on jotenkin juuri sopivan suolaisen makea. Purjostakin tulee tässä prosessissa jotenkin yllättävän makeaa. Jos pohtii jotakin perinteisistä poikkeavia pääsiäisruokia, tässä voisi olla yksi. Jos siis on sitä mieltä, että rusinat kuuluvat pääsiäiseen.

Alla oleva resepti on melkoisesti muunneltu alkuperäisestä kirjan ohjeesta, jo piiraspohjasta alkaen.

Purjo-ricottapiiras

Piiraspohja
125 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
2-3 rkl kylmää vettä
ripaus suolaa

Täyte
1,5 purjoa (muista myös vihreät osat)
vettä höyryttämiseen
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
250 g ricottaa
1 dl kermaa
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
3 rkl rusinoita
1 muna
suolaa ja pippuria

Laita rusinat likoamaan veteen. Valmista piiraspohja nyppimällä voi tai margariini jauhoihin. Lisää kylmää vettä kunnes jäykähkö taikina on muodostunut. Jäähdytä pakastepussissa jääkaapissa noin puoli tuntia.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Silppua purjo ja höyrytä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Valuta purjo. Silppua valkosipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista valkosipulia vähän, älä anna sen ruskistua yhtään. Lisää purjo pannulle ja paista välillä sekoitellen noin 5 minuuttia. Siirrä pannu pois levyltä.

Sekoita ricotta, kerma, pinjansiemenet, rusinat ja muna kulhossa. Lisää suola ja pippuri. Sekoita purjot täytteeseen, tarkista suolaisuus ja jätä jäähtymään.

Levitä piiraspohja piirakkavuokaan. Painele siihen haarukalla reikiä ja paista uunissa 8-10 minuuttia. Täytä vuoka täytteellä ja paista vielä noin 25-30 minuuttia, kunnes piiras saa ruskeaa väriä pintaansa.

Tulosta resepti

Kommentoi