Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Kurpitsa-fetapullat, joista taisteltiin

Tein viime viikolla ruokakaupassa löydön, jota en voinut jättää kaupan hyllyyn. Nimittäin luomuviljeltyjä myskikurpitsoja (Butternut squash), ja vielä erittäin kohtuulliseen hintaan. Ostin yhden yksilön mukaani. Koin hetkellistä resepti-ideapulaa, sillä en ole mielestäni montaakaan kertaa onnistunut perinteisessä kurpitsakeitossa kovinkaan hyvin (vinkkejä otetaan vastaan!). Aika siis selailla aina niin avuliasta interwebsiä.

Eipä tarvinnut kovin kauaa surffailla, kun mielenkiintoisen kuuloinen ohje löytyi eräästä suosikkublogistani, Love and Lemons. Mukailin tätä kurpitsapullien ja jogurttidipin ohjetta hieman ja lopputulos oli sitä luokkaa, että meidän kotona suoranaisesti taisteltiin viimeisen pullan kohtalosta. Sen kahmaloitsi 3-vuotias nopean kädenliikkeensä ansiosta.


Kuten tässäkin tapauksessa, kurpitsasta tulee mielestäni aina pikkuisen parempaa, jos ne paahtaa ihan ensin. Ja mikä parasta, paahdetusta kurpitsasta irtoaa sisus ja kuorikin helpommin. Näiden pullien pyörittelykään ei mielestäni ollut kovin hankalaa, vaikka taikina olikin suhteellisen löysää. Uuniin vaan ja odottelemaan (vesi kielellä minun tapauksessani). Sillä välin dippi valmistui suorastaan käden käänteessä.

En ollut ennen osannut yhdistää kurpitsaa fetaan, mutta tästä lähtien totisesti yritän yhdistää näitä useammin. Tosin koettuani nämä pullat en ehkä pääse laajentamaan kurpitsakokeilujani ihan vähään aikaan. Näistä taisi tulla enemmän kuin vakkari syksyn ruokapöytään. Ehkä jopa pieni pakkomielle (pakko saada lisää myskikurpitsaa PIAN).

 


Kurpitsa-fetapullat
(pellillinen)

1 myskikurpitsa (valmiina 6 dl survosta)
1 dl riisijauhoa (vehnäjauhokin varmasti käy, halusin vaan kokeilla jotain muuta)
1 valkosipulinkynsi hienoksi pilkottuna
1 rkl oliiviöljyä
0,5 tl kuminaa
1 tl savustettua paprikajauhetta
pieni ripaus chilijauhetta
reilu loraus vaahterasiirappia
0,5 dl purjoa hienoksi pilkottuna
1,5 dl fetaa murennettuna
noin puolet tuoreen korianterin lehdistä
suolaa ja mustapippuria
1-2 dl korppujauhoja

Lämmitä uuni noin 200 asteeseen. Tee kurpitsaan muutama reikä haarukalla ja paahda sitä sitten kokonaisena noin 40 minuuttia. Leikkaa se puoliksi ja anna jäähtyä hetki. Lusikoi sisus (ei siemeniä) ulos. Siemenet voit erotella “lihasta”, huuhdella ja vaikkapa paahtaa.

Käytä esim perunasurvinta ja survo kurpitsa. Sekoita joukkoon jauhot, öljy, valkosipuli, mausteet, vaahterasiirappia ja suht reilusti suolaa. Sekoita joukkoon purjo, feta, korianteri, suola ja mustapippuri. Maista tässä vaiheessa ja lisää mausteita tarvittaessa.

Kasaa korppujauhosta keko leikkuulaudalle tai lautaselle. Tipauta siihen sopiva määrä kurpitsataikinaa (itse tein pullani noin ruokalusikallisesta taikinaa, mutta ensi kerralla teen pienempiä ihan vaan söpöyden ja syötävyyden helppouden kannalta). Pyörittele pullat runsaassa korppujauhossa ja asettele pellille.

Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Käännä pullat ympäri ja paista toiset 15 minuuttia, tai kunnes niiden pinta on mukavan kullanvärinen. Käytin itse grillivastusta hetken aikaa lopussa kultaisen värin saavuttamiseksi.

Jogurttidippi

2,5 dl luonnonjogurttia
puolikkaan (luomu)sitruunan mehu
toiset puolet tuoreen korianterin lehdistä
puolikas valkosipulinkynsi hienoksi pilkottuna
loraus oliiviöljyä
1 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua ennen tarjoilua.

Resepti mukailtu Love and Lemons -blogin alkuperäisestä ohjeesta.

6 vastausta artikkeliin “Kurpitsa-fetapullat, joista taisteltiin”

  1. Ulla

    Nämä menevät kokeiluun! Kiitos reseptistä 🙂


  2. Kurpitsainen

    ”pyörittele pullat runsaassa leivinjauhossa”- korppujauhoa varmaan tarkoittanet ;D Menee kokeiluun, kiiitos kurpitsan paahtamisvinkistä.


  3. Miina

    Huh, kiitos kommentista ”Kurpitsainen”, menen heti korjaamaan tuon painovirheen. 😉


  4. Kaisa

    Moikka,

    Miten ihmeessä sait nämä herkut pysymään kasassa? Oma sekoitukseni muistutti lähinnä lanttulaatikkoa ennen uuniin laittoa 😉 Käytin tosin kurpitsasoseen lisäksi n. 1 dl verran punajuuri-perunasosetta jotta sain oikean määrän täyteen. Punajuuri-perunasose oli kuitenkin paksumpaa kuin kurpitsasose, joten tuskin siitäkään johtui?


  5. Miina

    Moi, kiitos kommentistasi. Onpa mysteeristä! Sain vastaavanlaisen palautteen eräältä toiseltakin tätä ohjetta kokeilleelta, joten tutkin asiaa heti kun saan kurpitsaa käsiini. Käytitkö muuten vehnäjauhoa vai riisijauhoa taikinaan? Ja varmaankin myös erittäin reilusti korppujauhoa pullien pyörittämiseen? Mietin tässä myös, että voi kai kurpitsoissakin olla niin paljon eroja, että lopputulos vaihtelee näinkin suuresti. Tein tällä ohjeella toisenkin satsin noin viikko postauksen jälkeen (eri kurpitsaerästä) ja pullat kyllä pysyivät kasassa, vaikkakin olivat hieman ”löysempiä”. Kolmas (testi)kerta toden sanoo… Ehkä?!


  6. Kirsikka

    Heips! Kokeilemisen arvoinen resepti! Se tuli kuitenkin mieleen, että onkohan reseptissä tullut hyvinkin perinteinen käännösvirhe. Alkuperäisessä reseptissä nimittäin käytetään juustokuminaa, ei kuminaa. Cumin = juustokumina, caraway = kumina, tässä on tosi helppo mennä lankaan. Sinälläänhän sillä ei ole väliä, jos lopputulos kerran on herkullinen. 🙂


Kommentoi