Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Kaunista munakokkelia ja sadetta

Munakokkelia leivällä. *

Moni valitsisi eksoottisemman lomakohteen toukokuussa. Itsekin olin kahden vaiheilla, mutta olen taas kerran tyytyväinen lomalainen täällä etelä-Englannin rantakaupungissa, Brightonissa.

Kesäkelit antavat odottaa itseään, mutta mitä ruokailuun tulee, mieleni on enemmän kuin aurinkoinen. Tässä kaupungissa on suorastaan ihanaa olla vege. Jopa englantilaisen aamiaisenkin saa vegeversiona – mielikuvasta huolimatta se  on niin hyvää!

Pieniä, tunnelmallisia ja toinen toistaan luonteikkaampia kahviloita löytyy täältä lukemattomia. Törmäsimme viikonloppuna uuteen kahvilatuttavuuteen nimeltä Marmalade. Vanhassa, perienglantilaisessa talossa sijaitseva pikkukahvilla oli itse asiassa hieman enemmän kuin kahvila. Söimme tässä tunnelmaltaan visualistia ja puhtaan ruoan ystävää hellivässä paikassa yksinkertaisen ihanaa aamiaista.

Aamukahvit. *

Munakokkelista leivän päälläkin saa näemmä hyvinkin kauniin muutamalla värikkäällä salaatinlehdellä. Tämä kikka on täysin toteutettavissa kotonakin kiireettömällä viikonloppuaamiaisella. Pakko kokeilla.

Tässä munakokkelissa silmä lepää! **

Englantilaisia crumpets-leipäsiä meiltä Suomesta ei valitettavasti saa. Ne näyttävät jokseenkin pesusieniltä (!), mutta maistuvat suolaisen makeilta kakuilta. Crumpetsit paahdetaan ja niissä olevat reiät täyttyvät mukavasti sulasta voista ja vaikkapa hunajasta. Tässä kahvilassa crumpetsien päälle levitettiin karhunvatukkavoi ja tuoretta mansikkaa. Mmmm.

Crumpetseja karhunvatukkavoilla, anyone? *

Omille kasvoilleni levisi hymy yhdestä korvasta toiseen pelkästä mezze- ja salaattilautasten näkemisestä. Maku ei myöskään pettänyt. Hummusta, perunasalaattia, papusalaattia, paahdettua paprikaa, yrttiöljyllä siveltyä, paahdettua leipää, vihreää salaattia. Pirteä aamupala.

Vegemezze. *

Lapsille maistui perunteinen juustopaahtoleipä valkoisilla pavuilla tomaattikastikkeessa kera pirteillä paperipilleillä koristelluin maitolasein. Paksu piirustuslehtiö, puuvärit ja terotin talon puolesta olivat myös iso hitti.

Maitoa ja värikyniä. *

Kaiken kruunasi trendikäs Salt caramel tart, jota pääsin itse maistamaan ensimmäistä kertaa ikinä. Suolan ja toffeen yhdistelmä maistui ihanan ”rikkaalta” ja seuraavaksi kokeiluun menee näiden liitto jäätelössä.

Tällainen rustiikkinen, aidosti tunnelmallinen kahvila kotinurkilla saisi minusta heti kanta-asiakkaan. Sellaista odotellessa sain kuitenkin paljon ideoita kotoisiin viikonloppuaamiaisiin ja brunsseihin.

Taas kerran voi todeta, että kattaus on puoli ruokaa. Silmä lepäsi jokaisessa annoksessa, luoden rentoa sunnuntaifiilistä. Vielä kun olisi voinut kaikessa rauhassa lukea paksun, englantilaisen sanomalehden kaikkine sunnuntailiitteineen, en olisi keksinyt mitään muuta toivottavaa sellaisena hetkenä. Mutta matkan oli jatkuttava leikkipuistoon…

Lomakodin keittiössä tämän viikon to do -listalla on ainakin joku brittiläinen klassikko, mikä maistuu lapsillekin.

Nauttikaahan siellä auringosta, täällä otetaan kaikki irti hetkittäisistä auringon ilmestymisistä. Ehkä se t-paitakelikin sieltä vielä tulee.

 

* Kuvat: Mikko Keto

** Kuva: Eveliina Linderborg

Grafiikat: Hannamari Williams

Kommentoi