Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Juustoiset juju-muffinit ja joulun macaronit

Kuvittele mukillinen vaaleaa glögiä. Ajattele sen kylkeen ovelat suolaiset pikkupurtavat ja mausteiset macaronit. Toimii!

Tiedän, että moni ei pidä esimerkiksi leivästä, jossa on rusinoita tai muuta makeaa. Minä taas olen makean ja suolaisen liiton ehdoton kannattaja. Pidän makeista sattumista monessa suolaisessa ruoassa. Ananas pizzassa tosin on mielestäni silkkaa vääryyttä.

Glögi on yleensä supermakeaa. Vaalea glögi on kuitenkin raikkaampaa ja siksi oma suosikkini. Sen kanssa mieleni tekee napostella jotakin suolaista. Ja makeaa. Piparkakut ja Aura-juusto on pettämätön suolaisen ja makean parivaljakko, mutta kehitin tähän joulukuun bloggaajahaasteeseen suolaiset muffinit pienellä makealla jujulla. Nimittäin pinaatti-fetamuffinit, joihin lisäsin kuivattuja karpaloita makeiksi sattumiksi.

En kuitenkaan jättänyt tätä glögin makean kaverin roolia ainoastaan karpalosattumiin. Itsenäisyyspäivän brulee-jälkkäristä jäi yli monta valkuaista, joten eihän siinä muuta kuin tekemään suosikkejani macaron-leivoksia. Ensimmäistä kertaa tein näistä joulun makuisia. Ne voisivat ehkä jopa sopia korvaamaan piparkakut, jos joskus päädyn toteuttamaan idean kaikkien perinteisten jouluruokien korvaamisesta jollakin uudella. Jos.


Pinaatti-feta-karpalomuffinit
noin 18 kpl

Kuivat aineet:
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 dl kuivattuja karpaloita
50 g raastettua cheddaria
mustapippuria myllystä
suolaa

Kosteat aineet:
2 munaa
100 g fetaa
1 dl öljyä
2 dl turkkilaista jugurttia
vajaa 1 dl maitoa
50 g tuoretta pinaattia

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja suola kulhoon. Sekoita. Lisää joukkoon kuivatut karpalot, cheddarraaste ja pippuri. Sekoita hyvin.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään kosteat aineet, paitsi pinaatti. Sekoita kosteat aineet jauhoseokseen. Älä vaivaa taikinaa liikaa. Kääntele pinaatti nopeasti taikinan joukkoon esim puulastalla.

Annostele taikina muffinipellille aseteltuihin muffinivuokiin. Paistuessaan muffinit eivät kohoa kovin paljoa, joten voit annostella taikinaa vuokien yläreunaan asti (ei kuitenkaan liian ”tasaisesti”.

Paista uunissa  noin 25 minuuttia, tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Anna muffinien jäähtyä hetki pellillä ja nosta ne sitten pois esim ritilälle jäähtymään.

Tulosta resepti

Jouluiset macaron-leivokset
noin 3 pellillistä kuoria
(pohjana Jauhot suussa -blogin ranskalainen marenki -ohje)

90g valkuaista (annoin näiden vanhentua huoneenlämmössä yön yli)
30g hienoa sokeria
200g tomusokeria
110g mantelijauhoa
1,5 tl piparkakkumaustetta
0,5 tl kanelia

Erottele valkuaiset ja jätä ne yöksi tai vuorokaudeksi vanhettumaan huoneenlämpöön.

Lämmitä uuni 150 asteeseen (itse käytän kiertoilmaa). Siivilöi mantelijauhe ja sekoita se yhdessä tomusokerin, piparkakkumausteen ja kanelin kanssa. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella ja lisää sokeri vähän kerrallaan valkuaisten alkaessa vaahdottua hieman. Vatkaa kunnes vaahto on niin kovaa, että se ei valu tai putoa kääntäessäsi kulho ylösalaisin ja kun siihen muodostu kovia ”päitä” vispilöitä nostettaessa.

Sekoita mantelijauhe-tomusokeriseos reippaasti vaahtoon. Vaivaa mahdollisimman vähän, mutta kuitenkin siten, että ainekset sekottuvat kunnolla.

Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla vuoratulle pellille haluamasi kokoisia pyörylöitä. Itse teen näistä noin 3-senttisiä halkaisijaltaan. Lopulta kopauta peltiä tasaiseen kovaan alustaan noin 5 kertaa, jotta ilmakuplat häviävät pyörylöistä. Jätä pellilliset lepäämään noin 30-60 minuuttia kuivaan paikkaan ennen paistamista.

Paista noin 16-18 minuuttia ja anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Kinuskikastike
1 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 tl voita
ripaus suolaa

Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Tähän menee noin 10 minuuttia ja seos saa kuplia kunnolla kiehuessaan. Lisää lopuksi voi ja suola.

Macaron-täyte
1 dl mascarpone-juustoa
3 rkl kinuskikastiketta
0.5 tl kanelia
0.5 tl tuoretta raastettua inkivääriä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna jähmettyä hetken jääkaapissa.

Etsi macaron-kuorille mahdollisimman samankokoiset parit. Pursota tai voitele veitsellä täytettä parin toiselle kuorelle ja paina toinen sen päälle varovasti siten, että täyte ”pursottuu” kauniisti näkyviin kuorien välistä.

Tulosta resepti

2 vastausta artikkeliin “Juustoiset juju-muffinit ja joulun macaronit”

  1. Ulla

    Varmasti nam, molemmat! Täytyypä kokeilla jossain välissä. Joulumacaronit taitavat kyllä jäädä ensi vuodelle, nyt on talo jo pullollaan kaikkea hyvää 🙂


  2. Nora

    Noita muffineita on pakko kokeilla! ihanat kuvat oli muuten myös!


Kommentoi