Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Joulupöydän uutuus: karamellisoidut kurpitsat

Erilaiset kurpitsat ovat selkeästi tulleet jäädäkseen suomalaisiin ruokakauppoihin näyttävällä tavalla tänä syksynä. Meillä niitä on nautittu pyöryköissä, thai-vivahteisessa kurpitsacurryssa (kiitos reseptivinkistä kuuluu serkulleni) ja keitoissa ainakin.

Tykästytty on etenkin myskikurpitsaan siinä määrin, että ylensin sen joulupöytäämme sopivaksi tänä vuonna. Halusin, että se esiintyisi siellä mahdollisimman yksinkertaisessa kuosissa, mahdollisimman helposti valmistettuna ja mahdollisimman herkullisena.

Myskikurpitsa karamellisoituu uunissa paahdettuna t-o-d-e-l-l-a herkullisen jouluiseksi, tai vähintäänkin talviseksi, sopivasti makealta mutta myös hieman suolaiselta maistuvana. Kaverinaan sillä tässä versiossa on voi ja vaahterasiirappi. Ruskeaa sokeria voi myös käyttää siirapin sijaan.

Muuta työosiota ei kokille tässä koidu kuin kurpitsan kuoriminen ja pilkkominen. Tuo kurpitsan kuoriminen on kieltämättä vähän ärsyttävää ja hauista (ja terävää veistä) vaativaa puuhaa, mutta se kannattaa.

Ajattelin pistää nämä kuutiot tarjolle tänä vuonna ihan vaan kulhoon, ylhäisessä yksinäisyydessään. Parhailta ne maistuivat lämpiminä suoraan uunista, mutta pistelin lautasellisen poskeeni tuossa taannoin ihan kylmänäkin.

Tunnelmallista joulua!

PS. Lisäsin hieman lumihiutaleita jutun kuvaan, ihan vähän edes toiveikkaana…


Karamellisoidut (myski)kurpitsat

1 isohko myskikurpitsa
3 rkl voita
3 rkl vaahterasiirappia
reilu ripaus suolaa
suht reilu ripaus mustapippuria myllystä (lisää intensiteettiä kurpitsan makuun)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori kurpitsa leikkaamalla ensin sen molemmat päät. Halkaise kurpitsa sitten keskeltä pitkittäin ja poista siemenet lusikalla. Leikkaa puolikkaat vielä kerran puoliksi ja kuori sitten terävällä veitsellä. Paloittele sopivan kokoisiksi kuutioiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle.

Sulata voi matalalla lämmöllä kattilassa. Kaada se kurpitsakuutioiden päälle. Kaada päälle myös vaahterasiirappi. Rouhi päälle suolaa ja pippuria. Sekoittele kuutioita käsillä niin, että ne kaikki saavat tasaisen, kiiltävän voi-siirappikerroksen päälleen.

Paahda uunissa noin 40-50 minuuttia, tai kunnes kurpitsat saavat sopivasti väriä. Tarjoile lämpimänä.

Tulosta resepti

2 vastausta artikkeliin “Joulupöydän uutuus: karamellisoidut kurpitsat”

  1. Asa

    Pieni vinkki: Nykyään myös Suomen kauppoista saatavaa hokkaidokurpitsaa ei tarvitse kuoria. Kuoren huolellinen pesu riittää.


  2. Miina

    Kiitos vinkistä! Olen tätä asiaa itsekin pohtinut, mutta useassa yhteydessä törmännyt kommentteihin kurpitsankuorien huonosta sulavuudesta ruoansulatuksessa ja siksi olen aina kuorinut ne. Mutta kiitos rohkaisusta, pitänee kokeilla…


Kommentoi