Ripaus & hyppysellinen

BLOGIT | Ripaus & hyppysellinen

Hurjan hurmaavat vegeburgerit

Pientä remppaa kotona lauantain ratoksi, mukana vähän ulkopuolista (mutta tuttua) apuvoimaa. Paras rempparuoka? No burgerit, tietysti!

Muutamien jokseenkin epäonnistuneen paistokeikan jälkeen on minulla viimein hallussani kasvispihvien resepti, josta en luovu. Enkä edes poikkea. Näitä pihvejä sujautin remppaburgereihin, jotka pääsivät hyvinkin korkealle “normaalien” lihaburgereiden ystävien rankatessa parhaimpia hampurilaiskokemuksiaan. Ei paha!

Englannissa asuessani opin, että kun puhutaan burgereista, puhutaan pihveistä. Eikä mistään muusta. Ei ainakaan koko hampurilaisista. Ja kyllähän se pihvi hampurilaisen tekeekin, myös kasvissellaisen. Mutta nyt puhun burgereista koko hampurilaisina.

Asiaan. Pihvien salaisuus – niin hipiltä kun se kuulostaakin – on linssit, kikherneet, sipuli ja mausteet. Plus juusto. Bongasin ohjeen loistavasta kasviskeittokirjasta Kasvisruokamaanantai, jonka kantavaa idea suorastaan rakastan.

Paul McCartney ja tyttärensä Stella ja Mary aloittivat Meat Free Monday –kampanjan vuonna 2009, tavoitteena herätellä ihmisiä ajattelemaan enemmän sitä mitä suuhunsa pistävät, sekä sen vaikutusta elinympäristöömme. Idea on siis pitää yksi lihaton kotiruokapäivä viikossa. Mahdollisimman monen talouden tehdessä näin, lihantuotannon ympäristökuormitus tietysti pienenee samalla kun oma terveys kohenee. Kasvisruokamaanantai-kirja on yksi kampanjan hedelmistä.

Itsekin yritän inspiroida ystäviäni ja blogini lukijoita kokkaamaan enemmän kasvisruokaa. Pyrin tekemään ruokaa, joka on lapsiperheenkin arkeen sopivaa ja jossa maistuvat aidot ja selkeät maut. Nämä burgerit olivat juuri sellaisia.


Burgerien täytteitä tietysti voi muokkailla, mutta alla mainitut ainakin tällä kertaa hurmasivat sekä aikuiset että lapset. Oikein todella.Valmiit burgerit tosi näyttivät niin hyviltä, että nälkä kasvoi kuvatessa, joten niissä ei tuo hurmaava pihvi edes näy kunnolla. Pahoittelut! Mutta uskokaa kun sanon, että pihvit eivät vain maistuneet hurmaavilta, mutta myös näyttivät hyvältä, olivat helpot paistaa ja pysyivät hienosti kasassa.
Tässä se ohje nyt viimein tulee… Niin ja arabialaisen lounaan kakkososa tulee pian!
Vegeburgerit

(6 nälkäiselle ruokailijalle)

3 rkl öljyä
1 iso sipuli pilkottuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 tl jauhettua juustokuminaa (ensi kerralla taidan laittaa kaksi)
¼ tl cayennenpippuria (itse käytin tulista chilijauhetta)
400 g keitettyjä tai tölkistä valutettuja linssejä
400 g keitettyjä tai tölkistä valutettuja kikherneitä
1 rkl tahinitahnaa
2 rkl persiljaa silputtuna
1 iso kananmuna vatkattuna
100 g leivänmuruja
100 g gruyèrejuustoa raastettuna
100 g feta murennettuna
vehnäjauhoja jauhottamiseen
suolaa ja pippuria myllystä

Hampurilaisiin:
Sämpylöitä
Salaatinlehtiä
Tomaattiviipaleita
Punasipuliviipaleita
Avokadoa muussattuna (purista vähän sitruunaa sekaan)
Kermaviiliä
Ketsuppia
(Majoneesia ja suolakurkkuja tai relissiä)

Jos et käytä linssejä ja kikherneitä säilykkeinä, liota ja keitä linssit ja kikherneet valmistajan ohjeen mukaan.

Kuumenna 1 rkl öljyä paistinpannussa. Lisää pilkottu sipuli ja kuullota keskilämmöllä. Lisää valkosipuli, jauhettu juustokumina ja cayennenpippuri ja paista vielä puoli minuuttia. Siirrä pois liedeltä.

Kaada linssit ja kikherneet tehosekoittimen kulhoon ja soseuta karkeaksi. Lisää sipuliseos, tahinitahna ja persilja ja sekoita. Kaada suureen kulhoon ja lisää vatkattu muna, leivänmurut ja juustot. Sekoita ja mausta hyvin suolalla ja pippurilla.

Muotoile taikinasta pihvejä (omani olivat noin 1,5-2 cm paksuja) ja jauhota ne kevyesti vehnäjauholla. Kuumenna loput öljystä paistinpannussa ja ruskista pihvit molemmin puolin.

Tarjoile (paahdettujen) sämpylöiden välissä haluamasi lisukkeiden kera.

Toim. huom. Mitä enemmän “kosteita” lisukkeita (kermaviili, avokado, ketsuppi jne), sitä mehevämpiä burgerit ovat. Juustosiivukin voisi toimia.

Yksi vastaus artikkeliin “Hurjan hurmaavat vegeburgerit”

  1. Jaakko

    Tarkoitetaanko tässä kickherneiden painoa (400g) ennen vai jälkeen valutuksen?JJ


Kommentoi